رئیس کل اسبق بانک مرکزی ضمن رد ادعای خرید ارز نیمایی و فروش آن با نرخ ۴۲۰۰ تومانی تاکید کرده است که کسری حدود شش میلیارد دلاری تامین ارز کالاهای اساسی از محل منابع و ذخایر بانک مرکزی تامین شده است. این در حالی است که صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است که اسناد چاپ پول موجود است.

بانك مركزي

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، رئیس کل اسبق بانک مرکزی ضمن رد ادعای خرید ارز نیمایی و فروش آن با نرخ ۴۲۰۰ تومانی تاکید کرد که کسری حدود شش میلیارد دلاری تامین ارز کالاهای اساسی از محل منابع و ذخایر بانک مرکزی تامین شده که این اقدام با موافقت شورای عالی اقتصادی سران سه قوا و تائید رهبری بوده است.

 اخیرا علی صالح‌آبادی- رئیس کل بانک مرکزی- طی اظهاراتی در رابطه با چرایی رشد نقدینگی در جریان تامین ارز کالاهای اساسی گفته که در سال گذشته دولت چهار  میلیارد دلار درآمد نفتی داشته اما از آنجایی که به ۱۰ میلیارد دلار ارز نیاز داشت، بانک مرکزی شش میلیارد دلار ارز را از سامانه نیما به قیمت نزدیک به نرخ آزاد خریداری کرد و به قیمت ۴۲۰۰ تومان به واردکنندگان فروخت.

در اظهارات صالح آبادی این طور اعلام شد که دولت گذشته با این اقدام عملا دست به چاپ پول زده و از مابه‌التفاوت نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز نیما کسری بوجه خود را جبران کرد که موجب افزایش پایه پولی، افزایش نقدینگی و تورم شده است.

کسری از محل منابع بانک مرکزی تامین شد

اما به دنبال مسایل مطرح شده عبدالناصر همتی- رئیس کل اسبق بانک مرکزی- درباره این کسری ارزی کالای اساسی و نحوه تامین آن توضیحاتی داده است.

همتی: ارز نیمایی را ۴۲۰۰ تومان نفروختیم ؛ صالح آبادی: همتی فرافکنی می کند

وی با اشاره به اینکه سال گذشته در راستای سیاست دولت، با نرخ ترجیحی ۱۰ میلیارد دلار ارز برای تامین کالاهای اساسی تامین شد گفت که ارز ۴۲۰۰ تومانی در مرحله اول از محل درآمدهای وصولی سال ۱۳۹۹ سهم دولت که حدود چهار میلیارد دلار  بود تامین  شد، اما به دلیل عدم کفایت درآمدهای ارزی دولت و با توجه به ضرورت تامین کالاهای اساسی، دارو  و نیازهای ضروری مربوط به معیشت مردم، کسری فوق از محل مانده ذخایر بانک مرکزی که به نرخ ۴۲۰۰ تومان در ترازنامه بانک ثبت شده بود، تامین شد.

به گفته وی حدود شش میلیارد دلار از محل منابع و ذخایر موجود در حساب‌های کارگزاری بانک مرکزی که متعلق به بانک مرکزی بود، استفاده شد.

رئیس کل اسبق بانک مرکزی این را هم گفت که این اقدام باموافقت شورای عالی اقتصادی سران قوا  و تایید مقام معظم رهبری انجام شده است. ضمن اینکه به دستور مقام معظم رهبری مقرر شد آن بخش از ذخایر ارزی  بانک مرکزی که برای خرید دارو وسایر کالاهای اساسی مصروف شده است به عنوان بدهی دولت به بانک مرکزی ثبت و از محل درآمدهای ارزی آتی دولت طی سه سال تسویه شود.

همتی ادامه داد: بنابراین  بانک مرکزی سیاست خرید ارز با نرخ نیما و فروش آن با نرخ ۴۲۰۰ تومان نداشته است و خرید و فروش بانک مرکزی در سامانه نیما مشخص بوده و جدا از نحوه تامین ارز کالاهای اساسی است.

 به رهبری گزارش دادم  و اسناد آن موجود است

وی در ادامه با بیان اینکه دولت طبق مجوزهای خاص شورای عالی اقتصادی سران قوا یا تکالیف قانون بودجه، نسبت به فروش ارزهای مسدودی صندوق توسعه ملی به بانک مرکزی اقدام می‌کند که قطعا پایه پولی را متاثر خواهد کرد افزود: در این  خصوص نیز در هنگام حضور در بانک مرکزی آثار این گونه تصمیمات را  به مقام معظم رهبری گزارش داده و توقف تسعیر منابع  مسدودی را خواستار شدم که با دستور ایشان استفاده از این رویه از اول سال ۱۴۰۰منع شد که اسناد و مدارک  این تصمیمات در بانک مرکزی موجود است.

همتی فرافکنی نکند

اما خبرگزاری ایرنا، پس از واکنش همتی به اظهارات صالح آبادی، گزارشی در این باره منتشر کرد. ایرنا نوشت:  مستندات چاپ پول برای تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال ۱۳۹۹، هم‌اکنون در بانک مرکزی موجود است.

همتی گفته است: در راستای سیاست دولت، با نرخ ترجیحی ۱۰ میلیارد دلار ارز برای تامین کالاهای اساسی تامین شد که ارز ۴۲۰۰ تومانی در مرحله اول از محل درآمدهای وصولی سال ۹۹ سهم دولت که حدود ۴ میلیارد دلار  بود تامین شد، اما به دلیل عدم کفایت درآمدهای ارزی دولت، مابقی از محل مانده ذخایر بانک مرکزی که به نرخ ۴۲۰۰ تومان در ترازنامه بانک ثبت شده بود، تامین شد.

وی مدعی شده که بانک مرکزی در دوره ریاست او سیاست خرید ارز با نرخ نیما و فروش آن با نرخ ۴۲۰۰ تومان نداشته و خرید و فروش بانک مرکزی در سامانه نیما مشخص بوده و جدا از نحوه تامین ارز کالاهای اساسی است.

این در حالی است که به گفته صالح‌آبادی رئیس‌کل بانک مرکزی، دولت قبل در سال گذشته ۴ میلیارد دلار درآمد نفتی به دست آورد، اما ۱۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی نیاز داشت؛ به همین دلیل ۶ میلیارد دلار ارز را از سامانه نیما به قیمت نزدیک به نرخ آزاد خریداری کرد و به قیمت ۴۲۰۰ تومان به واردکنندگان فروخت.

همتی: ارز نیمایی را ۴۲۰۰ تومان نفروختیم ؛ صالح آبادی: همتی فرافکنی می کند

وی افزود: به اندازه ۶ میلیارد دلار مابه‌التفاوت نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز نیما، دولت در سال گذشته پول چاپ کرد و پایه پولی را بالا برد که سبب افزایش نقدینگی و متعاقبا تورم شد که این رقم بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است.

 همتی در حالی این موضوع را رد می‌کند که صالح‌آبادی رئیس‌کل بانک مرکزی در برنامه این هفته ثریا نیز اعلام کرد که اسناد این موضوع در بانک مرکزی موجود است.

کد خبر 659205

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بيمه و بانك

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • 4489402228 IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    0 0
    امیدواریم هر حرف وادعایی داریم درست ودقیق باشه
  • م.م IR ۲۲:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۳
    0 1
    همتی از قبرها فرافکنی می کرد و ...
  • IR ۰۸:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۴
    0 0
    خریداری ۶ میلیارد دلار ارز از سامانه نیما به قیمت نزدیک به نرخ آزاد خود می توانست باعث افزایش مستمر نرخ دلار شود.