به گزارش همشهری آنلاین، ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا نوشت: ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که چه پیشرفت هایی در مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین انجام شده است و با توجه به این که معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی به وین سفر کرده است تا با نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درباره پول های بلوکه شده ایران در بانک های کره دیدار کند، موضع آمریکا درباره آزادسازی احتمالی این پول ها چیست، گفت: همان طور که می دانید، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در حال حاضر در وین است. دور هشتم یک وقفه کوتاه داشت. مذاکرات سوم ژانویه از سر گرفته شد و ادامه دارد. آنچه الان می توان گفت این است که هفته گذشته پیشرفت نسبتا کمی در مذاکرات حاصل شد. امیدوارم بتوانیم این هفته آن را مبنای کار قرار دهیم و بر اساس آن پیش برویم. واضح است اگر نتوانیم به زودی درباره بازگشتی دوجانبه به پایبندی به توافق به تفاهم برسیم، اقدامات ایران که سرعتشان رو به افزایش است، بیش از پیش از منافع عدم اشاعه ای برجام [توافق هسته ای] خواهد کاست.
پرایس ادامه داد: ما بارها گفته ایم دستیابی به بازگشت دوجانبه به برجام، در راستای منافع ملی ماست، چون در حال حاضر، امروز، منافع عدم اشاعه ای برجام بهترین نتیجه از لحاظ سازگاری با منافع ملی ما هستند. این مدت زیادی دوام نخواهد آورد، با توجه به این که ایران به اقدامات هستهای اش ادامه می دهد که فقط از کارآمدی تضمین هایی که توافق هسته ای مجددا آنها را به جریان خواهد انداخت، می کاهند. برای همین است که اولویت ما دست یابی به بازگشت دوجانبه سریع به پایبندی به برجام است.
او درباره موضوع لغو تحریم های آمریکا علیه ایران، با اشاره به این که این موضوع بحث اصلی مذاکرات وین بوده اند، گفت: در زمینه این مسائل، تا وقتی درباره همه چیز موافقت نشود، درباره هیچ چیز توافق نخواهد شد. بنابراین، نمی خواهم از جایی که الان قرار داریم، پیش تر بروم.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این راستا بیان کرد: در اوایل ماه دسامبر در مشخص کردن مسائل سختی که راجع به این موضوعات باید درباره شان مذاکره می شد، پیشرفت هایی انجام شده است؛ یعنی چگونگی بازگشت ایران به پایبندی کامل به تعهدات هسته ای اش تحت برجام و مسئله لغو تحریم ها. اما اگر پیشرفتی هم حاصل شده باشد، وضعیت اصلی همچنان برجای خود باقی است.
در حالی که این آمریکا بود که به طور یک جانبه از برجام خارج شد و ایران در پی آن و همچنین بد عهدی اروپاییها اقدام به کاهش تعهدات هستهایاش کرد، وی از ایران خواست که در برنامه هسته ای اش خویشتن داری نشان دهد و مذاکرات در وین را با جدیت دنبال کند و افزود: وگرنه، از منافع عدم اشاعه ای برجام کاسته خواهد شد و هیچ راه واقع بینانه ای برای بازگشت به توافق برای آمریکا باقی نخواهد ماند. در این صورت، پیشرفت های [هسته ای] ایران تهدید اشاعه تسلیحات هسته ای را شدت خواهد بخشید و هدف ما پرداختن به این تهدید از طریق دیپلماسی است و این که ببینیم آیا احتمال عملی شدن طرح بازگشت دوجانبه به پایبندی وجود دارد یا نه.
پرایس در ادامه در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارات قبلی وزیر امور خارجه آمریکا درباره محدود بودن فرصت دستیابی به یک توافق در وین، از نظر دولت آمریکا واقعا چه زمانی این فرصت پایان خواهد یافت و آیا از نظر آن ایران با جدیت و حسن نیت در مذاکرات وین مذاکره نمی کند، توضیح داد: تقویم و ساعتی که ما از آن صحبت می کنیم به زمان بستگی ندارد، بلکه در واقع مبتنی بر ارزیابی های فنی است. بنابراین، موضوع این نیست که زمان سپری شود و به تاریخی از پیش تعیین شده برسیم، تاریخی که از روزها، هفته ها و ماه ها پیش تعین شده باشد. زمان وقتی به پایان خواهد رسید که کارشناسان ما در وزارت امور خارجه، در جامعه اطلاعاتی یا در سازمان های مختلف به این نتیجه برسند منافع عدم اشاعه ای حاصل از بازگشت به برجام، چنان که در ژانویه ۲۰۱۶ اجرایی شده بود، به واسطه توسعه های ایران در برنامه هسته ای اش از زمان دولت قبلی آن افول کرده است. زمان وقتی به پایان خواهد رسید که کارشناسان ما تشخیص دهند بازگشت دوباره به پایبندی به برجام در راستای منافع ملی آمریکا نخواهد بود، چون توسعه های ایران در برنامه هسته ای اش منافع عدم اشاعه ای برجام را کاسته اند.
او درباره موضع ایران در مذاکرات گفت: ما در رایزنی هایمان با اعضای گروه ۱+۵ که به طور مستقیم با ایران مذاکره می کنند بسیار به دقت امور را رصد خواهیم کرد در حالی که در تلاشیم ببینیم آیا ایرانی ها هم به اندازه ما در تلاش برای رسیدن به بازگشت دوباره به پایبندی به برجام صادق و ثابت قدم هستند یا نه و من نمی خواهم در این مرحله پیش داوری کنم.
نظر شما