بارش باران شدید و به وجود آمدن روان‌آب و سیل در روز جمعه هفتم مرداد ۱۴۰۱ باعث بروز خسارات بسیار و تخریب بخشی از بافت تاریخی شهر یزد شد.  شاید اگر در این شهر کویری کم‌باران، فکری برای روزهای این‌چنینی شده بود، خسارت کم‌تری به آن وارد می‌شد؛ شهری که بیش‌از ۹۰ درصد آن به ثبت جهانی رسیده است.

سیل - یزد - بناهای تاریخی

همشهری آنلاین - محمد بلبلی: علیرضا نقوی شهردار منطقه بافت تاریخی یزد درباره شباهت آسیبی که زلزله در ارگ تاریخی بم و سیل در بافت تاریخی یزد ایجاد کرد گفت: یکی از شاخصه‌ها و تفاوت ارگ بم و بافت تاریخی و جهانی یزد این است که شهر بم یک ارگ موزه‌ای بود و زندگی جاری و روزمره در زمان وقوع زلزله در آن وجود نداشت، اما یکی از شاخصه‌هایی که باعث ثبت جهانی شهر یزد شده، حیات اجتماعی و زندگی است که در آن جریان دارد.

علیرضا نقوی ادامه داد: حضور شهروندان و ساکنین در این بافت باعث شد که در سیل اخیر آسیب کم‌تری به این منطقه وارد شود. یعنی با وجود اینکه بیش از ۲۰۰ منزل مسکونی و مغازه تخریب و به آوار تبدیل شده اما در نگاه کلی آثار ویژه تاریخی-گردشگری و بناهای اصلی از خطر تخریب در امان مانده و خود ساکنان بافت، همواره در حفظ این بافت تاثیر و حضور بسیار موثر و جدی‌ای داشته‌اند.

وی با بیان اینکه توپوگرافی یزد و قرار گرفتن این شهر بین دو کوه بلند باعث شده تا قسمت اصلی شهر در یک حالت گودی قرار بگیرد، افزود: این حالت باعث ایجاد شیب به سمت مرکز شهر شده، جایی که بافت اصلی تاریخی در آنجا قرار دارد. هر بارندگی شدیدی نوعی تهدید برای بافت تاریخی یزد محسوب می‌شود.

یزد؛ شهر کم‌باران

نقوی اظهار کرد: میانگین بارندگی سالانه در شهر یزد حداکثر از  ۴۵ میلیمتر در سال تجاوز نمی‌کند، ‌اما بارندگی هفتم و هشتم مردادماه، تنها در طی دو روز ۸۵ میلیمتر بوده است گفت: این بارش‌ها دو برابر میانگین سالانه حجم آبی بوده که معمولا در شهر یزد جاری می‌شود.

وی با اشاره به اینکه برخی از سیلاب‌بندهایی که در اطراف و حریم شهر وجود داشته در این بارندگی سرریز کردند، ادامه داد: سیلاب از شهر تفت، کوهستان‌ها و روستاهای اطراف وارد شهر یزد شد و همین اتفاق باعث ایجاد حجم بسیار بزرگ از سیلاب شد که از حجم چاه‌های دفع آب‌های سطحی نیز بسیار بیشتر بود.

شهردار منطقه بافت تاریخی یزد افزود: سازه‌های بافت تاریخی یزد و منازل در این مناطق همه سازه‌هایی از خشت و گل هستند و از مصالح سنتی ساخته شده‌اند، دشمن اصلی سازه‌های خشتی، رواناب‌ها و بارندگی‌های شدید است. بارندگی‌ها و حجم رواناب‌هایی که از کوچه‌ها و معابر گذشته باعث شده که این سازه‌ها تخریب شوند.

اتفاقی تلخ‌تر از ارگ بم در انتظار بافت تاریخی یزد | سیل چه خساراتی به بافت تاریخی یزد وارد کرد؟ | میدان امیرچخماق و مسجد جامع یزد هم آسیب دیدند؟

میزان تخریب بافت تاریخی

نقوی اظهار کرد: در اتفاق سیل نزدیک به ۲۰۰ منزل و مغازه واقع در بافت تاریخ تخریب شدند به همین خاطر در ساعات اولیه شروع بارندگی و شدت گرفتن آن، نسبت به تخلیه بافت تاریخی اقدام کردیم و ساکنان این مناطق را به مکان‌های مطمئنی مانند حسینه‌ها، تکایا، ورزشگاه‌ها و بافت جدید شهر انتقال دادیم.

وی با بایان اینکه زنده بودن قنات‌های شهر یزد کمک زیادی در هدایت رواناب‌ها به زیر زمین داشت، افزود: خانه‌ها و اماکنی که امکان ریزش و فروریزش آنها وجود داشت را تا حد زیادی به صورت موقت مقاوم‌سازی کردیم تا از تخریب آنها جلوگیری شود. بناهای اصلی و تاریخی شهر مانند، میدان امیرچخماق، مسجد جامع و دیگر آثار تاریخی شهر یزد از سیلاب مصون ماندند و توسط شهرداری و میراث فرهنگی استان حفظ شدند، به طوری که آسیب جدی به آنها وارد نشده است.

نقوی درباره اقدامات پیشگیرانه و مقام‌سازی بافت تاریخی شهر یزد گفت: این حجم از بارندگی در ‌چهار دهه اخیر بی‌سابقه بوده،  بنابر این هر پیش‌بینی و اقدام پیشگیرانه‌ای به دلیل عدم مواجه با چنین بارندگی‌هایی و نبود تجربه کافی نمی‌تواند دقیق و درست باشد.

وی ادامه داد: در کل کار اساسی و کارشناسی شده‌ای درباره مقاوم‌سازی بافت تاریخی یزد تا کنون انجام نشده است، بارندگی اردیبهشت‌ماه امسال که در شهر یزد اتفاق افتاد تجربه خوبی را برای ما ایجاد کرد و ما را برای مواجهه با این سیبلاب آماده کرد، اگرنه با خسارت‌هایی بیش از این کواجه می‌شدیم.

تشکیل کارگروه بازسازی

شهردار منطقه بافت تاریخی یزد در ادامه گفت و گو با همشهری آنلاین اظهار کرد: کارگروه‌هایی از ثبت میراث جهانی، میراث فرهنگی و شهرداری تشکیل شده، تا برای استحکام‌بخشی بافت تاریخی و حفاظت ویژه آن در برابر حوادث اقدامات لازم در دستور کار قرار بگیرد.

وی ادامه داد:‌ مجموعه جمع‌آوری رواناب‌ها و دفع آب‌های سطحی با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد، حتی آب‌انبارهای قدیمی که در طی سال‌های اخیر مسدود شده بودند و آبگیری در آنها انجام نمی‌شد، خیلی سریع دوباره راه‌اندازی می‌شوند. از آب‌های جمع‌آوری شده در آب‌انبارها می‌توان در بخش مدیریت شهری و آبیاری مناطق سبز استفاده کرد، احیای آب‌انبارها نیز در دستور کار قرار گرفته است.

نقوی افزود: در روز هفتم مرداد دکتر وحیدی وزیر کشور به اتفاق دکتر جمالی‌نژاد رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور از سطح شهر بازدید کردند و شاهد حجم خرابی‌ها بودند. قول‌هایی از سوی ایشان برای بازسازی شهر داده شده است، در مرحله اول چند تیم از امداد آتش‌نشانی از شهر اصفهان و تهران به شهر یزد وارد شدند، همچنین ستاد مدیریت بحران کشور نیز برای اعزام تیم‌های تخصصی امداد ونجات قول مساعدت داده‌ است.

خطر در کمین بافت تاریخی یزد

وی با بیان اینکه اگر برای مقاوم‌سازی بافت تاریخی یزد اقدام عاجلی صورت نگیرد، در این شهر اتفاقی به مراتب بدتر از ارگ بم را شاهد خواهیم بود، اظهار کرد: باید یک سری از قوانین بازنگری شوند.

نقوی ادامه داد: باید با یک دید تازه‌تری وضعیت و موقعیت شهر یزد بازبینی کرد تا بتوان علاوه بر حفظ بافت تاریخی، به تسهیل و کیفت زندگی شهروندان ساکن در بافت تاریخی یزد نیز توجه ویژه کرد، چرا که بهترین محافظان برای این بافت تاریخی همین مردم ساکن در این بافت هستند.

اتفاقی تلخ‌تر از ارگ بم در انتظار بافت تاریخی یزد | سیل چه خساراتی به بافت تاریخی یزد وارد کرد؟ | میدان امیرچخماق و مسجد جامع یزد هم آسیب دیدند؟

عکس‌ها: ایرنا - مجید جراحی

کد خبر 694428

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 32
  • IR ۱۷:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    22 4
    نمیشه جریان اب را هدایت کرد؟ :(((
  • IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    17 27
    سلام . من که ساکن یزد هستم به‌نظرم یکم اغراق شده
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
      32 28
      اگه بودی اینقدر بیخیال نبودی
  • IR ۲۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    13 16
    دوباره درست میشن
    • سوته دلان IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
      21 6
      چی چی اغراق شده خونه خراب شدیم رفت ظاهرا تو بافت قدیم زندگی نمیکنی که این جمله را به کار میبری
  • IR ۲۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    15 1
    اگربا پهباد از بالا رصدکنید راحت میشه مسیرسیل را انحرافی کرد
    • IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
      2 0
      تو هم تو بافت قدیمی زندگی نکن به جا پول جمع کردن خونه تو بازسازی کن
  • ناصر IR ۲۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    28 3
    حالا دیگه با این همه بلا و خسارت که دولت تا مدتها نمیتونه جبران کنه کمتر مهاجر وارد کنه. چون خودمون در بدبختی خودمون گیریم. فقر و بیکاری و مشکل مسکن با این بلاها که همه هزینه بر هستن دولت به ملت خودش برسه. اجرش بیشتره
  • IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    36 9
    این همه از گردشگرا پول میگیرن ، هیچ کاری نمیکنند . فاتحه بناهای تاریخی خواندن .
  • ن م IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    15 2
    جاداره ازمسیولین شهریزد که زیرگذرهای شهریزدرا دوگانه سوزکردند و اکنون ذخیره گاه رواناب های شهریزد هست تشکروقدردانی کنیم
  • محسن اعظمی IR ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    23 3
    متاسفانه شهر یزد یکی ازون شهرهایی هست که دریغ از هزینه برای میراث فرهنگی و مناطق باستانی شهر. اینو میشه حتی از کمبود مراکز گردشگری و تفریحی در این شهر به واضح دید در هرصورت واسه اتفاقی که هرروز داره بخاطر بی مبالاتی عده ای بر سر کشور عزیزمون میاد متاسفم
    • علی IR ۲۱:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
      1 0
      خداییش اگرنبود چه حجم اب بنا بود بیاد توشهر
  • کورش IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۸
    14 2
    با یه سیل آثار ارزشمند کشو رو به باد میدن !!!....
  • IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    15 1
    من یزدی هستم همه جا پر از آب هست میدونامون رو بست خیلی اوزاع خیطه
  • نگار IR ۰۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    18 3
    واقعاً خیلی حیف شد نزدیک به صد سال این خونه قدیمیا سالم و سرجاش بودن الان با ی بارونه پنج ساعته ویران شدند:///
  • ..... IR ۰۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    5 11
    به امید خدا درستش میکنن مگه میشه بنا تاریخی خراب هم بشه درست میشه
  • IR ۰۷:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    5 0
    مسؤلان یزد چرا کانال کشی فاضلاب نمیکنند ؟؟؟ هربار آبگرفتگی سطح معابر را میگیره بازم بیخیال هستند این همه پول تو استان یزد هست یزد شهر ثروت مندی هست چرا باید اینجوری آثارباستانی اش نابود شود این قدر کشور این ایران در ۴ ده به نابودی کشیده شده در هیچ دورانی کسی ندیده
  • IR ۰۷:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    19 0
    استاندار وفرماندار مسؤلان استان یزد این چند سال چکار میکردن که فاضلاب کشی نکردند ؟بعد کدام عقل سلیمی میاد آبرفت سیل را هدایت کنه به سمت ساختمان خشت و گل ؟ باید مسؤلان شهری پاسخگو باشند منم بچه یزد هستم این صحنه را دیدم دلم آتش گرفت
  • حاجی IR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    14 2
    کلا توایران بخاطر رابطه بازی کار دست کاردان نیست
  • IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    4 1
    واقعا تاسف باره شهر تاریخی جهان اینجوری با یک بارون دوساعته هویت و فرهنگ اصیل ما رو آب ببره . درود بر میرچماق و مسجد جامع تا آخر خط با شما هستیم
  • حسن دهقانی IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    8 0
    اگه فرمانداری و استانداری بجای اینکه دنبال ایرلاین زدن برن رفته بودن سیستم دفع فاضلاب و سیلاب را درست کرده بودن این مشکلات بوجود نمیومد متاسفانه تو شهر یزد زیرساخت مناسب وجود نداره و هربار بارندگی باعث ایجاد مشکلات تو شهر میشه
  • آلما IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    4 0
    سلام من خودم یزدی هستم اغراقی درکارنیس جاهای تاریخی هرشهری اصالت مردم اون شهرهس بایدازشون محافظت کرد
  • یوسف IR ۱۶:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    3 0
    باتوجه به بارندگی های قبل که مردم را بی خانه وعزادار کرد باید برای شهر و روستا ها محلی برای خروج ابهای باران درنظر بگیرند تا به کسی ضرر نرسه ...
    • شهروند IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
      3 0
      دیگه دنبال اصالت و فرهنگ و.... نباش با این اوضاع دنبال یه لقمه نون باش
  • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    5 0
    باسلام کلا در کشور ما همیشه حوادث از مسؤلان ما چند سال جلو تر هستند چونکه باید جلو حوادث را باید پیشگیری کرد که مسؤلان همیشه فقط وقتی حوادث پیش میاد تازه تو فکر علاج می‌خواهند بیوفتند
  • ناصر IR ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
    2 2
    این نشان دهنده تاریخی و قدیمی بودن بافت یزد هست
  • علی IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
    0 0
    شهر یزد برخلاف باور عموم شهری اتفاقا برخوردار هست این شهر مثل سمنان از خاک با آب شهرهای دیگه آباد شد تعداد دانشگاه ها و مدارس به نسبت جمعیت بالا هست بیمارستان و هتل هم فراوان هست این بنا هایی هم که خراب شد طبیعی هست سیل بوده سیل آسیایی بوده و مثل باران های موسمی و عربی سرعت بالا و غافل گیری داشته اما میشد حداقل جان افراد را با اطلاع رسانی بهتر نجات داد
  • یار IR ۲۳:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
    1 0
    به نظر من بیشترین آب از سمت تفت میباشد ازکنار بزرگ راه هدایت بشه به سمت بافق یا حق
  • اعظم IR ۰۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۱
    1 0
    منم یزدی هستم خیییلی ناراحت شدم بخدا حیف از اینهمه آثار باستانی لطفا مسئولین رسیدگی کنن شهری باستانی که در گینس به ثبت رسیده