معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری «هفته ملی بدون دخانیات» با اشاره به مرگ سالانه ۶۰ هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات در کشور گفت:«ایران در حوزه مالیات بر مواد دخانی تقریبا جزو آخرین کشورها است»

هفته جهاني بدون دخانيات

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از وبدا دکتر کمال حیدری در این نشست خبری گفت: «وقتی صحبت از دخانیات می‌ شود، بیشتر غمگین می‌ شویم. زیرا احساس می‌ کنیم که همدلی لازم برای اقدام برای این کالای آسیب رسانی که هم‌ محیط زیست و هم سلامت انسان را تهدید می ‌کند، انجام نمی ‌شود. این درحالی است که از نظر قانونی به اندازه کافی قانون داریم. هرچند در بحث مالیات بر دخانیات، بیش از این برای وضع مالیات انتظار داشتیم؛ سیاستی که اکثر کشورهای دنیا برای کاهش تقاضای مواد دخانی در پیش گرفتند، اما متاسفانه ما به راحتی از این موضوع گذشتیم. درحالی که انتظار می رفت با این سیاست بتوانیم تقاضا را کاهش دهیم که به نتیجه نرسید.»

او افزود:«ما حوزه مالیات بر مواد دخانی در بین بسیاری کشورها تقریبا جزو آخرین کشورها هستیم. اگر مالیات بر مواد دخانی بر اساس آنچه پیشنهاد داده بودیم، انجام می ‌شد، حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان برای کشور حاصل می‌شد. در حالیکه اکنون نظام سلامت بیش از ۱۰ برابر این عدد را برای عوارض دخانیات در کشور هزینه می‌کند. متاسفانه این منبع ایجاد نشد.»

کاهش میانگین سنی مصرف دخانیات

دکتر حیدری درباره مصرف دخانیات در کشور گفت : «چرا باید میانگین سنی مصرف دخانیات کاهش یابد و مصرف در خانم‌ ها بیشتر شود. چرا دانش آموزان ما به راحتی باید به این مواد دسترسی داشته باشند، چرا همه اصناف می ‌توانند مواد دخانی را عرضه کنند؟ چرا باید بحث معطر و معسل کردن مواد دخانی را در دستور کار قرار دهیم و به این اشتغال مجوز پشت مجوز داده شود؟ »

او افزود: «عدم اطلاع از قوانین در مدرسه و اصناف و غیره، یکی از دلایل شیوع مصرف مواد دخانی در افراد زیر ۱۸ سال است. طبق بررسی که در سال ۱۳۹۵ انجام شد، ۳.۴ درصد نوجوانان مصرف کننده سیگار بودند که در دختران ۲.۱ درصد و پسران ۴.۸ درصد بوده است. ۵.۷ درصد نوجوانان هم مصرف ‌کننده قلیان بودند که ۷.۳ درصد در پسران و ۴.۳ در دختران بوده است.»

اثرات زیانبار زیست‌محیطی مصرف دخانیات

دکتر جعفر جندقی، رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت  نیز در این نشست خبری بیان اینکه دخانیات نه تنها برای سلامت مردم به ویژه گروه‌ های پرخطر که برای سلامت محیط زیست هم مشکل آفرین شده است، گفت: سالانه ۸۴ میلیون تن گاز گلخانه‌ای معادل دی‌اکسیدکربن حاصل از دخانیات تولید می ‌شود که می ‌تواند کره زمین را گرم کند و تغییرات اقلیمی رخ دهد.»

او در ادامه با بیان اینکه سالانه حدود ۳.۵ میلیون هکتار زمین برای کشت توتون از بین می ‌رود، گفت: «حاصل مصرف مواد سمی که برای کشت توتون استفاده می‌ شود، این است که موادی مانند آرسنیک یا سایر سموم وارد چرخه غذایی مردم‌شود.»

افزایش ۲۸ در صدی استعمال قلیان در گروه بالای ۱۸ سال

دکتر جندقی به یافته‌های مطالعه وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد که نشان داد:« مصرف روزانه سیگار از ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ در گروه سنی بالای ۱۸ سال در زنان از ۰.۹۳ درصد به ۰.۷۷ درصد رسیده است و به میزان ۱۷.۲ درصد کاهش داشته است. میزان کاهش در بین مردان در این گروه سنی حدود ۰.۵ بوده است و از ۲۰.۰۶ درصد به ۱۹.۹۵ درصد رسیده است. این نشان می ‌دهد که علیرغم همه تلاش های صنایع دخانی برای افزایش مصرف دخانیات، کاهش مصرف را شاهد هستیم.»

او ادامه داد: «در مجموع ۱۴.۰۱ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال هنوز دخانیات مصرف می کنند که ۲۵.۸۸ درصد را مردان و ۴.۴۴ درصد را زنان تشکیل می دهند.»

دکتر جندقی گفت: «در مصرف سیگار کاهش مختصر و در مصرف قلیان افزایش بارز مصرف را داریم. مجموع آمارها  ۲۸ درصد افزایش مصرف قلیان را در گروه بالای ۱۸ سال را از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ را نشان می ‌دهد. تغییر رویکرد استفاده از مواد دخانی و مصرف قلیان نگران کننده است، در حالیکه برخی مردم با عوارض آن آشنا نیستند و به استعمال قلیان به عنوان تفریح نگاه می ‌کنند.»

دروازه ورود به مصرف مواد دخانی، سیگار است

دکتر  جندقی با بیان اینکه دروازه ورود به مصرف مواد دخانی، سیگار است، تاکید کرد: «مصرف در افراد بین ۱۳ تا ۱۵ سال بسیار حساس است. شاید۹۰ درصد افرادی که سوء مصرف مواد دارند، ابتدا مصرف کننده سیگار بوده‌اند. در این زمینه طرحی انجام شد و در زمان انجام طرح، ۱۰.۲ درصد نوجوانان مصرف کننده دخانیات بودند که ۷.۰۷ درصد دختران و حدود ۱۲ درصد پسران بودند. قلیان کشیدن بیش از مصرف سیگار است. ۹.۰۲ درصد نوجوانان در زمان انجام طرح، مصرف کننده مواد دخانی تدخینی بودند که ۷.۰۱ درصد دختران و ۱۱.۶ پسران بودند.»

او در ادامه افزود: «در مطالعه‌ای در سال ۱۳۹۵ در نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال، ۱۰.۲ درصد از نوجوانان در زمان انجام مطالعه، مصرف کننده دخانیات بوده‌اند. ۵.۷ درصد از نوجوانان مصرف کننده قلیان، ۳.۴ درصد نوجوان مصرف کننده سیگار و ۱.۹ درصد نوجوانان مصرف کننده مواد دخانی بدون دود بوده‌اند.»

کد خبر 679839

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha