به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس، «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه گفت، برجام هنوز از بین نرفته و جایگزینی برای آن وجود ندارد.
واکنش مسکو به ادعای آمریکا درباره راههای جایگزین برجام
زاخاروا در نشست خبری هفتگی در واکنش به ادعای «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا درباره برجام و «جایگزینهای آمریکا» برای این توافق گفت: «روز گذشته سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه با شبکه راشا تودی گفت اعتقاد ما این است که جایگزینی برای برجام وجود ندارد و از ابتدا موضع ما همین بوده است».
زاخاروا افزود: «زمانی که ایالات متحده از این توافق خارج شد ما تمام تلاش خود را در راستای تداوم اجرای برجام به کار گرفتیم. زمانی که واشنگتن دوباره موضع خود را در این زمینه تغییر داد، موضع ما همچنان بدون تغییر باقی ماند».
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در ادامه گفت: «ما به عنوان یک شریک واقعی، یکی از شرکتکنندگان در مذاکرات احیای این توافق هستیم. این توافق در راستای منافع داخلی ما بوده و باقی طرفها نیز باید به آن پایبند باشند. این توافق باید اجرایی شود. این توافق از بین نرفته و از آمریکا به عنوان عضو شورای امنیت سازمان ملل میخواهیم به آن پایبند باشد».
مقامات آمریکایی و دیگر شرکای آنها، همزمان با مذاکرات رفع تحریمها در وین، به لفاظی و تهدید درخصوص استفاده از ابزار تحریم و فشار علیه ایران در صورت شکست گفتوگوها روی آوردهاند.
اجلاس آستانه درباره سوریه و وضعیت انسانی در افغانستان
زاخاروا در این نشست خبری هفتگی گفت: «هفدهمین اجلاس آستانه در شهر «نور سلطان» با حضور دولت و مخالفان سوریه و شرکت روسیه، ایران، ترکیه و دیگر کشورها برگزار شد. اجلاس آستانه تنها مکانیسم موثر برای حل مسائل سوریه و تداوم آتشبس است».
او درباره وضعیت افغانستان گفت: «وضعیت انسانی در این کشور، بهویژه در فصول سرد یکی از مهمترین مسائلی است که جامعه بینالملل را نگران کرده است. نتیجه نشست سازمان همکاریهای اسلامی در این زمینه، اختصاص کمکهای اقتصادی اجتماعی به این کشور بود».
وی متذکر شد: «مسئولیت اصلی رسیدگی به وضعیت افغانستان، بر دوش آمریکاییها و ائتلاف غربی است زیرا حضور بیست ساله آنها در این کشور به وضع نگرانکنندهای که شاهد هستیم منجر شد. سومین محموله کمکهای بشردوستانه روسیه شامل غذا و دارو این هفته به افغانستان رسید».
تداوم تنشزایی نظامی و رسانهای غربیها در اوکراین
زاخاروا با اشاره به تشدید تنشها در مرزهای روسیه و اوکراین گفت: «اوضاع در این کشور همچنان رو به وخامت بوده که وضعیت خط تماس، درگیریها در دونباس را شامل میشود که در دو هفته اخیر هفت هزار مورد نقض آتشبس در آن ثبت شده است که پنج برابر بیشتر از دسامبر سال گذشته است».
او با لحن کنایهآمیز گفت: «بهمنظور پایان دادن به جنگ داخلی در اوکراین که وارد هشتمین سال شده است، نخستوزیر اوکراین اعلام کرد که بودجه نظامی را به دوازده میلیارد دلار افزایش میدهد! آن هم با کمک کشوری که در تمام جهان و شاید حتی در فضا با تروریسم مبارزه میکند (آمریکا). با این افزایش بیست درصدی بودجه نظامی آنها چه صلحی را دنبال میکنند؟»
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه افزود: «حمایت اعضای ناتو از اقدامات دیوانهوار دولت کییف، مسکو را نگران کرده است. این یک جنگ صلیبی علیه جمعیت خود آنها است. اعضای ناتو نه تنها تجهیزات و حمایتهای نظامی را برای دولت اوکراین فراهم میکنند بلکه کارشناسان و مربیان نظامی خود را به این کشور میفرستند».
زاخاروا گفت: «ابعاد حضور نظامی ناتو در اوکراین، سال به سال افزایش یافته است. چرا نیویورک تایمز و واشنگتن پست در اینباره چیزی نمینویسند؟ آنها باید به اتفاقات واقعی که در این کشور رخ میدهد بپردازند. پیشتر اعلام کردهایم که حدود ده هزار نظامی خارجی در اوکراین حضور دارند که چهار هزار نفر آنها از ایالات متحده آمدهاند».
این دیپلمات روس افزود: «ما از اقداماتی که به کاهش تنش منتج شوند استقبال میکنیم اما هرچه [غربیها] تسلیحات بیشتری به اوکراین میفرستند، صدای انفجارهای بیشتری را نه فقط در خط تماس بلکه در نواحی مسکونی میشنویم. کاملاً روشن است که این تشنجها در حال نزدیک شدن به مرزهای روسیه هستند و آنها در پی انجام حمله تهاجمی یا اقدامات دیگر هستند».
زاخاروا گفت: «تعلیمدهندگان نظامی ناتو در اوکراین اخیراً این اجازه را پیدا کردهاند که شهروندی اوکراین را کسب کنند. این اقدام فراتر از استاندارد دوگانه بوده و کاری مضحک است. به این صورت که افرادی که سالهای متمادی در دونباس زندگی کردهاند، حق صحبت به زبان خود (روسی) را ندارند. اما نظامیان ناتو به راحتی حق شهروندی در اوکراین را کسب میکنند».
جنگ ویزای آمریکا علیه روسیه
زاخاروا در این نشست خبری گفت: «متأسفانه ایالات متحده آمریکا همچنان به جنگ ویزا علیه روسیه ادامه میدهد. آنها از صدور ویزا برای هیأت روسی برای حضور در کمیتهها و کارگروههای سازمان ملل متحد جلوگیری میکنند. ما تنها کشوری نیستیم که با این مشکلات مواجه است».
او در ادامه گفت: «باور داریم که این اقدامات غیر قابل قبول هستند و از دبیرکل سازمان ملل متحد میخواهیم هر اقدامی که در توان دارند برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی انجام دهند و از آمریکا میخواهیم به تعهدات خود به عنوان میزبان مقر سازمان ملل پایبند باشد».
نشست سفرای روسیه و اعضای ناتو
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه درباره اظهارات «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو درباره برگزاری نشست سفرای روسیه و اعضای ناتو گفت: «چنین پیشنهادی را دریافت کردهایم و میتوانم آن را تأیید کنم. به شکل عملگرایانه آن را در نظر داریم و آمادگی گفتوگوی مستقیم با ناتو درباره طرح پیشنهادی ضمانت امنیتی ارائه شده توسط مسکو را داریم که عدم گسترش ناتو در شرق را شامل میشود. در حال حاضر به دلیل اقدامات بهخصوصی که اعضای این اتحاد داشتند، روسیه مأموریت خود در ناتو را تعلیق کرده است».
عادیسازی روابط میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان
زاخاروا در پاسخ به خبرنگاری گفت: «ما طبق توافق بیست و ششم نوامبر پیش میرویم و تلاش داریم کمیسیون دوجانبهای را برای تعیین مرزهای رسمی میان آذربایجان و ارمنستان با مشورت روسیه به درخواست طرفین تشکیل دهیم».
او در ادامه گفت: «بهطور همزمان از تلاشهای بینالمللی در راستای عادیسازی روابط میان دو کشور استقبال میکنیم. ما به حمایت خود از جمله مشورت به هردو کشور ادامه میدهیم».
نظر شما