به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نیویورک تایمز، این تصویر جدید به نخستین تصویر گرفته شده از یک سیاهچاله در سال ۲۰۱۹ بوسیله همین گروه از دانشمندان میپیوندد.
این تصویر جدید جزئیات جدیدی از این هسته با جرم عظیم ۴ میلیون برابر جرم خورشید را که با قرصی درخشان از ماده متلاطم شامل گاز و غبار و ستارگان احاطه میشود، نشان میدهد.
این بار گروهی متشکل از ۲۰۰ دانشمند با استفاده از یک شبکه تلسکوپی جهانی به نام «تلسکوپ افق رویداد» (ETH) مستقیما به درون این قلب کهکشان نگریستهاند و نخستین تصویر مستقیم از سایهنمای این حفره سیاه را به دست آوردند. مشاهداتی که این تصویر را به دست داده است که در سال ۲۰۱۷ انجام شده و در مجموعه ای از مقالات در Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.
این تصویر که در شش کنفرانس خبری همزمان در سراسر جهان منتشر شد، یک حلقه ناهموار از امواج رادیویی ساطعشده را نشان میدهد که یک فضای خالی تاریک را احاطه میکنند که سایه سیاهچاله مرکزی کهکشان راه شیری به نام «ساگیتاریویس-Aاستار» است. در واقع این تصویر درست تا «افق رویداد» سیاهچاله، نقطهای که اجرام آسمانی و حتی نور پس از گذر آن دیگر راه برگشتی ندارند و بوسیله سیاهچاله بلعیده میشوند، را نشان میدهد.
همین دانشمندان در سال ۲۰۱۹ توانستند تصویر مشابهی از سیاهچاله مرکز کهکشان M87 را که فاصلهای ۵۰ سال نوری از زمین دارد، به دست آورند که نخستین مشاهده مستقیم سایه یک سیاهچاله بود. هر دوی این تصاویر با ترکیب کردن دادههای هشت مشاهده در سراسر جهان به دست آمدهاندکه عملا جهان را به یک تلسکوپ بزرگ بدل کرده بودند.
این تلسکوپها از هاوایی تا اسپانیا تا قطب جنوب هر کدام جداگانه «ساگیتاریوس-Aاستار» را مشاهده کردند. سپس دانشمندان دادههای به دست آمده از هر تلسکوپ را با هم ترکیب کردند تا تصویر نهایی را به دست آورند.
این تصویر جدید برخی از جزئیات جدید درباره این سیاهچاله مرکزی کهکشان ما از جمله جهت چرخش آن به دور خود را نشان میدهد، از جمله اینکه راس این سیاهچاله یا ته آن بسته به چشمانداز شما تقریبا تقریبا به طور مستقیم در جهت زمین است. جرم این سیاهچاله تقریبا تخمینهای پیشین این بر اساس مطالعه ستارگان اطراف آن مطابقت دارد.
گرچه جرم «ساگیتاریوس-Aاستار» بسیار عظیم است اما نسبت به سیاهچاله مرکز کهکشان M87 بسیار کوچکتر است و جرمی معادل یک هزاروپانصدم آن را دارد.
همچنین این سیاهچاله ظاهرا بر خلاف خصلت نسبتا معمول سیاهچالههای دیگر مانند سیاهچاله M87 جریانی قدرتمند از ذرات را به درون کیهان نمیفرستد.
نظر شما