بر اساس شنیده‌های همشهری، در چانه‌زنی‌های اولیه برای بستن کابینه آینده به‌ازای هر سمت ۱۰ گزینه مطرح است.

رئيسي

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، تشکیل کابینه سیزدهم جدی‌ترین و مهم‌ترین محک دولت ابراهیم رئیسی با شعار ایران قوی را رقم زده است. بلافاصله پس از پیروزی او در انتخابات ریاست‌جمهوری، گمانه‌زنی‌ها درباره ۱۹ وزیر کابینه او و معاونانش آغاز شد و با نزدیک‌شدن به استقرار دولت جدید از نیمه‌های مرداد، لابی گزینه‌های احتمالی وزارت شدیدتر هم شده است.

 این اتفاق در مقایسه با ادوار اخیر ریاست‌جمهوری به ۲ علت چشمگیرتر بوده است؛ نخست فضای سرد و ساکت انتخاباتی برای داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری تا آخرین لحظه پرابهام بود و همه‌چیز ازجمله معرفی معاونان و وزرای شاخص کابینه نامزدها به مرحله بعد تأییدصلاحیت‌ها موکول شد؛ دوم به قدرت رسیدن یک دولت اصولگرای حداکثری با پشتیبانی صددرصدی همه احزاب و تشکل‌های عضو این جریان پس از انقلاب بود. سرمایه و عقبه سیاسی این جریان پس از سال‌های متمادی فرصت ارائه ایده‌های خود برای اداره اجرایی کشور را به‌دست آورده است و کارنامه عملکردی آن نیز در فرصت کوتاهی قضاوت افکار عمومی را به همراه خواهد داشت؛ نخستین نمره‌ها در کارنامه دولت ایران قوی با تأیید شناسنامه‌دار احزاب این جریان ثبت خواهد شد و درجه خلوص و توانمندی مدیرانش به ارزیابی گذاشته خواهد شد.

نیروهای مجتمع و بسیار انباشته اصولگرایان در پس سال‌ها نقد دولتمداری اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان بلافاصله پس از پیروزی ابراهیم رئیسی آزاد شد و این کار رئیسی را برای تشکیل نخستین کابینه سخت کرده است. 

طیف بسیار گسترده‌ای از بدنه نیروهای اصولگرا داعیه‌دار حضور خودشان در کابینه رئیسی هستند و خود را نیز آماده کرده‌اند. چهره‌ها و رجال اصولگرا و لجستیک‌شان همه ظرفیت انسانی و مالی خود را طی ماه‌های اخیر در خدمت پیروزی نامزد ریاست‌جمهوری گام دوم انقلاب گذاشتند و بذل توجه رئیس‌جمهور منتخب را انتظار دارند.

صف طولانی احزاب و تشکل‌های سیاسی جانبداری از رئیسی اکنون گوشه چشم‌شان به مناسبات و جایگاه خودشان در دولت آینده است. 

بنا به اعلام شورای ائتلاف اصولگرایان ۶۸ حزب و تشکل در پایگاه شورای ائتلاف نیروهای انقلاب ثبت‌نام کرده بودند.  ۴۷ حزب و گروه سیاسی نیز با محوریت جامعتین و شورای وحدت اصولگرایان حرکت انتخاباتی خود را سامان دادند. جمع این اعداد و ارقام گویای توقعات خیره‌کننده‌ای است که این گروه‌های سیاسی پراکنده از دولت آینده دارند.

براساس آخرین برآوردها و اطلاعات دریافتی همشهری، ابراهیم رئیسی در ارزیابی‌های اولیه خود برای کابینه آینده به فهرستی ۱۰ نفره برای هرکدام از مناصب کابینه رسیده ‌و قرار است از میان آنها کابینه نهایی خود را برای رأی اعتماد به مجلس معرفی کند.  او در جریان رقابت‌های انتخاباتی تصریح کرده مستقل به میدان آمده و کابینه فراجناحی خواهد داشت.

رئیسی در همان ایام در واکنش به برخی نگرانی‌ها از حضور چهره‌های تندروی سیاسی در ستادهای انتخاباتی‌اش، گفت: ستادهای انتخاباتی در واقع آیینه دولت آینده نیستند و دولت براساس بررسی عملکرد و سوابق و برنامه‌های افراد مختلف طراحی شده و شکل می‌گیرد.

گزارش‌های متعدد رسانه‌ای و محفلی، گروه‌های سیاسی تندرو زیرمجموعه اصولگرایی را در صف مقدم سهم‌خواهی از دولت آینده رئیسی به تصویر می‌کشد. نام جبهه پایداری همانند حضور پرسروصدایشان در مجلس یازدهم در فرایندهای تشکیل دولت سیزدهم نیز پررنگ است. 

آنها اگرچه در مقایسه با سایر احزاب و تشکل‌های اصولگرا دیرتر به حمایت از رئیسی پرداختند و گزینه اصلی‌شان سعید جلیلی محسوب می‌شد، اما اکنون تلاش برای ورود به کابینه را کلید زده‌اند .

داوطلبان ردصلاحیت‌شده اصولگرایان و نامزدهای تأیید صلاحیت‌شده به‌وضوح بیشترین بازیگری سیاسی را در ارائه فهرست کابینه پیشنهادی به رئیسی دارند.

آزمون سخت رئیسی برای ارائه کابینه معتدل

سعید جلیلی پرتکرارترین نام در تسلسل این فهرست‌های کابینه است. جریان حامی او که شایعات درباره آرای سفید و باطله آنها در انتخابات اخیر گسترده‌تر است، قوی‌ترین لابی را در کنار جبهه پایداری برای قوام حضورشان در بطن تحولات انقلابی و حاکمیتی آینده کلید زده‌اند. برای او طیف گسترده‌ای از مناصب از معاون اولی تا وزارتخانه‌های مختلف را هم در کابینه رئیسی درنظر گرفته‌اند.

گفته می‌شود سفرهای تبلیغاتی برخی نامزدهای همسوی رئیسی جنبه تبلیغاتی بیشتری برای ریاست‌جمهوری چهاردهم داشت و این سفرها را نیز به نام رئیسی فاکتور زده‌اند! محمد مهاجری، فعال رسانه‌ای اصولگرا در همین باب به ایلنا گفته است: «یقین دارم جبهه پایداری و افرادی که به ایشان نزدیک‌اند، به‌دنبال این موضوع هستند که بتوانند برخی افراد تندرو را در واقع به سمت ایشان جذب کنند. یک آزمون بسیار سخت برای رئیسی در پیش است که بتواند افرادی را انتخاب کند که ویژگی تندروی در آنها وجود نداشته باشد.»

رئیسی در نشست خبری خود پس از پیروزی در رقابت‌ها گفته بود: «همانطور که بارها گفتم مستقل به میدان آمدم و برای تشکیل دولت، خود را در مقابل خدا مسئول می‌دانم و در مقابل ملت وامدار خواهم بود و برای تشکیل دولت به انقلابی‌بودن، کارآمدبودن و فسادستیزی توجه خواهم داشت. توصیه من به رسانه‌ها این است که گمانه‌زنی نکنید. سامانه‌ای در اختیار شما و مردم قرار می‌دهیم که در آن شاخص‌هایی را که مدنظر ما برای انتخاب مسئولان هست، اعلام می‌کنیم تا مردم هرکسی را که فکر می‌کنند به‌عنوان یک مدیر می‌تواند خدمتگزار باشد، معرفی کنند و حتما پیشنهادهای خود را درباره افراد مختلف ارائه دهند و برنامه دولت مردمی، شایسته‌سالاری خواهد بود.»

توصیه برای استفاده از نخبگان جریان رقیب

لابه لای اخباری که از گمانه زنی های برخی از طیف های اصولگرا برای سهم خواهی از کابینه سیزدهم حکایت می کند، بازار پیشنهادات به رئیس جمهور منتخب برای چینش کابینه هم داغ است ، در همین فضا مجتبی توانگر ،نماینده تهران در مجلس به دولت سیدابراهیم رییسی پیشنهاد کرد نخبگان جریان رقیب که به گفته وی فهرست مفصلی از آنان وجود دارد را در کابینه به کار بگیرد.او دیروز در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «در جهت تشکیل ‫دولت فراگیر می توان همه نخبگان [ضمن حفظ انسجام کابینه افراد کارآمد، قوی و انقلابی] جریان رقیب را به کار گرفت.‏ فهرست مفصلی وجود دارد: اردکانیان، ستاری،  بی‌طرف و...»

البته توانگر در ارایه چنین پیشنهادی به رئیسی تنها نیست و دیروز بیژن نوباوه وطن ،‌نماینده تهران در مجلس در نطق پیش از دستورش با تاکید بر اینکه نوع سهم‌خواهی از رئیس جمهور منتخب مطرود است،گفت: امروز با نگاه به تجربیات گذشته ادامه بازی اصولگرا و اصلاح‌‎طلب برای مردم واژه‌ای غیر کاربردی به حساب می‌آید، امروز از نظر مردم کارآمدی، پاکدستی و تعهد مهمترین معیار انتخاب مسئولان برای خدمت به مردم است.

کد خبر 610591

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دولت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 23
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • محموددهقان نیری IR ۰۸:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    23 11
    باعرض سلام وخدا قوت به رئیس جمهور منتخب ملت برادر بزرگوار سید ابراهیم رئیسی خواهشمندم اعضای کابینه خودرا از جوانان جهادی انقلابی پاکدست فساد ستیز خدا پرست وخداترس وفادار به رهبر ملت وشما ومیهن دوست زیرا افرادی که در عرض چهل وسه سال گذشته در دولت کار کرده اند جواب خود را پس داده اند اگر لیاقت داشتن کار خود را برای ملت وانقلاب اسلامی انجام داده بودن وکشور ما وضعیتش چنین باشد انشاالله موفق باشید با کمال تشکر
  • علی IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    17 10
    روحانی هم از اعتدال حرف می زد که همه کابینه اش اصلاح طلب و کارگزاران بود که صدای شما همدرنمی امد. حالا دارید برای رییسی نسخه می پیچید
    • ح-شمسي IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      3 3
      لطفا چند كانديدا از اين جوانها نام ببر. منظور از جوانان انقلابي كه بچه ها نيستند كه در چند دهه گذشته به اسم جوانگرائي بر مسند مديريت تكيه زده اند و يا آنهائي كه به واسطه ارتباطات اكنون دندان تيز كرده اند براي سمت مديريت. البته بايد از درون هر وزارت خانه و دستگاه افراد مستعد شناسائي و براساس دانش و تخصص و تجربه افراد را انتخاب كرد. جوان گرائي خوب است اما جوانان 50 سال به بالا و نه بچه كه در اين چند دهه اتفاق افتاده. نيروهاي انقلابي و توانمند درون دستگاهها هستند كه ميتوان بين آنها بهترين را انتخاب كرد. بچه گرائي با جوان گرائي متفاوت است. منظور فكر جوان و اقدامات جوان مابانه است و ريسك پذيري و .....
  • علی IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    11 20
    جریان به اصطلاح اصلاح طلبان ، منفور مردم شده و ملت ازآنان بخاطر ناتوانی و بی عرضگی تبری جسته اند، اونوقت چرا آقای رییسی باید مجددا درپست های کلیدی و غیره کلیدی استفاده کند، اگه اصلاح طلبان عرضه و توانایی مدیریت کردن داشتند، الان وضعیت ایران به این شکل فلاکت بار در نمی آمد. اصلاح طلبان افکار اشرافی دارند و بدرد ملت ایران نمیخورند، آقای اردکانیان که هنوز در هتل زندگی میکند طی چهار سال گذشته چه گلی برسر برق و آب کشور ایران زدند، ایشان در عمل، یکی ازضعیفترین وزاری نیرو دربعد انقلاب بوده و این همه قطع برق کشورنتیجه عملکرد بسیارضعیف و عدم آینده نگیری ایشان میباشد.
    • امید IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      16 4
      شما میتونید از جانب خود و دوستانتون حرف بزنید لطفا تریبون جامعه نباشید همین جریانی که منفور مردم هستن به گمان شما سال 96 با یک تکرار کردن سید نفر اخر لیست دو و نیم برابر سر لیست امسال رای داشت تکرار میکنم فقط با یک بار تکرار کردن
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    13 19
    اصولگرایی معنا ندارد دودسته انقلابی وغیر انقلابی بعد جنگ کشور همش بدست اصلاح طلبان اداره شده یعنی نیروهای غیر انقلابی حتی احمدی نژاد رو نیز نمیتوان جزو نیروهای انقلاب نامید چرا که افکارش با انقلابیگری خیلی فاصله دارد گرچه ادم فعال وپرکاری بود وبا بدنه اصلاحات خیلی تفاوت داشت حالا کشور برای اولین بار بعد انقلاب به دست نیروهای انقلاب افتاده حتما شیوه اداره کشور با تمام دوره های گذشته متفاوت خواهد بود
    • امید IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      15 5
      چقدر جالب که الان احمدی نژاد هم اصلاح طلب شد ایا مرحوم رفسنجانی انقلابی نبود چرا هر جا موفقیت هست دوستان انقلابی پا کار بودن و هر جا ضعف برو بچه های اصلاح طلب امیدوارم اقای رییسی که الان انقلابی هستن هشت سال دیگه بهشون نگین اصلاحاتی
  • IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    19 3
    اميدوارم بعد از چهل و سه فهميده باشيم كه كشور به نيروى كاربلد و سالم و درستكار و وطن پرست نياز دارد و آقاى رئيسى فارغ از هر تفكرى بايد به اين مسئله بپردازد نيروى ايرانى كاربلد و دلسوز
    • IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      11 5
      یعنی الان رئیسی بجای روحانی بود الان به نظرت وضع ما بهتر بود.انشالله خواهیم دید.تنها در صورتی خوب خواهد شد که گشایش حاصل شود.در غیر این صورت وضع ما همین خواهد بود
  • غلامحسین محمد نژاد IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    8 14
    آقای ریسی فقط خواهش داریم از دولت قبل که مردم را به فلاکت کشیده اند هیچکس را به کابینه نبر
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    4 3
    انشاالله کابینه جوان وقوی وخبره انتخاب شود فقط نمیدانم چرا از این قدیمی ها که در وزارت هستند بازنشسته نمیشوند.
  • حامد IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    24 2
    دلتونو به اصلاح طلب و اصول گرا خوش نکنید