به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، اشرف گرامیزادگان مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهوری در نشست آنلاین مشاوران وزرا و مدیران کل امور بانوان استانها، با اشاره به تدوین لایحه «اجرتالمثل زنان» در این معاونت اظهار کرد: زنان حق دارند برای زحماتی که در خانه میکشند، اجرت (مزد) دریافت کنند. این لایحه با اصل بر عدم تبرع (رایگان، مجانی) تدوین شده که امیدواریم در کمیسیون دولت بررسی شود.
گرامیزادگان درباره لایحه مذکور توضیح داد: زوجه در ایام زوجت، کارهایی را که شرعا بر عهدهاش نیست و عرفا اجرت است را انجام میدهد و میتواند از دادگاه مطالبه این اجرت را داشته باشد. نکته متمایز این لایحه اصل بر عدم تبرع آن است. به این معنا که در اینجا مرد باید ثابت کند که خانم تبرعی (به طور رایگان) کار کرده است.
مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده رییس جمهوری در بخش دیگر سخنان خود به دیگر لوایح تنظیمشده در معاونت اشاره کرد و گفت: از دیگر لوایحی که به تازگی به دولت ارسال شده است، لایحه «اصلاح مقررات ناظر بر مسئولیت کیفری اطفال و نوجوانان در قانون مجازات اسلامی» است. افراد زیر ۱۸ سالِ مرتکب جرم دچار مجازات سنگین میشدند. درحالی که این اشخاص دارای شرایط خاص هستند و اعدام ندارند.
وی با اشاره به همکاری قضات و فعالین حقوق کودک با معاونت زنان در تنظیم این لایحه، تصریح کرد: در این لایحه ماده ۸۸، ۸۹ و ۹۱ قانون مجازات اسلامی اصلاح شده است. برای اصلاح ماده ۸۸ دو تفاوت قائل شدیم؛ یکی برای افراد ۹ تا ۱۲ سال و دیگری برای افراد ۱۵ تا ۱۸ سال است. به ویژه برای نوجوانان ۹ تا ۱۲ سال تدابیر امنیتی ویژهای در نظر گرفته ایم.
گرامیزادگان با اشاره به بخشی از تدابیر درنظرگرفتهشده در این لایحه گفت: برای مثال خانواده را متعهد به انجام اموری نظیر کنترل کردن رفت و آمد کودک و نوجوانِ مرتکب بزه کردهایم تا بتوانیم به نقطه خوبی از تعلیم و تربیت برسیم. همچنین ۶ تا ۱۸۰ ساعت خدمات عمومی برای این نوجوانان قرار دادهایم.
وی به اصلاح ماده ۹۱ این لایحه اشاره کرد و گفت: این لایحه حدود قصاص اعدام و قصاص را برداشته و اگر فرد زیر ۱۸ سال مرتکب جرائم حدود و قصاص شود، برحسب مورد و با توجه به سن میتوان تدابیر امنیتی ماده ۸۸ و ۸۹ برایش قرار داد.
مشاور حقوقی و پارلمانی معاونت امور زنان و خانواده در بخش دیگر سخنان خود به تصویب آیین نامه اجرایی ماده شش قانون حمایت از اطفال و نوجوانان در هیئت دولت نیز اشاره کرد و گفت: در فصل اول این قانون تعاریف دقیق و معانی واژگان حقوقی آورده شده است که امیدواریم سازمان بهزیستی به نحو احسن این قانون را انجام دهد.
وی همچنین درباره لایحه مصوب دولت موسوم به لایحه اجازه افتتاح حساب پسانداز و برداشت از آن توسط مادران توضیح داد: در گذشته مادر تنها اختیار افتتاح حساب قرضالحسنه برای فرزند را داشت. ما در این لایحه با یک ماده واحده اعلام کردیم که مادر میتواند به نام فرزند صغیر خود حسابهای بانکی اعم از سپرده مدتدار افتتاح کند و حق برداشت آن تا سن ۱۸ سال تنها با مادر است.
گفتنی است «اجرتالمثل» یکی از حقوق ویژهای است که شرع و قانون برای زنان در نظر گرفته و هیچ مردی نمیتواند تا زمانی که تمام حق و حقوق همسرش را پرداخت نکرده است، او را طلاق دهد.
نظر شما