حتماً شما هم پس از اولین شکست در نگهداری گیاهان با خود گفته اید، دست من به گل و گیاه خوب نیست! یا مثلاً همیشه برایتان این سؤال پیش آمده که چرا میوه های درخت شما کوچک است؟ چرا میوه ها قبل از رسیدن کامل میریزند؟ علت سرخشکیدگی شاخه درختان چیست و چرا درخت شما گرفتار آفت شده است؟

مراقبت از درختان در زمستان.jpg

واقعیت این است که جدا از آنکه گیاهان به احساس نیاز دارند، اما به مجموعه از عوامل محیطی نیز نیاز دارند تا بتوانند به صورت صحیح رشد کنند. وظیفه اصلی ما، برقرار کردن این عوامل و آگاهی از کمبودهای گیاه است. زمستان، بهترین فصل برای رسیدگی به درختان برای داشتن میوه هایی با کیفیت و درختانی پربار در فصل برداشت است.

رسیدگی زمستانه درختان که شامل کوددهی و رفع کمبود مواد غذایی سالانه، سمپاشی و هرس زمستانه و ... می شود نکات ظریفی دارد. فقط کافیست تا انتهای این مطلب که با همکاری کارشناسان مجموعه بزرگ و نوآور امداد کشاورز (اپلیکیشن مشاوره , آموزش و خرید آنلاین کود ، بذر ،...) تهیه شده است، همراه ما باشید. این مطلب، به خصوص برای شما دوست عزیز که حرفه اصلی تان باغبانی نیست و باغچه یا باغ-ویلای کوچکی دارید، بسیار مفید و مناسب است.

کوددهی زمستانه را فراموش نکنید!

یکی از مهمترین عوامل در تقویت و افزایش مقاومت نهال های میوه، تغذیه صحیح و اصولی آنهاست. فصل زمستان، بهترین زمان برای تغذیه و کوددهی به درختان است. در صورتی که درختان به درستی تغذیه شوند، مقاومت آنها در برابر آفات بهاره و تابستانه بالا رفته و باغدار می تواند بدون نیاز به سمپاشی، میوه هایی ارگانیک و با کیفیت بالا داشته باشد.

 متأسفانه بسیاری از افراد بنا بر عادت، از کودهای دامی پوسیده نشده یا کود مرغی بدون در نظر گرفتن نیاز خاک برای تغذیه درخت استفاده می کنند. این اشتباهات رایج علاوه بر اینکه می تواند باعث آسیب به نهال و خشک شدن آن شود، ساختار خاک را عوض کرده و باعث شوری بیش از حد خاک شود.

کارشناسان توصیه می کنند برای کوددهی زمستانه، حتماً از چالکود، شامل کود ماهی، مرغی، دامی و سایر کودهای توصیه شده به صورت گرانوله استفاده کنید و از مصرف کودهای دامی پوسیده نشده به شدت بپرهیزید. نتایج آنالیز خاک می تواند تا حد بسیاری به شما در تعیین کمبود مواد غذایی مورد نیاز درختان شما، نظیر کمبود آهن کمک کند.  تنها راه برای تعیین واقعی درصد مواد مغذی در خاک، "آزمایش خاک" است.

کوددهی زمستانه درختان

استفاده از کودهای ضد سرما در پاییز و زمستان، مقاومت درخت را در برابر تنش های آب و هوایی افزایش می دهد. اسید آمینه های کشاورزی نیز، نقش بسزایی در مراقبت از درختان در برابر سرما دارند.

برخی می گویند برای بزرگ شدن میوه از کود پتاسیم و فسفر استفاده کنیم! اما باید شرایط خاک و وضعیت درخت خود را نیز در نظر بگیریم. 

هرس اصولی، کلید موفقیت در باغداری

هر چند بزرگ بودن بیش از حد اندازه میوه ها، گاه به دلیل کوددهی های غیر اصولی انجام می شود، اما کوچک بودن بیش از حد میوه ها نیز نشانه خوبی نیست. عوامل بسیاری در کوچک ماندن اندازه میوه درختان تأثیر دارد. یکی از این عوامل، نرسیدن نور کافی به میوه ها به دلیل تراکم شاخه ها است. عدم انجام هرس اصولی در فصل خواب درخت، منجر به تأثیر منفی در کیفیت و کمیت میوه نهایی می شود.

هرس درخت میوه باید به صورت اصولی انجام شود همچنین زمان هرس هم در رسیدن به نتیجه مطلوب بسیار مهم است. به طور مثال، کارشناسان امداد کشاورز درباره هرس زمستانه انگور می گویند:

" بهترین زمان هرس اصلی بعد از برطرف شدن خطر سرمازدگی در منطقه می‌باشد. در مناطقی مانند آذربایجان، قزوین و همدان هرس اصلی از اواخر اسفند تا اواسط فروردین انجام می گردد. در صورتی که در مناطق گرمسیر مانند زابل یا فارس هرس زودتر انجام می گردد."

آیا درختان در زمستان به سمپاشی نیاز دارند؟

به طور کلی، بررسی وضعیت درخت از نظر آسیب های وارده و آفات باید به طور مرتب انجام شود. مثلاً یکی از رایج ترین عملیات مراقبتی در اواخر پاییز و اوایل فصل زمستان توسط باغداران، استفاده از رنگ تنه درخت در ترکیب با برخی از آفت کش های تأیید شده سازمان اصلاح نباتات بر روی محل های آسیب دیده درخت است. شناسایی محل های آسیب دیده تنه و شاخه درخت کار سختی نیست. کافی است به ترشح غیر عادی صمغ از ریشه درخت توجه کنید یا سوراخ های روی تنه درخت یا حتی محل پیوند یا هرس روی شاخه های درخت را پیدا کنید. عدم ترمیم این آسیب ها می تواند درخت را به بستری مناسب برای رشد و گسترش انواع آفات، بیماری ها، حشراتی مانند کرم خراط و بیماری های قارچی تبدیل کند.

سمپاشی زمستانه درختان

چرا درخت من میوه ندارد؟

ممکن است همین حالا فکر کنید که هرسال، تمام عملیات فوق را انجام می دهید اما باز هم نتیجه مطلوب را نمی گیرید! گاهی درخت و نهال شما خشک می شود، گاهی میوه های انگشت شمار درخت شما میریزند و میوه های کمی در پایان فصل دارید و گاهی با وجود انجام سمپاشی، باز هم میوه های باغ شما گندیده است.

هرس های بی موقع، سمپاشی نادرست، کوددهی بیش از حد، آبیاری در زمان نامناسب و تشخیص نادرست آفات و بیماری ها، می تواند تمام زحمات باغدار را بی نتیجه بگذارد. به خصوص برای افرادی که تنها چند درخت دارند و حرفه اصلی آنها، فعالیتی غیر از باغداری است، این مراحل می تواند بسیار سخت باشد و حتی به درستی انجام نشود. بسیاری از افراد این عملیات را به باغبان های عزیز واگذار می کنند. اما افراد زیادی را دیده ایم که حتی در این صورت نیز، از نتیجه باغ خود راضی نیستند. علت، تنها عدم آگاهی از فوت و فن و نکات ریز در نگهداری از درختان و تکیه بر روش های عمومی و کلی است.

راه حل چیست؟

اگر تصور می کنید که ممکن است که در تشخیص زمانبندی مناسب عملیات، انتخاب نهاده های مناسب، تشخیص نوع آفات و بیماری ها و نوع خاک، انجام صحیح و دقیق هریک از عملیات کشاورزی نظیر سمپاشی، آبیاری، احداث باغ، کاشت نهال، چالکود و ... ممکن است با مشکل مواجه شوید، پیشنهاد می کنیم حداقل یک الی دو بار در سال از یک کارشناس کشاورزی دعوت کنید تا از باغ شما بازدید نماید.

مرکز مشاوره کشاورزی و باغبانی امداد کشاورز، امکان اعزام کارشناس برای بازدید حضوری از باغات، مزارع و گلخانه های شما را در اکثر استان های ایران به خصوص شهرستان های استان تهران نظیر دماوند، فیروزکوه، لواسانات، و ... و شهرستان های استان البرز نظیر کرج، هشتگرد، نظرآباد و ... را فراهم نموده است و شما می توانید به راحتی، فقط با تکمیل فرم درخواست خدمت حضوری امداد کشاورز، وضعیت محل کشت و کار خود را بررسی کنید و برای فصل جدید عملیات، تصمیم درستی را اتخاذ کنید.

توصیه می کنیم حتما تا پیش از افزایش دما و جوانه زنی درختان در منطقه خود که معمولا از اواسط زمستان به بعد اتفاق می افتد، حتماً برنامه کوددهی، هرس، سمپاشی و ... را مشخص کنید یا در صورت نیاز از یک کارشناس کمک بگیرید تا برای سال جدید، محصولاتی با کیفیت و پربار داشته باشید.  جهت استفاده از مشاوره آنلاین با بیش از ۲۰۰ کارشناس کشاورزی و یا خرید آنلاین کود ، بذر و کلیه نهاده های کشاورزی مورد نیاز، میتوانید به وبسایت رسمی امداد کشاورز مراجعه کنید.

کد خبر 643983

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha