همشهری آنلاین - امیر محمد حسینی: بازتابهای سفر روسای جمهور روسیه و ترکیه به تهران همچنان ادامه دارد. افزایش همکاریهای اقتصادی و امنیتی دو کشور در شرایطی که ایران و روسیه هر دو تحت تحریمهای آمریکا هستند از جمله بحثهایی است که در این زمینه مطرح شده است.
محمود عباسزاده مشکینی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با همشهریآنلاین تاکید کرد که ایران و روسیه باید از ابزارهای تحریمی علیه آمریکا و غرب استفاده کنند و با همکاری یکدیگر به مقابله با تحریمها بپردازند.
با گذشت پنج روز از نشست سه جانبه تهران همچنان این سفر بازتابهایی دارد. فکر میکنید این سفر چه دستاوردهایی داشت؟
فکر میکنم باید به این سفر نگاه استراتژیک داشت. چرا که غربیها و در راس آن آمریکا تلاش میکردند تا بلوک قدرتی در خاورمیانه با مثلث آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی ایجاد کنند. در همین راستا بحثهایی مثل ناتوی عربی و طرح ابراهیم مطرح شد. سفر بایدن به منطقه نیز در ادامه همین رویکرد انجام شد و قابل پیشبینی بود که غرب تلاش داشت موج سیاسی و رسانهای حول محور این سفر شکل دهد. طبق قواعد جنگ روانی هر موج باید یک ضدموج نیز داشته باشد و طراحی سفر آقای پوتین و اردوغان به تهران و تبدیل ایران به کانون همگرایی کشورهای مستقل و بلوک شرق یک ضدموج بسیار قوی بود. این سفر حضور رییس جمهور آمریکا در رژیم صهیونیستی و عربستان را تحتالشعاع قرار داد و این را میتوان مهمترین برکت این سفر دانست.
قراردادهای اقتصادی میان دو کشور چطور؟ آیا پیشرفتی در این زمینه حاصل شد؟
عمده تمرکز سفر روی مباحث سوریه بود. من اعتقاد دارم جنگی که در سوریه اتفاق افتاد جنگ جهانی چهارم بود که در آن نیروهای نیابتی غرب با تجهیز و طراحی غربیها تحت مثل غربی، عبری و عربی به مردم سوریه حمله کردند. در این جنگ محور غربی، عبری و عربی شکست خورد و بنابراین امروز کشورهایی که در کنار سوریه قرار داشتند مهمترین نقش را در بازسازی این کشور دارند و از این جهت نیز نشست سهجانبه دارای اهمیت استراتژیک بود. در چنین شرایطی ما قراردادهایی در عرصه اقتصادی در خصوص سوریه برای حفظ پیروزیها و استفاده از پیروزیها و ایجاد فضا برای بازسازی سوریه داشتیم که در این نشست مباحث جدی درباره آن مطرح شد.
آیا تحریمها علیه ایران و روسیه میتواند منجر به افزایش همکاریها و تبادل تجربیات در این زمینه شود؟
امروز روسیه و ایران هر دو تحت تحریمهای غرب هستند. در حالی که هر دو کشور ظرفیتهای زیاد و ویژهای دارند. به این ترتیب ارتباط دو کشور در سطح بالا خطر تحریمها را رفع میکند و آثار آن را به حداقل میرساند. نکته دیگر اینجاست که ایران و روسیه هر دو تجربیاتی در زمینه مواجهه و دور زدن تحریمها دارند و تبادل این تجربیات یکی دیگر از رهآوردهای این سفر بوده است که قطعا انجام گرفته است.
آمریکاییها اثبات کردند که از مولفه تحریم به عنوان یک ابزار استفاده میکنند و ما برای مقابله با این جنگ مسلح شویم. یعنی باید اقدامات پدافندی و آفندی داشته باشیم و همکاری ایران و روسیه در هر دو زمینه است. در چنین شرایطی ما نیز باید به روز شویم و از سلاحها تحریمی علیه غرب و آمریکا استفاده کنیم. غرب و آمریکا محتاج انرژی هستند و کانون انرژی ایران، روسیه و خاورمیانه است. بنابراین چرا ما از این ابزار علیه آنها استفاده نکنیم و با همکاری با یکدیگر و تبادل اطلاعات و تجربیات تحریمها را بیاثر کنیم. من فکر میکنم ایران نیز باید از ابزار تحریم علیه آمریکا و غرب استفاده کند. در مجموع باید تاکید کرد که طراحی این نشست سه جانبه در زمان فعلی ابتکار بسیار خلاقانهای بود که تدابیر طرف مقابل را خنثی و خودشان برگرداند.
نظر شما