وانگ ئی وزیر امور خارجه چین که روز شنبه به تهران می آید یکی از بانفوذترین و مهم ترین شخصیت های سیاسی چین است. او متولد اکتبر سال ۱۹۵۳ است که از سال ۲۰۱۳ به این سو به عنوان وزیر امور خارجه چین خدمت کرده است.

وزیر خارجه چین

همشهری آنلاین- حمیدرضا خطیبی: وانگ ئی پیشتر جانشین وزیر امور خارجه، سفیر چین در ژاپن و مدیر دفتر امور تایوان بوده است. او از مارس سال ۲۰۱۸ به این از اعضای شورای حکومتی چین محسوب می شود.    شورایی که بالاترین نهاد اجرایی در کشور چین است و بر اساس قانون اساسی و قانون تشکیل دولت مرکزی جمهوری خلق چین اقدام به تصمیم گری و وضع مقررات برای امور روزانه و عادی دولتی می‌کند.

زندگی شخصی

وانگ در پکن به دنیا آمد. پس از فارغ التحصیلی از دبیرستان در سپتامبر سال ۱۹۶۹ به شمال شرق چین فرستاده شد. او در آن منطقه به مدت هشت سال در یگان عمرانی ارتش فعالیت می کرد.

در دسامبر سال ۱۹۷۷ وانگ به پکن بازگشت و در دپارتمان زبان های آسیایی و آفریقایی دانشگاه مطالعات بین المللی پکن مشغول به تحصیل شد. او در آنجا زبان ژاپنی می خواند و در فوریه سال ۱۹۸۲ با مدرک لیسانس فارغ التحصیل شد. گفته می شود آقای وانگ انگلیسی و ژاپنی را سلیس صحبت می کند.

همسر آقای وانگ دختر کیان جیادونگ، دستیار چو اِنلای، اولین نخست وزیر جمهوری خلق چین است. آنها یک دختر دارند.

فعالیت های حرفه ای

وانگ پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه به بخش آسیای وزارت امور خارجه پیوست تا به عنوان دیپلمات، مسیر حرفه ای خود را آغاز کند. او در سپتامبر سال ۱۹۸۹ به سفارت چین در ژاپن رفت و پنج سال در آنجا خدمت کرد. آقای وانگ در بازگشت از ژاپن در سال ۱۹۹۴ به عنوان جانشین ریاست بخش آسیای وزارت امور خارجه منصوب شد و یک سال بعد، ریاست همین بخش را بر عهده گرفت. وانگ از آگوست سال ۱۹۹۷ تا فوریه سال ۱۹۹۸، محقق میهمان موسسه روابط خارجی در دانشگاه جورج تاون ایالات متحده بود. کوتاه زمانی پس از بازگشت از آمریکا، وی دستیار وزیر امور خارجه و مدیر دفتر تحقیقات سیاست گذاری شد. از سپتامبر سال ۱۹۹۹ آقای وانگ در مقطع دکترای روابط بین الملل در دانشگاه امور بین المللی چین به تحصیل پرداخت و در نهایت دکترای خود را در این رشته به دست آورد. وانگ در فوریه سال ۲۰۰۱ به عنوان قائم مقام وزیر امور خارجه و مسئول امور آسیا منصوب شد. او در آن زمان جوان ترین قائم مقام وزیر امور خارجه چین تلقی می شد.

در سپتامبر سال ۲۰۰۴ وانگ به عنوان سفیر پکن در ژاپن منصوب شد. او تا سپتامبر سال ۲۰۰۷ در این مقام باقی ماند. در ژوئن سال ۲۰۰۸ جانشین چن یونلین، مدیر دفتر امور تایوان در شورای حکومتی چین شد.

دومین سفر مهم وانگ ئی به ایران | فرستاده بلندپایه چین در تهران دنبال چیست؟

وقایع مهم دوره وزارت وانگ ئی

انتصاب

وانگ در مارس سال ۲۰۱۳ پس از رای اعتماد کنگره به عنوان وزیر امور خارجه چین منصوب شد.

شرق آسیا

شامگاه ۱۵ آوریل سال ۲۰۱۸ وانگ، وزیر امور خارجه چین هنگام ورود به ژاپن با استقبال رسمی تارا کونو، همتای ژاپنی اش مواجه شد. این نخستین سفر یک وزیر امور خارجه چین به ژاپن پس از سال ۲۰۰۹ بود.

ماجرای روزنامه نگار کانادایی

در جریان جلسه خبری وانگ یی و استفان دیون، وزرای امور خارجه چین و کانادا در اوتاوا که در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶ برگزار می شد، وزیر امور خارجه چین در پاسخ به آماندا کانلی، گزارشگر وب سایت خبری IPolitics درباره حقوق بشر در چین گفت، «پرسش شما مملو از پیش داوری علیه چین بود و از روی نخوتی که نمی دانم از کجا می آید. از نظر من چنین رفتاری مطلقا غیر قابل پذیرش است».

کووید ۱۹

هنگام سفر وانگ به نروژ در آگوست سال ۲۰۲۰، وزیر خارجه چین در پاسخ به اتهامات درباره اینکه چین عامل شیوع کرونا در جهان بود گفت اگرچه چین نخستین کشوری بود که وجود ویروس کرونای جدید را به سازمان جهانی بهداشت گزارش داد، «معنای این کار آن نیست که ویروس از چین آمده باشد. در واقع، طی ماه های گذشته ما شاهد گزارش هایی بوده ایم که نشان می دهند ویروس در نقاط مختلف جهان ظاهر شده و ممکن است در چین زودتر از بقیه ظاهر شده باشد».

دومین سفر مهم وانگ ئی به ایران | فرستاده بلندپایه چین در تهران دنبال چیست؟

تحریم های آمریکا

در فوریه گذشته، آقای وانگ از دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا خواست تحریم هایش در زمینه تجارت و تماس مستقیم افراد را که از سوی دانلد ترامپ، سلف وی اعمال شده بود لغو کند. او در اجلاس روابط ایالات متحده-چین در وزارت امور خارجه چین گفت که آمریکا نباید در امور داخلی چین دخالتی کند.

هنگ کنگ

در همین ماه مارس سال جاری، وانگ از این تصمیم که تنها «میهن پرستان» بر هنگ کنگ حکومت کنند دفاع و خاطر نشان کرد «عشق به هنگ کنگ و عشق به سرزمین مادری (قلمروی بزرگ تر چین) باید در کنار هم قرار بگیرند...در ۲۴ سالی که از انتقال [دوباره هنگ کنگ به چین] می گذرد، هیچ کسی به اندازه دولت مرکزی برای دموکراسی، رفاه و ثبات مناطقی با فرمانداری ویژه اهمیتی قائل نشده است».

شورای حکومتی

در ماه مارس سال ۲۰۱۸ وانگ به عضویت شورای حکومتی جمهوری خلق چین درآمد (شورای حکومتی جمهوری خلق چین یا هیئت دولت جمهوری خلق چین بالاترین نهاد اجرایی در کشور چین است که بر اساس قانون اساسی و قانون تشکیل دولت مرکزی جمهوری خلق چین اقدام به تصمیم گری و وضع مقررات برای امور روزانه و عادی دولتی می‌کند).

دومین سفر مهم وانگ ئی به ایران | فرستاده بلندپایه چین در تهران دنبال چیست؟

دومین سفر به تهران

وانگ دومین سفر خود به تهران را تجربه می کند؛ او بهمن سال 93 در سفر به تهران مقدمات سفر شی جین پینگ رئیس جمهور کشور را به ایران آماده کرد. بهمن 94 در جریان سفر رئیس جمهور چین به تهران؛ تفاهم اولیه برای قرارداد 25 ساله ایران- چین فراهم آمد. تقریبا 6 سال بعد از اولین سفر وزیر خارجه چین به تهران؛ گفته می شود او برای نهایی کردن قرارداد همکاری بلند مدت ایران و چین به تهران می آید.  سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه گفته است: این سفر در آستانه پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک ایران و جمهوری خلق چین انجام می‌شود و از این جهت حائز اهمیت است، به گفته وی در این سفر سند همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین که چند سالی در حال گفتگو بودیم امضا خواهد شد.

وی با اشاره به این که این سند از سال ۹۴ با سفر رئیس جمهور چین به ایران مطرح شد گفت: این سند به عنوان یک نقشه راه بین ایران و چین است که بتواند روابط ایران و چین را از برخی روز مره گی ها به یک نگاه راهبردی تر هدایت کند.

سخنگوی وزارت امورخارجه با بیان این که روابط ایران و چین چند لایه و عمیق و با ابعاد مختلف است افزود: لازم بود این روابط در قالب یک سند دارای برنامه باشد که دو طرف توافق کردند و در این سفر امضا خواهد شد.

کد خبر 591942

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha