معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: با توجه به نرخ ۱.۴ باروری در این استان، پیری جمعیت مهم‌ترین تهدید ۱۵ تا ۲۰ سال آینده آن خواهد بود.

پيري استان

به گزارش همشهری‌آنلاین دکتر قاسم برجویی فرد افزود: هر چند استان بوشهر از نظر پنجره جمعیتی جزو استان‌های خوب کشور است اما وقتی این جمعیت جوان ازدواج بهنگام نداشته و میانگین سن ازدواج آنها بالا و فرزندآوری دیرهنگام داشته باشند در فاصله کوتاهی با پدیده پیری جمعیت روبه‌رو می‌شوند.

برجویی فرد اظهار کرد: در زمان حاضر نرخ باروری جمعیت از نرخ جایگزینی پایین‌تر آمده به این معنی که هر زوج باید حداقل دو جایگزینی داشته باشند که در دنیا این نرخ ۲.۱ و در کشور ایران و استان بوشهر این رقم بسیار پایین است.

وی افزود: در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ نرخ باروری در استان بوشهر سه و چهار فرزند بود اما امروز گرایش بیشتر خانواده‌ها به سمت یک فرزند است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ادامه داد: بحث‌های اقتصادی، معیشتی، اجتماعی، باورهای مذهبی و مسائل مختلف دیگر از جمله عواملی است که باعث کم رنگ شدن بحث جمعیت شده است.

برجویی فرد با بیان اینکه یکی از عوامل مؤثر بر بحث فرزندآوری سن ازدواج است، گفت: بهترین سن ازدواج ۲۰ تا ۲۲ سال است این درحالی است که امروز میانگین سن ازدواج در کشور۳۰ و در استان بوشهر ۲۸ سال است که استان دهم یا یازدهم کشور به شمار می‌رود.

وی گفت: ۶۸ درصد بانوان در سال ۹۰ سه سال بعد از ازدواج اولین فرزند خود را به دنیا می‌آوردند این درحالی است که امروز ۵۷ درصد زنان در استان بوشهر اولین فرزند خود را پنج سال بعد از ازدواج به دنیا می‌آورند.

برجویی فرد با اشاره به اینکه ۱۶ درصد زوج‌های استان بوشهر نابارور هستند، ناباروری را یکی از دلایل دیر فرزند دار شدن زوج‌هایی عنوان کرد که با توجه به سن بالا و بعد از طی فرایند ناباروری این افراد تنها صاحب یک فرزند می‌شوند و امکان تولد فرزند دوم بسیار کم می‌شود.

وی با اشاره به مشکلات اجتماعی، تربیتی و فرهنگی خانواده‌های تک فرزند یادآور شد: تربیت فرزندان خانواده‌های چند فرزندی متوازن‌تر و متعادل‌تراست به نحوی که بچه‌های این خانواده‌ها مستقل، با اعتماد به نفس بالا و وابستگی کم به خانواده تربیت می‌شوند اما در خانواده‌های تک فرزند وابستگی‌ کودکان به والدین خیلی شدید است و همین امر موجب بروز مشکلاتی درآینده از جمله نداشتن اعتماد به نفس، ازدواج دیرهنگام، طلاق و بسیاری دیگر از مشکلات می‌شود.

وی تأکید کرد: افزون براین فرزندان خانواده‌های تک فرزند با مفاهیم عمه، خاله، دایی و عمو ناآشنا هستند و همین عوامل آسیب‌زا موجب سردی و بی‌انگیزگی خانواده‌ها می‌شود.

برجویی فرد افزود: سیاستگذاری‌ها در بحث فرزندآوری و جمعیت باید به سمتی پیش برود که جبران دو دهه قبل انجام شود و با افزایش نرخ باروری به نرخ جایگزینی از پیری جمعیت و تک فرزندی فاصله گرفته و از داشتن خانواده‌های شاد، بانشاط و جمعیتی پویا برخوردار شویم.

وی تأکید کرد: جامعه جوان از نظر اقتصادی، اجتماعی، علمی و پژوهشی پویا و بالنده است این درحالی است که در جامعه پیر بیشتر هزینه‌های اقتصادی به سمت نگهداری از سالمندان هدایت می‌شود.

کد خبر 690330
منبع: ایران

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار جامعه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بازنشسته IR ۱۶:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
    1 0
    فکر نان باش که خربزه آب است!