معاون سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران ضمن تشریح جزئیات طرح شهردار تهران برای درمان ۵ هزار معتاد متجاهر گفت: این دوره درمان ۹ ماه تا یک سال است و حداقل ۳ سال باید وضعیت فرد درمان‌شده توسط مددکار پیگیری شود.

گرمخانه

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، سعید شرف‌دوست معاون حمایت‌های اجتماعی سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران در مورد برنامه‌های شهرداری تهران برای ساماندهی معتادان گفت:‌ شهردار تهران از سوی وزیر کشور به عنوان رئیس قرارگاه اجتماعی شهر تهران انتخاب شده است. از سوی دیگر، معتقدیم که ضعف و خلأهایی در حوزه زیرساخت‌ها در استان تهران برای ساماندهی آسیب‌های اجتماعی از جمله معتادان وجود دارد که بر همین اساس شهردار تهران متعهد شده است ۵ هزار نفر از معتادان متجاهر را با شیوه مطلوب توسط تیم شهرداری درمان کند.

اولویت‌بندی و شیوه درمان ۵ هزار معتاد متجاهر

وی با بیان اینکه زیرساخت‌های اجرای این شیوه در تهران وجود دارد، در خصوص شیوه اجرای این طرح افزود: می‌بایست یک یا چند مرکز درمانی برای این ۵ هزار نفر که شهردار تهران متعهد به درمان آن‌ها شده ایجاد شود. اولویت با کسانی است که در مراکز غربالگری بهزیستی پذیرش نمی‌شوند همچون افراد پیر و... و همچنین افرادی که توسط پلیس جذب می‌شوند که با فرایند مددکاری آن‌ها را مجاب به درمان می‌کنیم. با توجه به این زیرساخت‌ها و کمک پلیس به شناسایی معتادان اقدام می‌شود و پس از جذب، کار درمان آن‌ها آغاز خواهد شد.

شرف‌دوست در مورد شیوه درمان این افراد گفت: پس از ثبت اطلاعات این افراد، به شناسایی خود و خانواده‌هایشان اقدام می‌کنیم. پس از سم‌زدایی، مسئله بازپیوند خانواده انجام خواهد گرفت. اما اولین قدم این است که خود فرد به شناخت خودش برسد و به مرور درمان جسمی و روحی انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه به موازات درمان، مددکاران خانواده را پیدا کرده و فرایند مددکاری را روی خانواده این افراد برای بازپیوند انجام می‌دهند، اظهار کرد:‌ همزمان که فرد معتاد در مرکز درمانی درمان می‌شود و بعد از آن مورد مهارت‌آموزی قرار می‌گیرد، خانواده این افراد نیز آموزش می‌بینند.

معاون حمایت‌های اجتماعی سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه این دوره درمان ۹ ماه تا یک سال است، گفت: البته این آغاز کار است و حداقل ۳ سال باید وضعیت فرد درمان شده توسط مددکار پیگیری شود تا او به طور کامل از چرخه اعتیاد خارج شود.

تفاوت طرح زاکانی با طرح شهردار قبلی

شرف‌دوست در پاسخ به این سوال که پیش از این نیز در دوره مدیریت شهردار اسبق طرح‌های این چنینی در قالب بهاران اجرا شده بود و آیا این همان طرح است، تصریح کرد:‌ طرح قبل از پایه اشکال داشت چراکه سم‌زدایی و صیانت از فرد انجام نمی‌گرفت و دوره ۶ ماهه خوب نبود. حالا قرار است با هنردرمانی و با اتکا به مسائل معنوی کار درمان این افراد آغاز شود و تلاش می‌کنیم در این دوره یک ساله درمان با شناسایی خانواده‌هایشان آن‌ها را به خانواده‌ها پیوند دهیم. اما دقت داشته باشید که دیگر دستگاه‌های اجتماعی باید در این امر دخیل باشند چراکه شهرداری به تنهایی نمی‌تواند کار را پیش ببرد و باید به موازات گروه‌های جهادی، محلی، کانون‌های حمایتی محلی، مساجد و بنیادهایی همچون علوی و... کنار هم بیایند و امیدواریم با کمک این سازمان‌ها درصد درمان را بالا ببریم.

تنها ۵ درصد مراجعه‌کنندگان به مراکز ترک اعتیاد درمان می‌شوند

وی با بیان اینکه در حال حاضر به اذعان پلیس تنها ۵ درصد از افراد درمان شده و بهبود می‌یابند و مابقی پس از خروج از مراکز ترک اعتیاد دچار لغزش می‌شوند، گفت: این نشان می‌دهد در درمان این افراد تنها دسترسی محدود شده و کار روانی روی معتادان انجام نشده است. ما می‌خواهیم کار فرهنگی، هنری، معنوی و خودشناسی روی این افراد انجام دهیم. این روش در کشورهای دیگر همچون مالزی موفق بوده است.

معاون حمایت‌های اجتماعی سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه اکثر این افراد (معتادان متجاهر) خودشان را فراموش کردند، افزود:‌ برای خودشناسی این افراد الزاما نباید تنها روان‌شناس کار کند، بلکه روحانیون و... نیز باید پای کار بیایند تا درمان و نجات این افراد انجام گیرد.

پذیرش ۳ هزار معتاد تا ۳ ماه آینده

وی در مورد زمان آغاز رسمی این پروژه گفت:‌ دکتر زاکانی تأکید جدی بر این موضوع دارد و تلاش بسیاری انجام داده است و پیش‌بینی می‌شود ۲ تا ۳ ماه آینده ۲ تا ۳ هزار نفر را پذیرش کنیم. بخشی از این افراد اصطلاحا رسوب‌کرده‌های گرمخانه‌ها هستند و بخشی دیگری نیز توسط نیروی انتظامی از سطح شهر جذب شده و به مراکز درمانی می‌آیند.

عدم رعایت کرامت انسانی در گرمخانه‌ها

شرف‌دوست با بیان اینکه من بارها به پاتوق معتادان سر زده و دیده‌ام که یکی از چالش‌ها عدم رعایت کرامت انسانی است و با این معتادان به عنوان زندانی یا بدتر از آن رفتار می‌شود، ادامه داد: تا زمانی که این نگاه بر درمان معتادان حاکم باشد و بخواهند به جای دستگیری مچ‌گیری کنند، اتفاق خوبی رخ نمی‌دهد.

سم‌زدایی معتادان را شهرداری انجام می‌دهد؟

معاون حمایت‌های اجتماعی سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران در پاسخ به این سوال که آیا شهرداری به پروسه سم‌زدایی این معتادان وارد می‌شود، گفت: ما به سیستم سم‌زدایی وارد نمی‌شویم بلکه از موسسات دارای مجوز از بهزیستی استفاده می‌کنیم اما مددکار و نیروی انسانی که در این طرح استفاده می‌شوند برایشان دوره آموزشی تدوین کرده‌ایم تا رفتار درست با معتادان داشته باشند.

وی در مورد تأمین زیرساخت‌ها گفت:‌ ما زیرساخت‌های موجود را داریم اما نیاز به بازسازی و احیا دارند که این اقدامات قبل از آغاز طرح تکمیل می‌شوند.

کد خبر 642429

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha