به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، یک روزنامه آمریکایی در بخشی از گزارش خود درباره ناامیدی گروهی از تحلیلگران و سیاستمداران آمریکایی از سیاستهای «جو بایدن» ، رئیسجمهور کشورشان در منطقه غرب آسیا به نقش یک مقام نزدیک به عربستان سعودی و امارات در طراحی این سیاستها اشاره کرده است.
روزنامه نیویورکتایمز به مقالهای که اخیراً «جارد کوشنر» ، داماد و مشاور «دونالد ترامپ» در حمایت از سیاستهای بایدن در قبال ایران نوشته اشاره کرده و نوشته این حمایت کوشنر آتش خشم گروهی از متحدان لیبرال بایدن را که از قبل هم از عدم پیشرفت سریع دیپلماسی هستهای آمریکا در قبال ایران ناخرسند بودند شعلهور کرده است.
«بنجامین بن رودز» ، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در دوران ریاستجمهوری اوباما به نیویورکتایمز گفت: «اگر من در کاخ سفید بایدن بودم اینکه جارد کوشنر بتواند چنین تمجیدی بکند را یک زنگ هشدار جدی میگرفتم مبنی بر اینکه کارم را درست انجام ندادهام.»
ایران، البته تنها یکی از مسائل سیاست خارجی است که موجب ناامیدی پایگاه هواداران بایدن را فراهم آورده. با آنکه بایدن با چند اقدام سریع نظیر پیوستن به توافق جوی پاریس و قطع حمایت از ائتلاف سعودی در جنگ یمن موجبات خشنودی این گروه از هوادارانش را فراهم آورد، با صدور دستور حمله هوایی در سوریه و امتناع از مجازات «محمد بن سلمان» ، ولیعهد عربستان سعودی پس از انتشار گزارش ترور «جمال خاشقچی» باعث سرخوردگی آنها شده است.
پایگاه طرفداران ترامپ از سیاستهای بایدن در قبال برجام ناخشنودند و میگویند تعلل در بازگشت به توافق تنها موجب شکلگیری مخالفتهای سیاسی در داخل شده و همزمان با خطر تشدید تنشها در منطقه همراه است.
به نوشته نیویورکتایمز، دیگر شکایت این گروه این است که بایدن اساساً همان تحریمهایی را که ترامپ بعد از خروج از برجام علیه ایران بازاعمال و اعمال کرده علیه ایران حفظ کرده و در حال اجرای آنها است.
«جورف سیرینکیان» ، از کارشناسان قدیمی مسائل کنترل تسلیحاتی که از مشاوران مقامهای دولت اوباما بود میگوید: «با آنکه این تحریمها هیچ اهرم فشاری به ترامپ در خصوص ایران اعطا نکردند، دولت بایدن این تحلیل دولت ترامپ که تحریمها به آمریکا اهرم فشار میدهند را پذیرفته است.»
نیویورکتایمز در ادامه از حمله هوایی ارتش آمریکا در روز ۲۵ فوریه به گروههای مقاومت در سوریه به عنوان یکی دیگر از عوامل پیچیدهتر شدن گفتوگوهای هستهای با ایران یاد کرده است. سیرینکیان گفته با آنکه این حملات محدود بودند دیپلماسی هستهای با ایران را از ریل خارج کرد و خطر تشدید تنشها را به همراه داشت.
این حمله، به علاوه گروهی از حامیان بایدن را که به وعده او برای پایان دادن به «جنگهای ابدی» در خاورمیانه دل بسته بودند مأیوس کرد.
نیویورکتایمز نوشته مسئله دیگری که به احساس یأس لیبرالها دامن میزند این است که تیم امنیت ملی بایدن پر از سیاستمداران مرکزگرایی نظیر «آنتونی بلینکن» ، وزیر امور خارجه آمریکا و «جیک سالیوان» ، مشاور امنیت ملی کاخ سفید است که حمایت از مداخلات نظامی سابق آمریکا را در کارنامهشان دارند.
منتقدان سیاست خارجی بایدن در خاورمیانه به خصوص تمرکزشان را روی «برت مکگورک» ، هماهنگکننده امور منطقهای در شورای امنیت ملی کاخ سفید متمرکز کردهاند.
مکگورک نخستین بار به عنوان دستیار «جورج دبلیو بوش» وارد کاخ سفید شد اما در دورههای ریاستجمهوری اوباما و ترامپ هم در دولت آمریکا حضور داشت.
نیویورکتایمز نوشته مکگورک روابط قدرتمندی با سران عربستان سعودی و امارات متحده عربی دارد و منتقدان بایدن معتقدند که او «تأثیرات نامبارکی» روی سیاست دولت آمریکا دارد.
مکگورک یکی از عوامل اثرگذار بر تصمیم دولت بایدن برای عدم تنبیه محمد بن سلمان پس از انتشار گزارش قتل جمال خاشقچی است، حال آنکه بسیاری از طرفداران بایدن انتظار داشتند ولیعهد سعودی دستکم از سفر به ایالات متحده منع شود.
«کیت کیزر» ، از اعضای ارشد یک موسسه غیرانتقاعی به نام «بردن بدون جنگ» به نیویورکتایمز میگوید: «من از متمایل شدن دولت بایدن به سمت اقدامات مقابلهجویانهای که مورد حمایت تشکیلات سیاست خارجی است به شدت مأیوس شدم اگرچه این مسئله برایم تعجبآور نیست.»
وی اضافه کرد: «افزایش نظامیگری و دیوسازی از دیگران چاره مشکلات نیست، بلکه چاره در سرمایهگذاری روی دیپلماسی و ایجاد توان تابآوری در داخل کشور است.»
نظر شما