جنبش غیرمتعهدها با اتکا به قدرت سیاسی و اقتصادی خود میتواند تاثیرات مثبتی در حل چالشهای جهانی داشته باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری اسلامی ایران، دکتر محمود احمدی نژاد افزود: این جنبش میتواند با تشکیل جبهه بزرگ صلح و عدالت مانع از بروز درگیریها و تشدید اختلافات در جهان شود و گامهای بلندی در تحقق صلح و عدالت بردارد.
متن کامل سخنان رئیس جمهور در اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم عجل لولیک الفرج والعافیة والنصر واجعلنا من خیر اعوانه و انصاره و المستشهدین بین یدیه
جناب آقای رئیس.
وزرای محترم عضو و ناظر
در ابتدا خداوند را از اعطای فرصت حضور در جمع شما سپاسگزارم وحضور شما را در جمهوری اسلامی ایران و در این اجلاس بزرگ خوش آمد میگویم.
امیدوارم با مساعی ارزنده شما آثار این نشست برای همه کشورهای عضو و ناظر و جهان امروز مفید باشد.لازم میدانم از مدیریت خوب رهبری کوبا بر جنبش صمیمانه تقدیر نمایم.
خانمها و آقایان:
جهان در آستانه یک تحول بزرگ و سرنوشت ساز است.
مردم جهان از یک سو با چالشهای بزرگ و بعضاً طاقت فرسایی مواجهاند و از سو ی دیگر به دنبال رقم زدن آیندهای روشن وامیدبخش هستند.
درمناطقی مثل افغانستان، عراق و فلسطین و کشورهایی در آفریقا و آسیا شعلههای ناامنی و جنگ برافروخته است و زندگی را بر ساکنان آن تلخ و دردآور کرده است.
در مناطقی از جهان ناامنیها مزمن و کهنه شدهاند و تاکنون راهی برای برون رفت از آن پیدا نشده است. فلسطین اشغالی از جمله این مناطق است.
یک زخم 60 ساله بر پیکر فلسطین که هنوز درمان نیافته است. همه ما شاهد کشتار روزانه مردم این سرزمین هستیم و شاهدیم که علاوه بر ناامنیها، با محاصره و بستن راههای ارتباطی، زنان و کودکان و بیماران قربانی رفتار غیرانسانی و زشت رژیم صهیونیستی میشوند.
و دهها سال است که مانع پیشرفت و رفاه مردم این سرزمین شده اند.
میلیونها نفر از آنان در اردوگاههای لبنان و سوریه و اردن و سایر کشورها آوارهاند.
- ناامنیهای در عراق و افغانستان نیز میرود تا به درد مزمنی تبدیل شود.
- فاجعه اشغال عراق یک فاجعه انسانی در ابعاد بسیار وسیع است.
آمار قربانیان اشغالگری تا یک میلیون نفر هم ذکر میگردد. آوارگان داخل عراق چند میلیون نفرند. عراق سرزمینی با تاریخ بسیار کهن و از مهدهای تمدن بشری است.
اگر حکومت دیکتاتوری حاکم براین کشور، پشتیبانی و این سرزمین اشغال نمیشد، بدون تردید امروز عراق از پرچمداران پیشرفت و تعالی و رفاه در منطقه ما بود.
گسترش سلاحهای اتمی محصول رقابت قدرتهای بزرگ و ابزاری دردست بعضی از آنان جهت تحمیل اراده سیاسی خود برمردم و حکومتهاست و علیرغم خطرات بسیار بزرگ، توسعه و تولید و انباشت آن همچنان در دستور کار قدرتمندان است.
توسعه بیماریهای واگیری نظیر ایدز نیز محصول فقر، فقدان بهداشت و عدم آموزش است و اگر خوب ریشه یابی شود محصول مناسبات اقتصادی و فرهنگی تحمیل شده از جانب قدرتهای بزرگ و عدم کارایی نظامات فعلی بین المللی است، والا دلیلی وجود نداردکه مردمان سرزمینهای بزرگ و با فرهنگهای غنی، در مناطق خاصی از جهان با چنین بیماری خطرناکی دست و پنجه نرم کنند و بعضی کشورها به سرعت جمعیت خود را به خاطر این بیماری خطرناک از دست بدهند.
تولید مواد مخدر نیز درسالهای اخیربا نرخ سرسام آوری افزایش یافته است، و جالب که این افزایش در مناطقی رخ داده است که قدرتمندان جهانی با متحدانشان حضور نظامی دارند.
خانمها و آقایان:
در امور اقتصادی نیز با چالشهای بزرگ مواجه هستیم.
خشکسالیهای ناشی از عدم حفاظتهای زیست محیطی و تولید بیش از حدگازهای گلخانهای، کاهش ارزش برابری دلار و افزایش مصنوعی قیمت نفت و گاز با مقاصد سیاسی و اقتصادی که منجر به گرانی گسترده و آسیب به کشورهای ضعیف شده است.
آشفتگی در بازارهای مالی و پولی و بورسهای مختلف جهان خانه نشین شدن عده زیادی از کشاورزان کشورهای فقیر به دلیل واردات مواد کشاورزی ارزانقیمت ناشی از پرداخت یارانه به کشاورزان کشورهای تولید و صادر کننده و حذف تعرفه های واردات ناشی از قواعد سازمان تجارت جهانی.
مداخلات گسترده دولت های بزرگ در بازارهای پولی و کنترل این بازارها به نفع اقتصاد آمریکا با توجه به اتصال بازارهای مزبور به بانک مرکزی این کشور و در نتیجه کاهش نقش سایر کشورها در استفاده از منابعی که به خودشان تعلق دارد.
- انتقال مشکلات مالی و پولی این دولت ها به سایر کشورها
- انحصارگرایی درعلم و فنآوری و جلوگیری از انتقال آن به سایر کشورها و اعمال محدودیتهای مختلف جهت جلوگیری از پیشرفت ملتها
- تامین هزینه لشکرکشیها و اشغالگریها از طریق دامن زدن به اختلافات بین کشورها و ایجاد تشنج و ناامنی در مناطق مختلف جهان به منظور تشدید رقابتهای نظامی و تسلیحاتی و در نتیجه ایجاد بازار فروش تسلیحات به کشورهای متخاصم.
خانمها و آقایان:
از چالشهای دیگرو مهم فراروی بشر امروز تلاش بعضی قدرتها برای انهدام فرهنگهای بومی و در حقیقت انهدام هویت ملی، ارزشها و پایههای اتکا و انسجام ملتهااست.
ارزشهای انسانی و الهی که انسانیت بر مبنای آن تعریف میشود. ارزشهایی نظیرحق جویی، عدالت خواهی، مهرورزی، عشق انسانها به یکدیگر و پاکی در سالهای اخیربه شدت مورد هجوم قرار گرفته است، معلوم است که با حذف اخلاق انسانی و معنویت چیزی از هویتانسانی باقی نمیماند و انسان بی هویت به سادگی تسلیم فشارها وخواستههای قدرتمندان میشود ودر جهت منافع آنان گام برمیدارد.
خانمها و آقایان:
این موارد تنها گوشهای از چالشها و مشکلات فراروی بشر بود که ذکر گردید. سوال این است که:
راه حل چیست؟
شاید بعضی پاسخ دهند ارجاع مشکلات به سازمانها و سیستمهای سیاسی، اقتصادی و حقوقی بینالمللی میتواند راه حل و یا بخشی از راه حل باشد.
در حالی که فلسفه و شاکله تاسیس بسیاری از سازمانهای مزبور ناظر به تامین منافع بعضی قدرتهای بزرگ است و با توجه به اینکه منشا بسیاری از گرفتاریها و نابسامانیهای امروز همین قدرتها هستند چگونه می توان با رجوع به این سازمانها مشکلات را حل کرد؟
به عنوان مثال آیا ممکن است شورای امنیت دولت آمریکا را محکوم کند و علیه او قطعنامه صادر نماید.
اگر قرار بود سازمان ملل و شورای امنیت به مشکلات به نحوی عادلانه رسیدگی کنند امروز مشکلی به نام مشکل فلسطین وجود نداشت و اصولاً دولت صهیونیستی که با هدف زورگویی و اشغالگری به وجود آمده است به رسمیت شناخته نمی شد.
جنگ ویتنام به عنوان سمبلی از تجاوز قدرت بزرگ غرب علیه شرق به سرعت متوقف می شد.
تاوان چنین جنگ بزرگی را مردم ویتنام پرداختند. صدها هزار نفر کشته شدند. یک ملت سختکوش و مقاوم سالها منابع انسانی و اقتصادی خود را صرف مبارزه علیه متجاوزان کرد.
سازمان ملل و شورای امنیت نبودند که جنگ را خاتمه دادند. بلکه عامل اصلی پیروزی مردم ویتنام مقاومت آنان بود بعد از خاتمه جنگ نیز متجاوزان مجازات نشدند.
تاریخ 60 ساله اخیر نشان میدهد هر جنگی که برخی از قدرتهای عضو دائم درگیر آن شده اند با سازوکارهایی غیر عادلانه پایان یافته است ومتجاوزان مجازات نشده اند.
در موضوع عراق نیز دیدیم که ابتدا آمریکا عراق را اشغال کرد و بعد مجوز آن را از شورای امنیت دریافت کرد.
دولت مردمی امروز عراق هنوز تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل که در زمان حکومت صدام بر دولت وقت تحمیل شده بود، قرار دارد.
دولت آمریکا بااستفاده از این مقررات میخواهد این کشور را مجبور کند تا موافقت نامه امنیتی با آمریکا را امضاء نماید. موافقت نامهای که استقلال و حقوق مردم عراق را خدشه دار می کند.
در قضیه لبنان رسوایی به اوج خود رسید. رژیم صهیونیستی به لبنان حمله کرد و در طی 33 روز سنگینترین بمبارانها را علیه مردم مظلوم و غیرنظامیان و تاسیسات و حیاتی و حساس لبنان انجام داد اما شورای امنیت تماشاگر بود و زمانی که شکست ارتش صهیونیستی قطعی شد. آنگاه قطعنامه آتش بس صادر شد.
مثالهای متعدد دیگری از ناکارآمدی، اعمال قدرت ناعادلانه، دفاع از منافع قدرتمندان و نادیده گرفتن حقوق سایر کشورها توسط شورای امنیت وجود دارد که از ذکر آن خودداری میکنم.
دوستان خوب:
در حال حاضر هیچ مرجع تاثیرگذار و صاحباختیاری که نسبت به خلعسلاح اتمی دولتهای دارای این سلاح اقدام کند وجود ندارد و اگر در مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی و معاهده N.P.T به ضرورت جلوگیری از گسترش سلاحهای هسته ای اشاره شده است، کشورهای قدرتمند صاحب سلاح هستهای از این امر مستثنی شدهاند.
در حال حاضر هیچگونه سازوکار و تضمینی برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای وجود ندارد.
به همین دلیل توسعه و تکثیر سلاحهای هستهای توسط قدرتهای زورگو همچنان ادامه دارد، و همزمان توسط همینها فعالیتهای هستهای صلح آمیز سایر کشورها به بهانه جلوگیری از گسترش تولید سلاحهای هستهای محکوم میشود.
امروز زندانهای مخفی در کدام کشورها هستند؟در کدام کشورها به بهانههای امنیتی تلفن ها شنود میشود، شهروندان با دوربینهای مختلف در خیابانها و کوچهها کنترل می شوند، متهمان بدون حکم قضایی ماهها در زندانها میمانند و شکنجه های قرون وسطایی قانونی شمرده میشود.
آن وقت همین دولتها مخالفان خود را متهم به نقض حقوق بشر میکنند و سازمانهای حقوق بشری هم چشم خود را بر نقض حقوق انسانی در این کشورها بستهاند.
میهمانان عزیز:
سازوکارهای اقتصادی و سیستمهای مالی و پولی و بانکهای بینالمللی نیزبرای خدمت و رفع مشکلات ملتها ایجاد نشده اند.
بلکه قدرتهای خاصی در جهان بیشترین بهره را از آن میبرند که قبلاً به نمونههایی از آن اشاره کردم.
بنابراین ملاحظه مینمایید که متاسفانه عموم این سازمانها تحت تاثیر و یا نفوذ بعضی قدرتها نمیتوانند گامهایی در جهت صلح و عدالت و برادری و احقاق حقوق دیگران قدم بردارند.
و اخیراً شاهد بودیم که یک دادگاه به اصطلاح بینالمللی که باید در مسیر عدالت و احقاق حقوق ملتها حرکت کند تا متجاوزان به مجازات برسند، با پایه گذاری یک بدعت زشت و در جهت تأمین نظر برخی قدرتهای بزرگ علیه رئیس جمهور محترم کشور سودان که یکی از سران کشورهای عضو جنبش هستند و از حقوق قانونی کشور خود دفاع میکنند صادر می کند.
این در حالی است که جنایتکاران رژیم اشغالگر قدس که آشکارا اعلام میکنند قصد ترور افراد را دارند یا به زنان و کودکان بی دفاع حمله میکنند و قحطی غذا و دارو را به یک جمعیت بزرگ تحمیل میکنند تحت تعقیب قرار نمیگیرند و سران برخی کشورهای قدرتمند که در طول دوران ریاست جمهوری خود باعث قتل و جرح میلیونها نفر شدهاند از مصونیت کامل برخوردارند.
این ها بخشی از نابسامانیها و همچنین ناکارآمدی نظامات موجود بینالمللی درحل و فصل و چالشها بود.
اما امیدها و چشم اندازهای روشن و مطلوبیهم وجود دارد. امروزهمه دریافتهاند،که وضعیت موجود قابل دوام و تحمل نیست و باید از آن عبور کرد و وارد دوران جدیدی شد.آثار چنین تحولی درصحنه بین المللی هویدا شده است.
قدرتهای بزرگ رو به افول هستند. دامنه تاثیرگذاری آنان روز به روز کاهش مییابد. آنان به انتهای دوران خود نزدیک شدهاند و در آستانه ورود به دوران جدیدی هستیم.
دورانی که در آن اخلاق، عدالت، پایبندی به قوانین، حفظ کرامت انسانی و عشق و برادری به رسمیت شناخته شود و حقوق ملتها مراعات شود.
تجاوز، اشغالگری، بیعدالتی و تبعیض منفور و مطرود باشد.
قدرتهای صالح و پاک تنظیم امور جهان را عهده دارشوند.
همه در پرتو عدالت احساس آرامش و امنیت کنند.
امروز شاهد هستیم که گرایش به خداپرستی، اخلاق، معنویت و عدالت روزافزون است و این یک سنت و قانون الهی است که هر گاه خواست عمومی ملتها بر امری تعلق گرفت آن امر محقق میشود.
همکاران گرامی:
جنبش غیرمتعهدها متشکل از حدود120 کشور با اتکاء به اهداف و آرمانهای مترقی اولیه خود در شرایط فعلی جهانی میتواند نقش برجستهای ایفا نماید، و بخشی از ناکارآمدیهای نظامات بینالمللی را جبران نماید.
جمع توان سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشورهای عضو مولفه بزرگی از قدرت را ایجاد می کند، قدرتی پاک و مدافع صلح و عدالت.
جنبش با اتکا به قدرت سیاسی و اقتصادی خود میتواند تاثیرات مثبتی در حل چالشهای جهانی داشته باشد.
جنبش می تواند:
- با تشکیل هیأت داوری، اختلافات احتمالی بین اعضاء را عادلانه خاتمه دهد و با میانجیگری به اختلافات و درگیری ها در سایر نقاط جهان خاتمه بخشد.
- با تشکیل جبهه بزرگ صلح و عدالت مانع از بروز درگیری ها و تشدید اختلافات در جهان شود و گامهای بلندی در تحقق صلح و عدالت بردارد.
- هر عضوی که مورد تعرض قرار گیرد با به کار گرفتن ابزارهای صلح آمیز از او دفاع و رفع تجاوز نماید.
- با استفاده از ابزارهای سیاسی و اقتصادی مانع تجاوز قدرتهای بزرگ به سایر ملتها شود و جلوی تبعیضها و بیعدالتیها بایستد.
- با تعریف شیوهها و سازوکارهای معینی در اصلاح وضعیت نظامات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی بینالمللی تلاش نماید.
- نسبت به تاسیس صندوق مشترک مالی جهت ارائه تسهیلات به کشورهای عضو به منظور اجرای طرحهای مختلف اقتصادی و عمرانی اقدام نماید.
- استعداد عظیم سیاسی، اقتصادی ، فرهنگی و رسانهای اعضاء جنبش را در خدمت منافع مردم این کشورها و صلح و امنیت در جهان فعال نماید.
براساس آنچه گفته شد امروز جنبش غیرمتعهدها بیش از هر زمان دیگر میتواند از موقعیت بی نظیر خویش در جهت حل مشکلات جهانی استفاده کند، ناکارآمدی سازمانهای بینالمللی را جبران نماید و منادی صلح و عدالت در جهان باشد.
عالیجنابان!
حضار گرامی!
در پایان مایلم با الهام از یک آیة قرآن کریم که میفرماید « ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم» (براستی خداوند سرنوشت هیچ ملتی را تغییر نمیدهد مگر آنکه خودشان اقدام کنند) تاکید کنم که هرگونه اقدامی در جهت تغییر شرایط جهان و تأمین منافع مشترک دولتهای عضو جنبش، جز با خواست و اراده کشورهای عضو و تلاش موثر و همکاری جمعی آنان امکانپذیر نخواهد بود.
مطمئن هستم که اعضای جنبش از این اراده برای پیشبرد اهداف بزرگ و مشترک خویش برخوردار هستند.
امیدوارم این نشست به دستاوردها و نتایج مورد نظر خود نایل گردد.بار دیگر از حضور میهمانان عزیز قدردانی و تشکر میکنم. ایران خانه شماست. امیدوارم این فرصت فراهم باشد که از نقاط مختلف ایران دیدن کنید.