«رحمانلو» پاهای ترکه‌ای ‌اش را در خاک فرو برده و به گذشته می‌اندیشد. روزگاری که نام یکی از زیباترین بنادر دریاچه ارومیه را یدک می‌کشید. سال‌هاست این پاهای پیر آب به خود ندیده‌اند.

دریاچه ارومیه

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه شهروند، آب اینجا به اسارت رفته تا خاک به نمک نشسته بماند به یادگار. نمکی که هرازگاه هوس جولان می‌کند تا آبی آسمان و سیاهی آسفالت را رنگ سفیدی بپاشد. آب که به قهر رفت، گوسفندان برای کوتاه کردن راه روستا رد پایشان را جا گذاشتند میان نمک‌ها. از وقتی آب، خودش را از دریاچه دریغ کرد، آسمان و زمین رنگ سفیدی به خود گرفتند.

درختان و خانه‌های روستاهای عجب‌شیر و.. گم شدند در میانه باد و نمک. آبی دریاچه جایش را به سفیدی نمک داده. اسکله‌ قدیمی پا در نمک به بلایی که بر سرش آمده می‌اندیشد. باد که آرام می‌گیرد تلی از نمک به جا می‌گذارد برای روستاها. ماشین‌ها مه‌ای از نمک را می‌شکافند برای گذر از جاده. چندسالی است روستاهای اطراف دریاچه غرق در نمک‌اند.

زنگ خطر بیدار شدن هیولای نمکی دریاچه

دریاچه ارومیه؛ دریاچه‌ای که نامش به عنوان پارک ملی ثبت شد، به سال ١٣٤٦. اگرچه به سال ٢٠١٣ خشک شدن ٩٠درصدی‌اش با سرنوشتش گره خورد. دریاچه‌ای که در سال ٢٠٠٦ یعنی قبل از خشک شدنش وسعتش به ٥هزار کیلومترمربع و حجم آبش به  ٣٠میلیارد مترمکعب می‌رسید. عددی که در سال ٢٠١٣ به ٥٠٠ کیلومترمربع و حجم آبش به یک‌میلیارد مترمکعب رسید. سال ١٣٩٣ بر دریاچه ارومیه سخت گذشت. سالی که وضعیت دریاچه، بحرانی اعلام شد. دریاچه ارومیه در آن سال شاهد نمکزار شدن بخش بزرگی از خود بود. داستان طوفان‌های نمکی از همان سال شروع شد؛ پدیده‌ای نوظهور.

و اما احیای دریاچه از سال بعد کلید خورد و حالا ٦سال از آن تصمیم می‌گذرد. بازه زمانی که بخشی از مناطق خشک شده دریاچه با افزایش تراز، مرطوب و مانع تولید ریزگردهای نمکی شدند. یکی دیگر از تصمیماتی که تا حدودی جلوی بادهای نمکی را گرفت ایجاد بادشکن‌ها بود. حالا در سال ١٤٠٠ تراز بارندگی‌ها پایین آمده و حجم سدها هم رو به پایینی گذاشته است. شاید برای همین است که بیش از ٢هزار کیلومتر مربع از مساحت دریاچه خشک شده، در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته. خشک شدن دریاچه یک معنا بیشتر ندارد، زنگ خطر بیدار شدن هیولای نمکی دریاچه. هیولایی که با نفس زهرآلودش تیشه به ریشه هر جانداری می‌زند.

احیای دریاچه ارزان‌ترین مالچ‌پاشی برای طوفان‌های نمکی

احیای دریاچه ارومیه ٦ساله شده و حالا دریاچه ایستگاه‌های مخصوص گردوغبار را در بسترش می‌بیند. ایستگاه‌هایی که در مناطق محتمل و شناسایی شده بنا شده‌اند. تصمیمی که با آغاز به کار احیای دریاچه گرفته شد تا طوفان‌ها و گردوغبارها را پیش‌بینی کنند.

طوفان‌های نمکی که به باور بعضی از متخصصان این حوزه و اساتید دانشگاه ارومیه هنوز بروزشان دور از ذهن است. به باور این گروه دریاچه ارومیه هنوز وارد فاز تولید گرد و غبار در حد طوفان نمک نشده است. اگرچه احتمالش خیلی دور از ذهن نیست. عده‌ای از اساتید هم هستند که باورشان این است دریاچه به مرحله طوفان‌های نمکی رسیده. به باور رئیس کمیسیون تخصصی محیط‌زیست آذربایجان غربی با خشک شدن دریاچه این روند تشدید پیدا خواهد کرد.

محمد کوهانی معتقد است یکی از دلایل احیای دریاچه چسبناک کردن نمک‌های بستر دریاچه است. «دریاچه ارومیه بستر نمکی دارد که آب باعث چسبناک شدن آن می‌شود.»

به اعتقاد کوهانی احیای دریاچه ارزان‌ترین مالچ‌پاشی است که می‌تواند جلوی طوفان‌های نمکی را بگیرد. در روستاهای «مرنگلوی» و «سپورغان» گردوغبار کاملا مشهود است.»

رئیس کمیسیون تخصصی محیط‌زیست آذربایجان غربی از تپه‌های نمکی در حال حرکت خبر می‌دهد. «این تپه‌ها شبیه به شن‌های روان نیستند اما طی چند سال چندین‌ سانتی‌متر جابه‌جا شده‌اند که بسیار خطرناک است.»

تغییر رژیم بارش‌ها زنگ خطری دیگر

سال آبی که از مهرماه شروع شد تا شهریور سال آینده ادامه می‌یابد. سالی آبی که محیط‌ زیست شاهد شروع بارش برف و باران است. «دریاچه ارومیه اوایل فروردین و اردیبهشت پرآب‌تر از سایر ماه‌هاست، به واسطه بارش‌ها.» پرآب بودن دریاچه در این برهه زمانی به دلیل روان‌آب‌ها و برف‌های ذوب‌شده‌ای است که به سطح دریاچه روان می‌شوند. «اوایل بهار ما کشاورزی نداریم و مصرف آب پایین می‌آید.»

از خرداد و تیر تا شهریور بارندگی‌ها کاهش یافته و کشاورزی رونق می‌گیرد. در چنین شرایطی سطح آب دریاچه کاهش می‌یابد. می‌توانیم بگوییم مرداد و شهریور آب به پایین‌ترین سطحش می‌رسد. رئیس کمیسیون تخصصی محیط‌ زیست آذربایجان غربی معتقد است درباره تاثیر تغییرات اقلیمی بر دریاچه ارومیه نمی‌توان با قاطعیت اظهارنظر کرد. به باور کوهانی رژیم بارش‌ها تغییر کرده به‌طوری که در چند دهه گذشته بارش‌ها از حالت برف به باران تغییر کرده. «این تغییر رژیم خطرناک است چون برف کوه‌ها را آب کرده و امکان دارد سیلاب راه بیفتد.»

کوهانی معتقد است طوفان‌های نمکی در حد منطقه‌ای مشهود است و هنوز به حد ملی نرسیده است. «با این روند پیش برود تا تهران گردو غبارش می‌رسد.»

قبل از این  مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست آذربایجان غربی خطر خشک شدن دریاچه را یکی از مهم‌ترین مشکلات ایران خوانده بود. مهران نظری گفته بود این اتفاق خسارت زیادی به منطقه وارد خواهد کرد.«در صورت خشک شدن دریاچه ٦میلیون نفر به‌طور مستقیم و ١٥میلیون نفر به‌طور غیرمستقیم آسیب خواهند دید.»

سایه شوم انقراض بر سر گوزن زرد وحشی ایران

طوفان‌های نمکی در منطقه اطراف دریاچه کاملا مشهود است، اگرچه شهرهای اطراف هم بی‌نصیب نماندند. طوفان‌هایی که در عجب‌شیر مانع پرواز زنبورها شده و کشاورزی این منطقه را به خطر انداخته بود. «در فیلم‌های ارسالی از این منطقه زنبورها روی زمین راه می‌رفتند چون ذرات گردو غبار روی بال‌هایشان سنگینی می‌کرد.»

طوفان‌های نمکی و گردوغبارها بی‌شک دلیل بروز برخی از بیماری‌ها هم خواهند شد، به‌طوری که به گفته کوهانی افزایش فشار خون، آسم و …. در اطراف دریاچه گزارش شده است. طوفان‌های نمکی بر طبیعت، کشاورزی و حیات وحش کل منطقه تاثیر می‌گذارد. یکی از احتمالات و پیش‌بینی‌ها این است که طوفان‌های نمکی در صورت بروز، کشورهای همسایه را هم درگیر خواهد کرد. «طوفان‌های گردوغبار از کشورهایی مانند عراق و سوریه نیز تاثیرات جدی برای ما در پی خواهند داشت.»

این را مهران نظری گفته بود هرچند معاون فنی حفاظت محیط‌ زیست آذربایجان غربی گفته بود خطر خشک شدن، حیات وحش را هم تهدید می‌کند. حجت جباری به گوزن زرد وحشی ایران اشاره داشته که در جزایر دریاچه زندگی می‌کند. «یکی از مهم‌ترین مشکلات ما در موضوع خشک شدن دریاچه این است که شغال، پلنگ و روباه به جزایر می‌آیند. آمدن این حیوانات به جزایر به معنای شکار گوزن زرد وحشی ایران است که در خطر انقراض قرار دارد.»

طوفان‌های دریاچه ارومیه یعنی آثار زیست‌محیطی بیشتر از خوزستان

گردو غبار، زخم قدیمی خوزستان هر ساله بحث‌هایی را پیرامون خود می‌بیند و تا سال آینده فراموش می‌شود. بعد از گردوغبارهای خوزستان حالا محیط‌ زیست ایران دلواپس گردو غبار دریاچه ارومیه است. دریاچه‌ای که در صورت خشک شدن به بیابان دریاچه ارومیه بدل خواهد شد. «خشک شدن دریاچه به معنای تولد موجود عجیب‌و غریبی به نام بیابان است.»

کوهانی از این جهت بیابان شدن دریاچه را موجود عجیب و غریب توصیف می‌کند چون سال‌ها سموم کشاورزی و کودهای نیتراته از طریق آب‌های زیرزمینی روانه دریاچه شده‌اند. «بیشتر از خوزستان شاهد آثار زیست محیطی خواهیم بود.»

به اعتقاد کوهانی خشک شدن دریاچه این سم‌ها را حرکت داده و به سمت باغات و شهرها خواهد برد. «مسلما این شرایط اتفاقات ناگواری را رقم خواهد زد. با ادامه این رویه طی چند سال آتی این اتفاق خواهد افتاد.» اگرچه رئیس کمیسیون تخصصی محیط‌ زیست آذربایجان غربی خط انتقال آب از رودخانه زاب را کمی امیدوارکننده می‌خواند. «بهره‌برداری از این پروژه شرایط را بهتر خواهد کرد.»

کوهانی از استفاده منابع آب گلایه دارد، رویه‌ای که در عمل هیچ نگاهی به کاهش مصرف ندارد. «با ادامه این رویه در آینده شاید کوچ ساکنان این منطقه کمی دور از ذهن باشد، اما بی‌شک کیفیت زندگی در این مناطق پایین خواهد آمد.»

جولان طوفان‌های نمکی تا شمال شرق کشور

دریاچه ارومیه اولین دریاچه‌ای نیست که طوفان‌هایش دلهره به دل‌ها انداخته. در دهه ١٩٩٠ دریاچه آون کالیفرنیا خشک شد و طوفان‌های گردوغبار را از سر گذراند. دورانی که آلرژی، آسم، عفونت‌های سینوسی، برونشیت، عفونت گوش و گلو، سرطان ریه و بیماری‌های قلبی و عروقی در آمریکا
شایع شد.

تجربه بعدی مربوط به دریاچه آرال است که خشک شدنش مردم آسیای میانه را به دردسر انداخت. اهالی با تحلیل رفتن و خشک شدن این دریاچه در سال‌های ٢٠٠٧ تا ٢٠١٠ طوفان‌های گردوغبار را تجربه کردند.

ساکنان ازبکستان و قزاقستان طوفان‌های شن و ماسه‌ای را به یاد دارند. طوفان‌هایی که باعث کم‌خونی، آسم، سل، ورم مفاصل، بیماری‌های چشمی، سرطان حلق، حنجره و گوارشی، هپاتیت، تب مالت، حصبه شد.

اگرچه ناقص‎‌الخلقه‌‎زایی، مرگ و میر نوزادان، تولد کودکانی با عقب‌ماندگی‌های ذهنی یا بلوغ زودرس ماندگارترین میراثی بود که مرگ دریاچه آرال برای بازمانده‌ها گذاشت. البته هنوز ٧٠درصد زنان ساکن در این منطقه از کم‌خونی رنج می‌برند. قسمت تلخ ماجرا اینجاست که دریاچه ارومیه هم دست کمی از این دریاچه‌ها ندارد. درواقع ادامه روند خشکی دریاچه می‌تواند به طوفان‌های غبار و نمک و فراگیر شدن بیماری‌های مختلف منجر شود.

اهمیت دریاچه ارومیه و خشک شدنش تا جایی است که بعضی از متخصصان حوزه آب مدعی‌اند خشک شدن آن طوفان‌های نمک را گسترش می‌دهد. درواقع نمک برخاسته از این دریاچه بنابر پیش‌بینی همین متخصصان تا شمال شرق کشور هم خواهد رسید.

کد خبر 648293

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 5
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سیامک IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    4 29
    بهترین را ایجاد چندین کارخانه نمک و استحصال نمک است
    • فرهنگ IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      34 3
      تویی اگه ترشی نخوری یه چیزی می شی
    • AU ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      30 1
      شما میدانید معنی پنج هزار کیلومتر مربع یعنی چه میزان نمک ؟
    • IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
      1 0
      7میلیارد تن نمک هست تو بستر دریاچه
  • رضا IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    38 1
    آب خودش را از دریاچه دریغ نکرد طرح های مسخره سد سازی و انتقال آب دریاچه ها باتلاق ها و تالاب ها خشک کرد . آن موقع که رکود سد سازی در جهان را می شکستیم نمی فهمیدیم چرا دیگران از سد سازی دست برداشته اند
  • z IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    39 1
    نه تنها عجب شیر شهرهای مراغه بناب آذرشهر ملکان میاندواب دور تا دور این دریاچه همه شهرها سفید پوش نمک باغات کلا از بین رفتن
    • تحقیق - دروغ های شاخدار IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      11 24
      طوفان نمکی دریاچه ارومیه وجود خارجی ندارد و زاییده و ساخته و پرداخته ذهن طرفداران احیای بی نتیجه این دریاچه است....این دریاچه به گفته دانشمند بزرگ ، مرحوم کردوانی اصلا قابل احیا نیست . و این تبلیغات نمکی !!! ، توسط اشخاص فوق برای توجیه هزینه های سرسام آور انتقال آب به این دریاچه و اتلاف آب ناشی از آن صورت میگیرد. تاکنون حتی یک خبر کوچک در این باره منتشر نشده و هیچ بخش خبری صدا و سیما اشاره ای به آن نکرده است ، چون اصلا این خبر واقعیت ندارد ....
  • GB ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    25 2
    دولتمردان فک میکنن عوامل خارجی باعث نابودی کشور میشه ، در حالی از جایی ضربه میخوریم که فکرشو نمیکنن. فقط و فقط عدم مدیریت صحیح ، بی لیاقتی تعدادی کشاورز و به اصطلاح مهندس و نخبه ی کشور باعثش هستن
    • ایرانی IR ۱۹:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      13 1
      شما میفهمی داری چی میگی؟ اینمسئولین دارن نابود می کنن ، اون وقت تو میگی احیای دریاچه ارومیه ساخته ذهن طرفداران محیط زیسته،، فکر نمی‌کنم شما ایرانی باشی
    • MZ IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      15 4
      یک هفته که اطراف دریاچه ارومیه زندگی کنی ،میفهمی که گردوغبارنمکی دروغ نیست،واقعاوجودداردحتی گردبادهای هولناک نمکی هم وجود دارد.
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    19 1
    تولید محصولات کشاورزی وسیفی کاری وحتی کاشت گندم بی رویه .سرانجام برگشت خوردن این محصولات بدلیل بی کیفیت بودن وعدم رعایت استانداردهای لازم این تاوان سنگین را بدنبال دارد فریاد از دست بی کفایتی وبی درایتی مدیران نالایق که خود را معصوم میپندارند وهیچ انتقادی را بر نمی تابند
  • IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    29 1
    اونها که وسط دریاچه با افتخار جاده کشیدن!! اونا که حق آبه دریاچه رو از بین بردن آب دونستن و مافیای سد سازی که هنوز داره ادامه میده کیا هستن؟
  • IR ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    16 1
    اینجا هم گند زدیم عاجز از نجات دریاچه ارومیه !
  • حمید IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    22 0
    خدایا هرکس که آگاهانه و ناآگاهانه قصد ایجاد خدشه ای به ملت و کشورم را دارد رسوا و نابود بگردان .
  • صادق IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    14 1
    بسپرین به کشور دوست و برادر چین تو دو سال یه قاشوق نمک هم نمیمونه
  • هاشم IR ۱۶:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    17 1
    چرا یک گوش شنوايی در این مملکت نیست.
  • شما بگی TR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    10 0
    زمانی که برای سد سازی و سود آن رقابت بود . فکر امروز را هم میکردند اما سود آن بیشتر بود .
  • IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    13 2
    مشکل از خودتون هست نه دیگران اب اصعهان رو کارخانه رانتی وفاسد فولاد خراب کرد و بقیه هم مطمن باشید چیزهای هست اگربگرید پیداش می کنید مطمن باشید اب هم مثل چیزهای دیگه صادر می کنند بریدتودل کوها یا بیان هارو نگاه کنید می فهمید .
  • علیرضا IR ۱۷:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    14 0
    شرکت مهاب قدس با سدسازی های غیر متعارف و غیر اصولی بدون استاندارد محیط زیست هم در خوزستان هم در آذربایجان و سایر جاها باعث نابودی محیط زیست و از بین رفتن ذخایر آبی کشور شده است یکی باید جلوی این غول سدسازی رو بگیره
  • Caspian IR ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    14 1
    جالبه میگن نمک ارومیه به تهران میرسه که البته درسته و داریم می بینیم نمک عراق وعربستان را که به تهران رسیده،ولی هنوز بعضی از دوستان سمنانی میخوان اب دریای کاسپین را به سمنان و فلات مرکزی انتقال بدهن دریغ تز توجه به این موضوع که اکر کاسپین خشک بشه دیگه ایران نمیشه زندگی کرد
    • دریای همیشه کاسپین IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      6 2
      باید خوابش رو ببینند که کاسپین رو خشک کنن و جنگل هیرکانی رو نابود تا بتونن کویر رو پراب کنن . خداروشکر شمالی ها بیدار و متحدن و قطعا جلوش رو میگیریم
  • علی IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    14 0
    فاصله دریاچه وان ترکیه و ارومیه ایران زیاد نیست ولی چرا آن پرآب و این در حال خشک شدن است؟
  • علی اصغر IR ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    6 5
    سلام چاره ای نداریم جز آب خلیج فارس را بوسیله لوله هایی که امکان خوردگی نمک در آنان نباشد به دریاچه ارومیه منتقل کنیم که هم وضع کشاورزی بهم نخورد و هم دریاچه آب داشت باشد تا فجایع بر شماری شده انشاءالله رخ ندهد ،فقط زود مطالعه و درصورت صلاحدید اقدام شود
  • غم IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    7 0
    باید اب بریزن توش حالا چطوری اینو دیگه از یکی بپرسن
    • داود IR ۲۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      0 3
      تصفیه فاضلاب شهرهای اطراف و شهرکهای صنعتی اطراف و انتقال آن به سمت دریاچه ارومیه هم قابل بررسی و راهکار خوبی است.
  • بازدید کننده IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    1 3
    یه سوال میشه بگین جریان چیه؟ اخه من معمولا متن های به این طولانی رو نمیخونم 😅 لطفا بگین 🙏🏻
    • IR ۰۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
      2 0
      هیچی بگیر بخواب مرغ کوپنی میدن
  • Kh IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    7 3
    باسلام نگران نباشید روسیه این سیاست خشک شدن دریاچه را پیشنهاد داده که نمک دریاچه را بغارت ببرند.درحالی که به ملت ایران نمک شیمیایی میخورانند.لعنت به باعث بانیش.
    • رضا IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
      0 0
      😁😁😁نمیری
  • IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    0 0
    دانه نمک درشت بشود باد نمی‌تواند آن را حرکت بدهد متری چند فروشی هست
  • کیارش IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۷
    2 4
    بابا با این روند کم بارش ها تابستون که بیاد دیگه آب برای خوردن هم نداریم حالا شما ها تو فکر احیای دریاچه ارومیه هستید اون هم با آب شیرین! یه دریاچه دیگه هم توی آسیای میانه خشک شد ولی آنقدر قیل و قال نکردن تازه سطح دریای مازندران هم به دلیل تغیر جهت باد از سمت نواحی خشک به این دریاچه یک متر کم شده میگی دروغه برو سرچ کن از این به بعد باید برای قطره قطره آب شیرین این کشور برنامه داشت تا بتونیم با این وضعیت جدید سازگار شویم و قطعا باید از یک سری چیز ها هم گذشت مثل همین دریاچه اگر ارومیه هم مثل سیستان و بلوچستان طوفان های با سرعت بالا می آمد قطعا احیای دریاچه ارومیه منطقی بنظر می‌آمد ولی فعلا خیلی اولویت های مهم تری تو کشور وجود داره مثل قطره ای شدن آبیاری کشاورزی ولی نمیدونم تو این کشور واسه همه چیز بودجه هست الا این داستان واقعا برای ایران و مردمش کسی ارزش قائل نیست وگرنه چرا باید تو این کشور هندوانه کاشت بشه ولی در کل من با طرح انتقال فاضلاب تسویه شده تبریز و ارومیه به این دریاچه موافقم
  • IR ۰۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
    2 1
    موارد مندرج در این گزارش چندین سال است که در شهرهای مختلف استان آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل بویژه درمیان مادران باردار و نوزادان نارس و با معلولیت ها و بیماری‌های خاص اعم از بیماریهای قلبی و ریوی و خونی مشاهده می‌شود وو پرونده های پزشکی آنان گواه است
  • IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
    1 1
    بعضی از آدمها ی زرنگ خیلی وقته دست بکار خرید خونه در دیگر کشورها شدن
    • IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
      2 1
      باز هم توجهات بی منطق ، موارد بیماریهایی را که ذکر کردید ، بفرض صحت در تمام کشور دیده میشود و منحصر با آن منطقه نیست، بستر دریاچه ارومیه سفت است و طوفان نمکی ایجاد نمیکند....
  • IR ۰۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
    1 0
    آقا یا باید آب را برای محیط زیست وزندگی خواست یا برای صنایع آذربایجان شرقی به هر حال شوخی با طبیعت ممکن نیست وسیلی مام وطن تمامی صنایع تر وخشک را تا تهران خواهد سوزانید ودیگر هیچ