به گزارش همشهری آنلاین، ایسنا به نقل از دیلی میل، نتایج مطالعه اخیر محققان سوئدی نشان میدهد که یک آزمایش خون ممکن است بتواند افرادی را که در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند را دو دهه زودتر شناسایی کند.
دانشمندان سوئدی طی این مطالعه دریافتند افرادی که سطوح بالایی از پروتئینی به نام «فولیستاتین» (Follistatin) را دارند در مقایسه با دیگر افراد، دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری که به "قاتل خاموش" معروف است، قرار دارند.
این یافتهها میتواند به تشخیص زودتر این بیماری کمک کند و خطر عوارض پس از ابتلا به این بیماری مانند بیماری قلبی و سکته را نیز کاهش دهد.
چاقی عامل اصلی ابتلا به این بیماری است، بنابراین حفظ وزن متعادل، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش میتواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. این بیماری از تولید انسولین کافی توسط پانکراس جلوگیری میکند و باعث افزایش سطح قند خون فرد مبتلا میشود.
طی این مطالعه محققان نمونههای خون ۴ هزار و ۱۹۵ شرکتکننده را که نزدیک به دو دهه به طور منظم آزمایش داده بودند مورد بررسی قرار دادند. انها اعلام کردند از این تعداد حدود ۵۷۷ نفر (۱۳.۸ درصد) همچنان طی این سالیان به دیابت نوع ۲ مبتلا بودند.
سن ابتلا به دیابت در ایران 15سال پایینتر از میانگین جهانی است
محققان در ابتدای مطالعه دریافتند سطوح فولیستاتین پلاسما خون افرادی که به این بیماری مبتلا شده بودند در مقایسه با افرادی که به این بیماری مبتلا نبودند، بالاتر بود. گرچه فولیستاتین به تنظیم متابولیسم کمک میکند اما از طرفی چربیهای بدن را نیز تحریک میکند تا تجزیه شده و در کبد انباشته شوند که این امر میتواند به دیابت نوع ۲ و بیماری کبد چرب منجر شود.
شرکتکنندگانی که طی این مطالعه سطح فولیستاتین آنها به مقدار کمی افزایش یافته بود، ۲۸ درصد بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری بودند. افرادی که سطوح فولیستاتین بالاتری داشتند، ۴۷ درصد بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ در سالهای آینده قرار داشتند و کسانی که بالاترین سطح این پروتئین را دارا بودند، دو برابر بیش از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری قرار داشتند.
دکتر "یانگ د مارینیس"، رهبر این مطالعه گفت: نتایج این مطالعه نشان میدهد که فولیستاتین پتانسیل تبدیل شدن به یک نشانگر زیستی مهم برای پیشبینی خطر ابتلای افراد به دیابت نوع ۲ در آینده را دارد. علاوه بر آن فولیستاتین همچنین ما را یک قدم به درک مکانیسمهای موثر در ابتلا افراد به این بیماری نزدیکتر میکند.
دکتر مارینیس که مدیرعامل استارتآپ زیست فناوری "Lundoch Diagnostics" است اکنون در حال ایجاد یک آزمایش خون است که میتواند در سراسر جهان عرضه شود. با کمک آن بیماران تنها نمونهای از خون خود را ارائه میدهند و این نمونه خون نیز سپس برای بررسی سطوح نشانگرزیستی پروتئین مذکور مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
یافتههای این مطالعه در مجله "Nature Communications" منتشر شد.
نظر شما