به گزارش همشهری آنلاین، براساس ماده ۲۱ مکرر قانون «اصلاح قانون صدور چک»، چکهای جدید از طریق ثبت در سامانه صیاد اعتبار خواهند داشت و صادرکننده چک مکلف است اطلاعات تاریخ، مبلغ و هویت ذینفع را علاوه بر درج در برگه چک، در سامانه صیاد نیز وارد کند. ذینفع چک نیز در زمان تحویل چک جدید، موظف است به سامانه صیاد مراجعه کرده، با کنترل اطلاعات ثبت شده در سامانه با متن برگه چک در اختیار، مراتب تائید دریافت چک را اعلام کند.
همچنین صدور چکهای جدید در وجه حامل ممنوع بوده و در سامانه صیاد نیز امکان صدور چک در وجه حامل به صورت سیستمی وجود ندارد. در زمان انتقال چک، ظهرنویسی (پشت نویسی) چک در سامانه صیاد انجام میپذیرد و دارنده چک نیز چنانچه متمایل به انتقال چک به شخص ثالث باشد، لازم است هویت گیرنده جدید را در سامانه صیاد درج کند.
خاطرنشان می سازد، چکهای جدید بدون ثبت در سامانه صیاد قابلیت پردازش در شبکه بانکی را ندارند و بانکها از پرداخت وجه چک جدید ثبت نشده در سامانه یاد شده امتناع خواهند کرد.
نکاتی که باید بدانید
۱- دسترسی به سامانه صیاد از طریق درگاههای بانکی (شامل اینترنت بانک و همراه بانک) و نیز برنامکهای موبایلی پرداخت فراهم است و هموطنان میتوانند با مراجعه به تارنمای شرکت شاپرک در بخش برنامکهای موبایلی برنامک مورد تائید را دانلود کنند.
۲- از امروز، چکهای جدید بنفش رنگ توسط شبکه بانکی توزیع و به مشتریان ارائه میشود؛ بر روی این چکها عبارتی تحت عنوان «کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است» درج شده است.
۳- برای تخصیص دسته چکهای جدید به متقاضی آنها، فرد نباید چک برگشتی، احکام قضایی مانند ورشکستگی و بدهی و غیره داشته باشد.
۴- صادرکنندگان چکهای جدید، باید اطلاعات مربوط به «تاریخ»، «مبلغ» و «هویت گیرنده» را علاوه بر برگه چک در سامانه صیاد نیز ثبت کنند. این افراد میتوانند از درگاههای بانکی خود شامل «اینترنت بانک»، «همراه بانک» یا «اپلیکیشنهای پرداخت» به سامانه صیاد دسترسی داشته باشند.
۵- چک های جدید نباید در وجه حامل صادر شوند، و نام گیرنده باید در متن چک درج و کدملی گیرنده در سامانه صیاد ثبت شود. زمانی که صادرکننده چک های جدید، ثبت چک را در سامانه صیاد انجام میدهد و بر روی برگه چک نیز مشخص میکند که چک برای «چه کسی» با «چه تاریخ» و «مبغلی» صادر شده و چک را به ذینفع آن تحویل میدهد؛ ذینفع چک نیز با مراجعه به سامانه صیاد، باید اطلاعات مندرج ثبت شده مرتبط با خود را در سامانه صیاد کنترل و در صورت اطمینان و تطابق اطلاعات چک را تأیید و دریافت کند و در غیر این صورت چک را نپذیرد. در صورتی که ثبت الکترونیکی چکهای جدید در سامانه صیاد انجام نشود، بانک نمیتواند وجه چک را پرداخت کند. در حقیقت چک های جدید در صورت عدم ثبت و تایید در سامانه صیاد، کارسازی نخواهند شد.
۶- شرایط صدور چک نیز تغییر کرده است. به این معناکه مشتری دسته چکی را که از بانک دریافت میکند، برای صدور ضمن تکمیل فیزیک چک، اطلاعات مربوط به «تاریخ سررسید»، «مبلغ» و «اطلاعات هویتی ذینفع» را نیز در سامانه صیاد ثبت کند. از طرفی گیرنده چک نیز باید به سامانه صیاد مراجعه کرده و ضمن استعلام موارد، اطلاعاتی را که در سامانه صیاد ثبت شده را با اطلاعات مندرج در برگه چک مقایسه کند و در صورتی که مشکلی نداشت، مراتب تأیید خود را اعلام کند.
۷- در انتقال چک نیز، گیرنده چک برای انتقال چک به نفر دیگر باید به سامانه صیاد مراجعه کند، کدملی گیرنده جدید را در سامانه صیاد ثبت کند. گیرنده جدید نیز باید به سامانه صیاد مراجعه کند و از صحت کدملی خود که در سامانه صیاد درج شده، اطمینان حاصل کند و آنگاه چک را تأیید و دریافت کند.
۸- با توجه به صراحت قانون مبنی بر اینکه مندرجات چک های جدید شامل مبلغ، اطلاعات هویتی گیرنده و تاریخ سررسید علاوه بر درج بر روی برگه چک باید در سامانه صیاد نیز ثبت شود بنابراین صدور چک برای ضمانت، بدون درج تاریخ، مبلغ و اطلاعات هویتی گیرنده امکان پذیر نیست. انتقال چک های جدید صرفا از طریق ثبت مشخصات گیرنده جدید در سامانه صیاد امکانپذیر است و محدودیتی برای تعداد انتقال چک وجود ندارد. اشخاص حقوقی و اتباع بیگانه می توانند با استفاده از شناسه ملی شرکت و کد شناسایی اتباع بیگانه نسبت به ثبت و تایید و انتقال چک های جدید در سامانه صیاد اقدام کنند. در زمان صدور چک های گروهی، امضاداران آن چک نباید چک برگشتی داشته باشند.
۹- در قانون جدید چک، مالک نهایی چک در صورت کسری حساب صادرکننده میتواند مبلغ موجود در آن حساب را طلب کند و همچنین خواهان پرداخت مبلغ کسری چک از محل مبالغ موجود در سایر حسابهای انفرادی ریالی صاحب حساب در همان بانک شود. همچنین در صورت کافی نبودن موجودی حسابجاری و عدم امکان تامین وجه چک از محل سایر حسابهای صادرکننده آن در همان بانک و سایر دلایل که منجر به ثبت برگشت چک شود، تمام حسابهای صادرکننده چک در تمام بانکها و موسسات اعتباری به میزان مبلغ کسری چک پس از گذشت ۲۴ ساعت از ثبت غیرقابل پرداخت بودن (ثبت برگشت چک) به ترتیب اعلامی از سوی بانک مرکزی مسدود خواهد شد.
۱۰- دارنده چک برگشتی میتواند با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی قوه قضاییه مراجعه و صدور اجراییه از دادگاه صالح را درخواست کند.
نظر شما