به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایسنا، دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت در ستاد کرونای استان البرز گفت: اولین مورد فوتی ناشی از ویروس انگلیسی که در البرز و یک مورد هم به یکی از روستاهای استان قزوین متعلق بود، به دلیل وسواسی که در پیگیری بیماری داشتم و میدانستم که ورود این ویروس موتاسیونیافته چه آتشی بر نیستان وجود مردم این سرزمین خواهد زد، بلافاصله از عزیزان خواستم که اولین جلسه را در استان البرز و بعد در قزوین بگذاریم و واقعا عالمانه و هنرمندانه مدیریت شد. وگرنه در استانهای قزوین، البرز، زنجان و تهران در همان اسفند دچار یک فاجعه بزرگ با ویروس سرکش میشدیم، اما عزیزان با دقت و همدلی مدیریت کردند.
وی افزود: روزهای سختی است. برای من و همکارانم شاید به جرات بگویم که جزو سختترین روزهاست. امروز اولین روز هفته سلامت است و باید به همه همکارانم در عرصه نظام سلامت تبریک بگویم، اما با اندوه امروز را روز همراهی با مدافعان سلامت نامیدیم. باور کنید یکی از استخوانسوزترین رنجها برای من در طول این ۱۴ ماه این است که به هر استانی که میروم با تصویر نابترین بندگان خدا مواجه میشوم که آسمانی شدند. ما کارخانه تولید انبوه این آدمها را هم نداریم که بشود جایشان را پر کرد. اینها جزو بندگان عاشق و نادر پروردگارند که یک روزی یک تنه تن بر آتش میزدند. در زمانی که حتی حفاظ نداشتند و پوششی برای خودشان در برابر این ویروس منحوس نداشتند. یاد همه شهدا را پاس میداریم.
نمکی ادامه داد: برخی از سوز و گدازهایی که در من میبینید، برای از دست دادن این عزیزان است. در عین اینکه سعی کردم که در طول ۱۴ ماه گذشته صبوری کنم و لب فرو بندم، فریادی نزنم و آرامش جامعه را به تشویش بدل نکنم و آرامش همکارانم را در این نبرد نابرابر با جیب خالی، با تحریمهای ظالمانه و کمبودها به دلسردی بدل نکنم، اما وقتی طوفانی را از قبل میبینم و میدانم که در هر طوفان چقدر از مردم این سرزمین را از دست خواهیم داد، چه خانوادههایی داغدار خواهند شد و در کنار آن عزیزانی را که ۱۴ ماه نفسگیر را طی کردند، خسته و رنجور با جسمی گرفتار از مجموعه حملههایی که از سوی ویروس و عوامل غیرویروسی تحمل کردند، باید از دست داده و داغدار شوم برای از دست دادن تعدادی از این نادرترین مجموعههای نظام سلامت جهان؛ کسی که سالها درس خوانده و در جایگاهی نشسته است.
اکنون تعداد زیادی از روسای دانشگاههای علوم پزشکی مبتلا و گرفتارند. یکی از معاونین هم دیروز در راه ماموریت حالش بد شد و متوجه شدیم که گرفتار شده است. فشار روحی که این عزیزان طی این ماهها تحمل کردند، توانفرساست.
نمکی گفت: خیلی سعی میکنیم که خودمان را صبور جلوه دهیم و بارها دعا میکنم که به من صبوری دهد. از عزیزان در مجلس هم تشکر میکنم که دیروز محبت کردند و مجموعه مدافعان سلامت را در کشور با ۲۳۵ امضا نواختند که برخی هم زنگ میزدند که ما نبودیم و ماموریت بودیم و دلمان میخواست امضا کنیم که گفتم محبت یک نفر از شما هم برای ما کافی است.
از جمع نمایندگان تشکر میکنم که این قدردانی را از خدمتگزاران نظام جمهوری اسلامی و از یک برادر کوچک خدمتگزارشان در دولت جمهوری اسلامی و یک سرباز نظام جمهوری اسلامی به عمل آوردند. این موضوع در شرایطی به ما انرژی داد که هجمه سازمانیافتهای، علیه مجموعه نظام سلامت، شکل گرفته بود. حال اینکه این هجمه را چه کسانی طراحی میکنند و تیتر برخی رسانهها شود که فرمانده سربازان خط مقدم قرار است که استیضاح شود و بگویند، استیضاح وزیر بهداشت کلید خورد؛ آن هم در اوج پیک چهارمی که انگلیس را به زانو درآورد.
وی افزود: نظام سلامت انگلیس یکی از قویترین نظامهای ارائه خدمت است که با روزی ۱۸۶۰ مرگ زانو زد. حال کشوری به گستردگی سرزمین ما، با منابع محدودی که ما داریم که هنوز از یک میلیون یورویی که مقام معظم رهبری گفتند، تمامش را دریافت نکردیم و اما انگلیسها تا ۶ ماه قبل ۲۲ میلیارد پوند در نظام سلامتشان صرف کرده بودند. ناگهان این تیتر میخورد و شب هم رسانه بیرونی تحلیل میکند که علل شکست کرونا در جمهوری اسلامی چه بوده است.
افتخار بزرگی را که نظام سلامت با جیب خالی و دستهای بسته، اما با چشمهای باز کسب کرده و در زمانی که برایش مرگهای بالای هزار نفر برآورد کرده بودند، اما مرگها به نزدیک تک رقمی رسید، تحلیل نکردند، میزگرد نگذاشتند که چه شد که مرگها به دو رقمی رسید، چه شد که در خوزستان بعد از ۴۵ روز از شیوع ویروس موتاسیونیافته، آن را مدیریت کردند؟
یک میزگرد برای این نگذاشتند، اما چند شب قبل میزگرد میگذارند و هماهنگ با آنچه در درون میشنویم یک هجمه رسانهای برای مدافعین سلامت خدمتگزار فراهم میکنند و در این نقطه بسیار حساس برادران ما این حساسیت را درک کردند و این به دلیل شناختی است که از وضعیت استراتژیک و ژئوپولتیک منطقه دارند که از رییس مجلس و همه عزیزان تشکر میکنم.
وی تاکید کرد: ما گاهی خنجر از پشت میخوریم، از دست کسانی که نمیدانم دنبال چه هستند. ما در زمان جنگ هم این بحث را داشتیم که برخی به صدام گرا میدادند تا سنگر بچههای ما را بزنند و این ناجوانمردی را تاریخ این کشور ثبت میکند. همانطور که جوانمردیها را ثبت میکند. از همه بزرگانی که همکاران مرا مورد توجه قرار دادند، تشکر ویژه میکنم.
وزیر بهداشت گفت: از همه عزیزانی که به ما کمک کردند، تشکر میکنم. در هر منصبی باشم و تا زندهام خواهم گفت و هر که هم هر چه میخواهد بگوید، زیرا من نه قصد دارم کاندید ریاست جمهوری شوم و نه قصد دارم برای صندلی خاصی برنامهریزی کنم. اینجا هم که آمدم، با اکراه آمدم و به قصد خدمت آمدم. تا زندهام سرباز جمهوری اسلامی هستم. همواره خواهم گفت که اگر حمایتها و هدایتهای مقام معظم رهبری نبود، ما در این نقطه موفق نبودیم. باز هم بروند بگویند که فلانی به این نیت حرف میزند. من میدانم که در دل خودم چه میگذرد و این را هم به پاس مظلومیت خودم و همکارانم میگیرم.
نمکی ادامه داد: به هر حال اکنون ما در یک موج بسیار سهمگین با یکی از پیچیدهترین مخلوقاتی هستیم که در طبیعت جهان رهاست و هر روز دچار یک موتاسیون جدید خواهد شد. خواهشم این است که دوستان از کاهش مختصری که ایجاد شده است، خیلی دلخوش نباشند. به عنوان یک کارشناس حرف میزنم و دورتر از امروز را میبینم. تردید نکنید که این ویروس با توجه به شرایط اقلیمی شما است. استان البرز به دلیل حاشیهنشینی گسترده، مراودات با استان تهران و استانهای شمالی و محل عبور و نسبتا عظیم بینالمللی، شاهراهی برای عبور و مرور همه عوامل از جمله ویروس موتاسیونیافته است.
وی افزود: از همکاران میخواهم که فریب این افت یکی دو روزه را نخورند. شما یک پیک نسبتا سنگینتری را در روزهای آینده احتمالا تجربه میکنید. امیدوارم این پیشبینی اشتباه از آب درآید. همه این روزها را من پیشبینی کرده بودم و قبل از عید گفتم که روسای دانشگاهها خودشان را برای یکی از سختترین شرایط آماده کنند. زیرا این طوفان را پیشبینی میکردم. الان هم میگویم که پیک استان البرز سر فرود آمدن ندارد، فریب نخورید. قطعا شما در روزهای آینده خیز قابل توجهی خواهید داشت و خودتان را آماده نگه دارید.
وی افزود: در این شرایط سخت اولین اقدام تحمل، صبوری، اتکا به خدا و دعا در سحر و افطار است. در عین حال وفاق، همدلی، دست به دست هم دادن و به سیاست آلوده نشدن، مهم است. اکنون به سمت انتخابات میرویم. اجازه ندهید که ردای پوسیده سیاست بر خدمت شما سایه بیندازد. خودتان را به دام این رانشها و کششهای ناشی از فتنههای سیاسی نیندازید. سیاستزدگی یک آفت بزرگی است که ما را از هم دور میکند. عدهای بیرون نشستهاند که از این گسستها سوءاستفاده کنند.
امروز همه اعم از اصولگرا، اصلاحطلب، معتدل و... همه باید کنار هم قرار بگیریم. هر کس که آینده ایران زمین را دوست دارد، باید برای محو ویروس منحوس تلاش کند. مدیریت امروز جهانی را مدیریت کرونا تعیین میکند. اگر کشوری در مدیریت کرونا موفق بود، در عرصه بینالمللی هم موفق است، اگر نبود، مطمئن باشید که به عنوان یک نشان بیلیاقتی در کارنامهاش ثبت میشود. بنابراین از آنجایی که کرونا و مدیریت کرونا مساله نظام جمهوری اسلامی است، باید به شدت در کنار هم قرار بگیریم و هرچه اختلاف سلیقه و دعوا داریم، بگذاریم برای بعد، زیرا الان وقتش نیست و در شرایط کنونی همه باید به یکدیگر کمک کنیم.
وزیر بهداشت گفت: نکته دیگر نظارت و رعایت مستمر پروتکلهاست. هرچقدر در رعایت پروتکلها کم بیاوریم، بیماری بر ما غلبه میکند. این اثبات شده و اثباتشدهترین فرمول بینالمللی است. واکسن موثر است، اما ببینید که آقای بوریس جانسون نخستوزیر انگلیس که ۴۰ میلیون واکسن در انگلیس تزریق کرده است، گفت ما اگر به نیت واکسیناسیون فاصلهگذاری و پروتکلها را بشکنیم، بازی را باختیم.
هیچ چیز عالمانهتر از این نیست که رعایت پروتکلها الزامی است. ما از آنچه در این روزها گذشت، راضی نیستیم. درست است که خیلی جاها ایستادند و مردم صبوری کردند، اما در بسیاری از مناطق پروتکلها شکسته شد. هنوز هر روز ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر سوار مترو میشوند. افرادی که کار دارند و میروند و میآیند. این اتفاقات در زیر پوست شهر در جریان است و نمیتوان اثرات نامطلوب عدم فاصلهگذاری در تهران را در کرج ندید. هر اتفاقی که آنجا بیفتد، شما باید اینجا جورش را بکشید. این عدم پیوستگی در سطح ملی در رعایت پروتکلها به ما زیان میزند.
وی گفت: نکته دیگری که باید حتما رعایت کنند، بحث کلینیکهای ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعتهای است که پیشنهاد من در پیک قبلی بود و در خوزستان به شدت از آن بهره بردیم. همکاران این را به اطلاع عموم مردم برسانند تا مردم بدانند و سرگردان نشوند. این کلینیکها جایی است که سرریز بیمار را به بخش بستری فیلتر میکند. اگر این کلینیکها نبود، امروز در ممکلت دیگر تخت نداشتیم.
نمکی ادامه داد: اقدام دیگری که انجام دادیم این بود که داروهای ضدویروس را هم در پوشش بیمهای بردیم و هم به اندازه کافی به کشور رساندیم. امروز هیچ استانی نیست که بگوید داروی ضدویروس ندارم. همه داروها را به لطف خدا در کشور میسازیم. در حالی که در روزهای اول یک آمپول رمدسیویر را ۵۷ دلار میخریدیم، اما خوشبختانه امروز به اندازه کافی در همه استانها داریم و همه آن هم تولید داخلی است.
نمکی تاکید کرد: بنابراین کلینیکهای سرپایی و درمان بیماران به صورت سرپایی و اینکه اجازه ندهیم این افراد در بیمارستانها سرریز شوند، کمک موثری است. زیرا هرچه در بیمارستان بار بیماری بیشتر شود، ممکن است مراقبتمان کم شود و هر چه مراقبت کم شود، مرگ و میرمان بالاتر میرود. بنابراین باید سعی کنیم که بار بیمارستانهایمان را با این درمانگاههای سرپایی کم کنیم. هرگونه نقصانی هم باشد، جبران میکنیم.
وی ادامه داد: موضوع دیگر افزایش تختها و زیرساختها برای بیماران است. برآوردم این است که هفته آینده بیماران بستری در البرز به صورت قابل توجه افزایش مییابد. من کارشناسم میدانم که چه زمانی جبهه هوا خواهد بارید. برخی چون آفتاب امروز را میبینند، میگویند این وزیر دل مردم را خالی میکند، اما این وزیر در اتاق هواشناسی نشسته و توده ابر را رصد میکند و بی جهت حرف نمیزند.
امیدوارم که محقق نشود، اما فکر میکنم وضعیت بستری در هفته آینده در البرز سنگینتر باشد و باید خودتان را آماده کنید. نباید این افتخار جمهوری اسلامی که بیماری پشت در بیمارستان در طول کرونا سرگردان نشد، خدشهدار شود. حتی اگر به قیمت جانفشانی تکتک ما تمام شود. مردم این سرزمین نباید، احساس ناامنی کنند و فکر کنند که اگر حالشان بد شد، چه گوش به حرف ما دادند، چه گوش ندادند، چه اتفاقی برایشان میافتد. ما مسئول محاکمه افکار عمومی و مردم نیستیم و از هیچکس نمیپرسیم که چاقویی را که خوردی تو اول زدی یا دیگری زد. به ما ربطی ندارد. ما مسئول خدمتگزاری به مردم هستیم. بنابراین خواهشم این است که به گونهای عمل کنید که به هیچ وجه بیماری پشت در بیمارستان سرگردان نماند.
وزیر بهداشت ادامه داد: در این راستا یکسری پروژههای نیمهتمام داریم. در جلسهای که خدمت رییسجمهور و آقای نوبخت بودیم، قرار شد برای تمام پروژههای نیمهتمام از این هفته منابعی را تزریق کنیم و حتما این پروژهها را تمام میکنیم. ضمن اینکه وقتی بنده به وزارت بهداشت آمدم، برای حاشیه این شهر، مانند ملارد، شهریار، شهر قدس و ... یک عدد تخت هم نداشتیم. اما اکنون داریم در همین مناطق ۲۰۰۰ تخت افتتاح میکنیم که تا یک ماه دیگر همه آنها را افتتاح میکنیم و خود استان را هم قطعا حمایت میکنیم.
نمکی با بیان اینکه سال گذشته به دلیل تحریمها، بدترین سال اقتصادی دولت بود، گفت: با این حال ما داریم ۱۳ هزار تخت به تختهای کشور اضافه میکنیم که در تاریخ این مملکت سابقه نداشته است. بیشترین تختی که اضافه شده سالی ۴۵۰۰ تخت بوده است، اما ما ۱۴۰۰ پروژه بهداشتی و درمانی و حدود ۱۳ هزار تخت داریم به تختهای کشور اضافه میکنیم.
وی درباره بحث واکسن نیز گفت: واکسیناسیون را به صورت گسترده از دوشنبه آغاز کردیم. چند روز قبل در نشستی دیپلماتیک اعلام کردیم که چرا باید ۸۵ درصد از واکسن جهان را هفت کشور در جهان تزریق کنند؟ این چه بی عدالتی و چهره زشتی از این قلدری بینالمللی است؟ چرا برخی کشورها حتی یک عدد واکسن دریافت نکردند؟ خوشبختانه ما علیرغم اینکه در کووکس به عنوان یک ساختار بینالمللی ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن را از سال قبل خریده و پولش را هم داده بودیم، به دلیل ساختار بسیار ناهنجاری که در نظارت بر این مجموعه است، محموله به همه کشورها دیر رسید و مقداری از محمولههایمان را که قرار بود در اسفند بیاید، در فروردین دریافت کردیم.
از هند محمولهای خریدیم که مقداری از آن آمد و محموله بعدی را دادستان هند بلوکه کرد. از روسها دو میلیون دوز پیشخرید کرده بودیم که فقط ۴۰۰ هزار دوز به ما داد که اکنون دارد جبران میکند. مرحله اول واکسیناسیون را تا سه تا چهار روز دیگر با یک تاخیر ۲۵ روزه تمام میکنیم. تاخیری که دیگران برای ما ایجاد کردند. هیچ کس در کشور مانع از هیچ پرداختی نشد و ما هم دنبال آن هستیم.
نمکی ادامه داد: کار بسیار خوب دیگری که اتفاق افتاد، تولید داخلی بود. در آینده فقط کشورهایی واکسن میزنند که خودشان میسازند و بقیه معطلند. من از اوایل سال قبل تمام عزیزان را دعوت کردم. زیرا میدانم که عزت ملی در تولید ملی است. خوشبختانه این کار را به خوبی دنبال میکنیم. پاستور هم امروز برای ثبت نام آغاز فاز سوم بالینی واکسن تولید مشترک فراخوان داد تا انتقال دانش فنی از کوبا داشته باشیم.
نظر شما