همشهری آنلاین_مرضیه موسوی:کسی نمیداند عامل قطع این درختان کیست؟ اهالی محله و اعضای شورایاری میگویند قطع درختان جنگلی موضوعی همیشگی در درکه است اما هیچوقت با چنین شدت و سرعتی این درختان قطع نمیشد؛ به ندرت پیش میآمد که گردشگران و کوهنوردان برای سوزاندن چوب درختان، آنها را قطع کنند. اما هفته گذشته اهالی درکه وقتی به جنگل کارا سر زدند با صحنه قطع چندین درخت سبز آن هم به روش ناشیانه مواجه شدند. حدس و گمانهایی درباره قطع این درختان وجود دارد ولی هنوز کسی به درستی نمیداند چه کسی حیات را از این درختان سبز گرفته است.
جنگل کارا دیگر آن جنگل سرسبز و تمیز و شاداب گذشته نیست؛ روی پوست درختانش خراشهای متعددی به چشم میخورد که اغلب توسط گردشگران ایجاد شده تا از پوسته این درختان برای روشن کردن آتش استفاده کنند. هر گوشه این جنگل را که نگاه کنید بیبرو برگرد پلاستیکها و کاغذها و پوست میوه و زبالههای دیگر را میبینید که روی زمین به حال خود رها شدهاند. اگر قصد نشستن و استراحت در این جنگل را داشته باشید باید قبل از هرکاری زبالههای روی زمین را جابهجا کنید.
«سید احسان مرتضایی» مسئول کارگروه محیطزیست شورایاری درکه و از اهالی محله درکه میگوید: «اتفاقی که طی ۲، ۳ هفته گذشته در جنگلهای کارا رخ داده اتفاق تازهای است. یکباره تعدادی از درختان این جنگل به دست افراد ناشناسی قطع شده. در حالی که این قطع درختان توجیه ندارد. حتی اگر در فصل زمستان قرار داشتیم و گردشگران و کوهنوردان ممکن بود برای گرم نگهداشتن خود از آتش استفاده کنند میشد دلیلی برای این کار تراشید؛ هرچند این هم دلیل قطع درختان زنده نمیشود.»
در سالهای گذشته اهالی این محله به ندرت با درختان قطع شده مواجه میشدند که معمولاً به دست گردشگران رخ میداد.
- تخلفهای آشکار و نهان در کوهستان
وجود چند متولی برای منطقه کوهستانی درکه، یکی از مشکلاتی است که به محیطزیست و طبیعت این منطقه هم آسیب وارد کرده. «مجید شفیعزاده» عضو شورایاری و نماینده شورایاری در کوهستان درکه میگوید: «ما در کوهستان تخلفهای آشکاری داریم مثل ساختوساز غیرمجاز و اقداماتی از این دست. این تخلفهای آشکار به راحتی دیده میشوند و فرد خاطی جریمه میشود. اما تخلفهای پنهانی در کوهستان و طبیعت داریم که آشکار نیست. مثل قطع درختان یا ریختن زباله در طبیعت. ما هیچ ناظری در طبیعت درکه نداریم که بر این تخلفات نظارت کند و مقابل آن بایستد. منطقه کوهستانی چندین متولی دارد که برای انجام هرکاری باید مجوز صادر کنند. از طرف دیگر برای موضوعی مثل نظارت و نگهبانی از طبیعت هیچکدام مسئولیتی برعهده نمیگیرند.»
جنگل کارا و منطقه کوهستانی درکه بهعنوان مقصد گردشگری معرفی شده است. در حالی که زیرساختهای لازم برای حضور گردشگران در آن فراهم نشده. نبود همین زیرساختها باعث شده تا شهروندانی که بهعنوان گردشگر به این منطقه میروند جایی برای زبالهها نداشته باشند. نبود نگهبان و ناظر برای حفاظت از طبیعت به این مشکلات دامن زده است. شفیعزاده میگوید: «ما نمیدانیم قطع این درختان توسط چه کسی یا چه گروهی انجام شده؟ ممکن است گردشگران این کار را انجام داده باشند یا افرادی مثل متصرفان غیرقانونی طبیعت کارا.» بعد از شیوع کرونا به دلیل محدود شدن مسافرت، شهروندان تهرانی کوههای شمیران را برای تفریح خود انتخاب کردند و تردد شهروندان در این منطقه بیشتر شد؛ مسئلهای که به تخریب طبیعت و محیطزیست این منطقه دامن میزند.
- پیشنهاد دفتر توسعه اوینـ درکه برای کمک به محیطزیست این محله /ردپایی از خود در طبیعت باقی نگذاریم
تا زمانی که برای حفظ پاکیزگی طبیعت و محله فقط از مسئولان بهویژه شهرداری توقع داشته باشیم و خود را در قبال این موضوع مهم مسئول ندانیم راه به جایی نخواهیم برد. البته که ساماندهی وضع موجود به نگاه جدی و مصممتر مسئولان مرتبط و آموزش، فرهنگسازی و مشارکت بیشتر شهروندان نیاز دارد. با عملی کردن اقداماتی تا حدی میتوان به حفظ محیطزیست محله، کوه و جنگل درکه کمک کرد.
١:جانمایی سطل زباله فلزی توری با توجه به بافت محله و به درخواست ساکنان درکه.
٢:آموزش و فرهنگسازی درخصوص اهمیت طبیعت و تلاش برای حفظ پاکیزگی کوه و جنگل.
٣:اهدای کیسههای قابل بازیافت به کوهنوردان برای حمل زبالههای خود به پایین و استفاده از وسایل غیرپلاستیکی.
٤:جلوگیری از قطع درختان و منع شدید برای روشن کردن آتش.
٥:استفاده از غذاهای آماده که نیاز به گرم کردن نداشته باشند.
نظر شما