شهردار تهران بر ۷ نکته اساسی پیرامون طرح بازآفرینی «باغ‌راه حضرت فاطمه زهرا (س)» از جمله لحاظ کردن هویت معماری ایرانی-اسلامی محیطی، تفریح و سرگرمی و تأمین رفاه و آسایش مردم منطقه تاکید کرد.

باغ راه حضرت فاطمه

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از پایگاه خبری شهر، جلسه بررسی طرح بازآفرینی باغ‌راه حضرت فاطمه زهرا (س)، به عنوان یکی از مهمترین پروژه‌های بازآفرینی شهری با حضور مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران، علیرضا زاکانی شهردار تهران، معاونین شهرسازی و معماری و فنی و عمرانی شهرداری، مدیرعامل سازمان نوسازی، جمعی از اساتید دانشگاه و مشاور تهیه کننده طرح تشکیل و ضمن ارائه طرح از سوی مشاور، اعضای حاضر در جلسه نظرات خود را درباره طرح و نحوه پیشبرد آن ارائه کردند.

در این نشست رئیس شورای اسلامی شهر تهران و شهردار تهران پس از استماع نظرات اعضای جلسه پیرامون طرح، نکات اساسی به منظور پیشبرد بهتر طرح را مطرح کردند.

مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران مباحث و مفاهیم مطرح شده در این جلسه را خوب و قابل توجه ارزیابی برشمرد و  بر ضرورت کفسازی و استفاده از پوشش گیاهی مناسب و طراحی کوشک‌ها در این پروژه تاکید و خاطرنشان کرد: ایجاد یادمان شهدا یا پیش‌بینی جایی برای شهدای گمنام در مقابل امامزاده حسن (ع) از دیگر مواردی است که می تواند به بهبود فرآیند ضرورت انجام این پروژه تاکید کند.

شهردار تهران ضمن قدردانی از تلاش‌های صورت گرفته و رهنمودهای استادان و شرکت‌کنندگان در جلسه و به عنوان جمع‌بندی مقرر کرد برای پیشبرد پروژه، ویژگی‌هایی مدنظر قرار گیرد.

علیرضا زاکانی ادامه داد: الهام‌بخشی باغ‌راه حضرت فاطمه زهرا (س)   به‌عنوان یک پروژه ملی و پروژه هویت‌بخش تهران، معیاری برای معماری ایرانی-اسلامی و الگویی هویت‌بخش و ماندگار برای دوره بعد از انقلاب اسلامی، ایجادکننده منافع مولد و تحول‌آفرین برای مناطق ۱۷ و ۱۸ و در پیوند با اقتصاد محلی، عرصه‌ای برای تفریح و سرگرمی،    تأمین رفاه و آسایش، سلامت‌محوری و پایداری محیط زیست و تضمین رشد منطقه‌ای را از ویژگی های مورد نظر این پروژه عنوان کرد.

در ابتدای جلسه عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس، ضمن قدردانی از برگزاری مسابقه برای رسیدن به طرح، بر ضرورت استفاده از نقش‌مایه‌های اسلامی و خرده‌فرهنگ‌ها و همچنین رجوع به فرهنگ‌نامه غنی طراحی ایرانی تأکید کرد و گفت: توجه به موضوعاتی نظیر توالی مناسب و مشخص‌تر فضاهای حرکت و مکث در این پروژه ضروری است.

دکتر پورجعفر گفت: طرح باید با قوت بیشتری به مسائل و مشکلات مردم بپردازد و منفعتی برای ساکنان محلی داشته و شرایط متفاوت گروه‌های خاص به ویژه کودکان و سالمندان را در نظر بگیرد و با دامن زدن به گرانی زمین سبب مهاجرت گروه‌های کم‌درآمد نشود.

توجه به امکان و ساز وکارهای استقرار فعالیت‌های دانش بنیان و ارائه سرویس برای گروه‌های شغلی، حمایت از گروه‌های کم‌درآمد  و نیز تنگناهای محیط زیست، نظیر کمبود آب از جمله موارد دیگری بود که عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس به آن اشاره کرد.

آشنایی با باغ‌راه حضرا فاطمه زهرا(س)

طرح بازآفرینی پروژه باغ‌راه حضرت فاطمه زهرا (س)، بر روی عرصه فوقانی تونل راه‌آهن تهران-تبریز و فضاهای هم جوار در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ پس از برگزاری یک فراخوان بین المللی انتخاب و آغاز به کار کرد.

از سال ۱۳۲۳ که ساخت راه‌آهن تهران‌-تبریز از مبدأ ایستگاه مرکزی راه‌آهن تهران آغاز شد، این خط به عنوان یکی از مهمترین مسیرهای ارتباط دهنده پایتخت ایران به سایر نقاط به شمار می‌آمد. به تدریج محله‌های شهری در پیرامون این خط شروع به شکل‌گیری کردند که در فاصله سه دهه بعد، این مسیر در میانه محله‌های مسکونی منطقه ۱۷ شهر تهران قرار گرفت و با گسترش شهر تهران در حوزه جنوب غربی، به ویژه در منطقه ۱۸ این خط را به عنوان لبه‌ای جداکننده مطرح کرد.

مهاجرت‌های مداوم از سایر نقاط شهری و روستایی به تهران و مکان‌گزینی این جمعیت در بخش‌های پیرامونی شهر تهران، از جمله مناطق ۱۷ و ۱۸ و عدم ساماندهی اطراف خط آهن، همراه با کیفیت پایین محیط و نیز مسائل و مشکلات اجتماعی، از جمله عواملی بود که در سال ۱۳۸۶ منجر به انتقال این خط به مسیر زیرسطحی و آزادسازی عرصه فوقانی شد. عملیات انتقال این خط به سطح زیرین تا سال ۱۳۹۲ ادامه یافت و این تونل در خردادماه ۱۳۹۲ به بهره‌برداری رسید.

در مناطق ۱۷ و ۱۸ با انتقال خط آهن به زیر سطح به طول ۹ کیلومتر، فضای شهری گسترده و بی‌نظیری با مساحت حدود ۵۰ هکتار برای اجرای پروژه بازآفرینی شهری فراهم آمد که در مقیاس شهری می‌توانست تصویر ذهنی شهروندان را از پهنه جنوبی شهر بهبود ببخشد و با رفع بخش عمده‌ای از نیازمندی‌های محلات دارای بافت فرسوده همجوار، نقش مهمی در توسعه آن‌ها ایفا کند. موضوعی که مدیریت شهری پیشین را بر آن داشت که با توجه به اهمیت پروژه و با هدف دریافت ایده‌های برگزیده، تهیه طرح آن را از طریق برگزاری مسابقه دنبال کند.

کلان پروژه بازآفرینی باغ‌راه حضرت فاطمه زهرا (س) می‌تواند با ایجاد مجموعه‌ای شاخص و هویت‌بخش و رویکردی همه‌جانبه ‌نگرانه ضمن کاهش فاصله شمال و جنوب تهران، منافع ساکنان مناطق و محلات همجوار را نیز تأمین کند.

کد خبر 642607

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha