به گزارش همشهریآنلاین به نقل از گاردین واکسن شرکت آسترازنکا که به طور مشترک با دانشمندان دانشگاه آکسفورد ساخته شده است، بر ضد ویروس اصلی و دستکم یکی از واریانتها که در ابتدا در شهر «کنت» در انگستان کشف شد (گونه انگلیسی) موثر باقی میماند. اما یافتههای مقدماتی به دست آمده از یک کارآزمایی در اندازه کوچک باعث شد دولت آفریقایی جنوبی استفاده از واکسن آسترازنکا را متوقف کند تا اثربخشی آن بر ضد واریانت یا گونه جدید جهشیافته شناساییشده در این کشور معلوم شود.
روزآمد کردن واکسن در مدت شش ماه بیانگر پیشرفتی بزرگ نسبت زمانبندی تولید واکسنهای سنتی است.
سر مین پانگلوس، معاون مدیر عامل بخش پژوهش و توسعه زیستی-دارویی در شرکت آسترازنکا گفت: «کار بروی این واریانتها امروز شروع نشده است، این کار هفتهها و ماهها پیش به محض شناسایی واریانتهای جدید آغاز شده است... هدف ما این است که نسل بعدی واکسنها برای واریانتهای جدید را در بهار به کلینیک برسانیم.»
پانگلوس افزود اگر سازمانهای ناظر از یافتههای بررسیها درباره پاسخ ایمنی بدن به واکسن راضی باشند، ممکن است این واکسن جدید تا فصل پاییز در اختیار مردم قرار گیرد.
شماری از واکسنهای کرونا در کارآزماییهایی که واریانت آفریقای جنوبی ویروس در آنها گونه غالب ویروس بوده است، اثربخشی پایینی را نشان دادهاند: نتایج کارآزماییهای مقدماتی در ابتدای این هفته نشان داد واکسن واکسن آکسفورد/آسترازنکا محافظت چندانی در برابر عفونت خفیف تا متوسط ایجاد نکرده است، گرچه هنوز انتظار میرود در برابر بیماری شدید و مرگ محافظت ایجاد کند.
اخیر معلوم شده است برخی از موارد واریانت انگلیسی یا واریانت کنت جهشی وجود دارد که در واریانت آفریقای جنوبی هم یافت میشود و دانشمندان هشدار دادهاند که این تحول را باید جدی گرفت، دست کم به این علت که این جهش به نام E4848K با توانایی ویروس واریانت آفریقای جنوبی در گریز از حفاظت ایجاد شده با برخی از واکسن فعلی کرونا ارتباط دارد.
پانگلوس گفت لازم است آزمایشهایی بر روی ویروسهای واریانت انگلیسی که دارای جهش E4848K هستند، انجام شود.
واکسن آکسفورد/آسترازنکا به خصوص برای کشورهای فقیرتر اهمیت دارد، زیرا این شرکت قول داده است این واکس را بر خلاف رقبایش مانند فایزر به قیمت تمامشده بفروشد. همچنین این واکسن نیاز به نگهداری در دمای پایین در هنگام حملونقل ندارد، بنابراین توزیع آن ارزانتر تمام میشود.
اما این واکسن هم در کانون جدالها بر سر کمبود عرضه قرار گرفته است و اتحادیه اروپا از کمبود دوزهای دریافتی این واکسن شکایت دارد.
نظر شما