دفتر امور اجرایی فناوری اطلاعات متنی با عنوان مروری اجمالی بر مجمع راهبری اینترنت منتشر کرده است که در آن پیشینه بحث و چگونگی شکلگیری مجمع مذکور همراه با برنامههای اجلاس نخست آن تشریح شده است.
بر اساس اطلاعات این متن:
یکی از مهمترین نتایج اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی که بین 16 تا 18 نوامبر 2005 در تونس برگزار شد، تصمیم به برگزاری اجلاس Internet Governance Forum بود.
نقش و عملکرد این مجمع در پاراگرافهای 72 تا 79 از «صورتجلسه تونس برای جامعه اطلاعاتی» آمده است. هدف اصلی از این مجمع، بحث بر سر مسائل مرتبط با حاکمیت اینترنت و در صورت امکان ارائه توصیههایی برای جامعه جهانی است.
در اجلاس تونس، یونان پیشنهاد کرد که این اجلاس در سال 2006 در این کشور برگزار شود. یونان به منظور جامه عمل پوشاندن به این تعهد در حال تهیه تمهیدات لازم برای چنین رویداد مهمی است.
تعهد IGF در پاراگراف 72 صورتجلسه تونس آمده است:
72. ما از دبیرکل سازمان ملل میخواهیم: در پایان سال 2006 گردهمایی برای تعیین سیاستهای حاکمیت بر اینترنت برپا شود. وظایف این اجلاس به قرار زیر است:
الف- بحث بر سر سیاستهای عمومی مرتبط با عناصر اصلی حاکمیت اینترنت به منظور تداوم امنیت، ثبات و گسترش اینترنت.
ب- تسهیل مباحثه بین سازمانهایی که درگیر با سیاستهای عمومی بینالمللی در خصوص اینترنت و مباحث مرتبط با آن هستند و همچنین مسائلی که هیچ سازمان خاصی وظیفه انجام آن را به عهده ندارد.
پ- ارتباط با سازمانهای دولتی و سایر مؤسسات درخصوص قلمرو اجراییشان.
ت- تسهیل مبادله اطلاعات و استفاده کامل از تخصص علمی، آکادمیک و فنی کشورها.
ث- سفارش به تمامی کشورها برای ارائه راهکارها و ابزاری برای شتاب بخشیدن به قابلیت دسترسی و امکان استفاده از اینترنت در کشورهای در حال توسعه.
ج- تقویت بهکارگیری فعالان در سازوکار فعلی یا آینده حاکمیت اینترنت بهویژه کسانی که در کشورهای در حال توسعه هستند.
چ- تشخیص مباحث جدید و جلب توجه سایر سازمانها و حتی مردم و در صورت لزوم ارائه توصیههای لازم.
ح- مشارکت در ایجاد ظرفیت برای حاکمیت اینترنت در کشورهای در حال توسعه.
خ- ارزیابی و پیشبرد مستمر اصول wsis (نشست سران جهان برای جامعه اطلاعاتی) در فرایند حاکمیت اینترنت.
د- بحث در خصوص منابع حیاتی اینترنت در میان موضوعات مختلف.
ذ- کمک به پیدا کردن راهحلهایی در خصوص مسائل ناشی از استفاده درست و نادرست از انیترنت.
ر- انتشار فعالیتهای انجام گرفته.
گروه مشورتی IGF
گروه مشورتی IGF در 22 و 23 می 2006 جلسهای در ژنو تشکیل دادند. آنها در این جلسه بر سر توصیههای مطرح شده در خصوص صورتجلسه و برنامه و ساختار و چارچوب اولین اجلاس IGF در آتن به توافق رسیدند. این توصیهها به دبیرکل سازمان ملل منتقل شد. دبیرکل سازمان ملل در فاز دوم جامعه جهانی در خصوص اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی موظف شده بود تا در نیمه دوم سال 2006 گردهمایی برای گفتگو درباره سیاست دولتها تشکیل شود.
موارد ذیل برای توسط گروه مشورتی برای بحث پیشنهاد شده است:
• گشودگی: آزادی بیان، جریان آزاد اطلاعات، اندیشهها و معرفتها
• امنیت: ایجاد اعتماد و اطمینان در کاربرد اینترنت از طریق توسعه همکاریها
• تنوع: پیشبرد چند زبانیگرایی و محتوای محلی
• دسترسی: اتصال اینترنت، سیاستها و قیمتها
موضوع اصلی این اجلاس «حاکمیت اینترنت برای توسعه» است.
مراحل آمادهسازی برای برگزاری گردهمایی IGF
اولین گردهمایی IGF در تاریخ 30 اکتبر تا 2 نوامبر 2006 در آتن برگزار میشود. در سه نشست فعالیتهایی به منظور آمادگی برای گردهمایی IGF صورت میگیرد. این نشست در ماههای فوریه، می و ژوئن 2006 برگزار شد. در نشست اول که 16 تا 17 فوریه در ژنو برگزار شد، مشاورههایی در خصوص گردهمایی IGF به منظور بررسی اولویتها و مباحث مربوط به ساختار اجلاس صورت گرفت. همچنین تاریخ بازگشایی اجلاس نیز مشخص شد.
نشست دوم به منظور آمادگی برای بازگشایی جلسه IGF صورت گرفت. این نشست به بحث در مورد صورتجلسه و برنامه و ارائه توصیههایی به دبیرکل اختصاص داشت.
در ژوئن 2006 نیز دبیرکل سازمان ملل از تمام کشورهای درگیر دعوت کرد و برنامه و صورتجلسه اولین نشست را ارائه نمود.
برنامه نشست
روز اول: گشایش اجلاس و همچنین برگزاری نشستی عمومی در بعدازظهر همان روز در مورد دیالوگ سیاست چندگانه و آمادهسازی شرکتکنندگان برای ارائه رئوس کلی مطالبی که در طول سه روز آینده مورد بحث قرار خواهند گرفت.
روز دوم: به ارائه مطالبی در خصوص امنیت اینترنت اختصاص دارد.
روز سوم: به موضوع تنوع و دسترسی اختصاص دارد.
روز چهارم: مروری است بر مباحث روزهای گذشته و این روز با نتیجهگیری رئیس جلسه پایان مییابد. در این نشست جلسهای عمومی برگزار خواهد شد. در نهایت جلسهای برای جوانان با نگاهی بر مباحث جدید و مورد علاقه این قشر تشکیل خواهد شد. این جلسات به مباحثی در خصوص تکنولوژی و چشمانداز سیاست عمومی اختصاص خواهد داشت.
نتایج اجلاس
نتایج این اجلاس گزارشاتی خواهد بود از نشستهای جداگانه و همچنین نشست اصلی. در این اجلاس هیچ قطعنامهای صادر نخواهد شد.
گزارش این اجلاس به دبیرکل سازمان ملل ارائه خواهد شد و همچنین بر روی سایت www.intgovforum.org قرار خواهد گرفت. ممکن است که دستاورد اجلاس آتن «ائتلافی پویا» متشکل از گروهی از مؤسسات و یا مردم باشد که ایدهای خاص را دنبال میکنند.
شکل جلسات
شکل جلسات بسیار انعطافپذیر است و میتوان آن را با توجه به برنامههای جدید تنظیم کرد. هر جلسه بر اساس فرمت دریافتی از کارشناسان و موضوعات رسیده طراحی میشود. بیشترین زمان هر جلسه باید به بحث و تبادلنظر اختصاص یابد.
کارگروهها
کارگروهها به موضوعات خاص مرتبط با اجلاس آتن و همچنین حاکمیت اینترنت اختصاص دارند. اگر موضوعی در اجلاس اصلی مورد بحث قرار گیرد، همان زمان در کارگروهها مورد بحث قرار نخواهد گرفت. به این ترتیب کسانی که به موضوعی خاص علاقه دارند هم میتوانند در نشست اصلی شرکت کرده و از آن بهره جویند و هم از کارگروهها استفاده کنند. هر موضوعی که در حاکمیت اینترنت مطرح میشود میتواند در کارگروهها نیز مورد بررسی قرار گیرد.