به گزارش همشهری آنلاین، دیروز جمعی از مدیران شبکه بانکی به پاستور رفتند تا در حضور رئیسجمهور، معاون اول او و وزیر نفت، پای ۲تفاهمنامه ساخت پتروپالایشگاه به ارزش ۱۸میلیارد دلار را امضا کنند و متعهد شوند نسبت به تامین مالی این ۲ ابر پروژه نفتی اقدام کنند.
تفاهمنامه مشارکت و تأمین مالی ساخت ۲پتروپالایشگاه به نام «شهید قاسم سلیمانی» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام سنگین و پالایشگاه «مروارید مکران» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰هزار بشکه نفت خام سنگین و فوق سنگین با حضور سید ابراهیم رئیسی، به امضا رسید.
رئیسجمهور روز گذشته در مراسم ویژهای، از امضای این تفاهمنامه بهعنوان روز با برکت یاد و تأکید کرد: امضای این تفاهمنامه گامی در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی با هدف خنثیسازی تحریمها، جلوگیری از خامفروشی و تبدیل نفت خام به فرآوردههای با ارزش افزوده بالاتر، تامین نیازهای کشور به فرآوردههای نفتی و ایجاد ظرفیتهای صادراتی جدید است.
به گزارش همشهری، تفاهمنامه مشارکت و تأمین مالی احداث پالایشگاه «مروارید مکران» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰هزار بشکه نفت خام سنگین و فوق سنگین در جاسک با برآورد حدود ۷میلیارد دلار سرمایهگذاری میان گروه اقتصادی مفید و بانکهای ملت، تجارت و پارسیان امضا شد تا براساس مشارکتنامه شرکت مجری، تأمین مالی و احداث پالایشگاه یادشده تأمین شود. استفاده حداکثری از تجهیزات ساخت داخل و بهرهمندی از قانون تنفس خوراک از ویژگیهای طرح ساخت پالایشگاه نفت مروارید مکران است.
این گزارش میافزاید: تفاهمنامه مشارکت و تأمین مالی احداث پتروپالایشگاه «شهید قاسم سلیمانی» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰هزار بشکه نفت خام سنگین نیز با برآورد کمی بیش از ۱۱میلیارد دلار سرمایهگذاری میان بانکهای ملی، رفاه کارگران، ملت و تجارت و گروه تدبیر انرژی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، شرکت سرمایهگذاری اهداف و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران امضا شد تا براساس مشارکتنامه شرکت مجری طرح، تأمین مالی و احداث پتروپالایشگاه یاد شده، تأمین شود.
براساس اعلام وزارت نفت، ترکیب فرآوردههای تولیدی در پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰هزار بشکه نفت خام سنگین، ۶۵درصد سوخت و ۳۵درصد محصولات شیمیایی خواهد بود و قرار است این طرح پس از گذشت ۵ سال از زمان اجرا تکمیل شود. گروه تدبیر انرژی ۱۵درصد، شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس ۱۵درصد، شرکت سرمایهگذاری اهداف ۱۵درصد، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران ۱۰درصد، بانک ملی ۱۵درصد، بانک رفاه کارگران ۱۵درصد، بانک ملت ۷.۵درصد و بانک تجارت ۷.۵درصد در تفاهمنامه مشارکت و تأمین مالی احداث پتروپالایشگاه «شهید قاسم سلیمانی» سهم دارند.
هدف اصلی از ساخت ۲پتروپالایشگاه، ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خامفروشی جلوگیری از واردات بنزین به کشور، افزایش ظرفیت پالایشی و تولید فرآوردههای نفتی در کشور، اشتغالزایی و بهکارگیری توانایی شرکتهای داخلی و ظرفیت دانشبنیانها، مقابله فعالانه با تحریمها و جلوگیری از تحریمپذیری، هدایت نقدینگی به سمت سرمایهگذاری مولد، عبور از پالایشگاهسازی و حرکت به سمت احداث پتروپالایشگاهها و استمرار حضور ایران در بازارهای جهانی اعلام شده است.
دفاع رئیسی از تفاهم نفتیها
رئیسجمهور امضای تفاهمنامه تامین مالی برای احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مروارید مکران را اقدامی مؤثر در تحقق اهداف کشور در زمینههای جذب سرمایهگذاری در مسیر رونق تولید، خنثیسازی تحریمها، جلوگیری از خامفروشی و تبدیل نفت به فرآوردههای با ارزش افزوده بیشتر و ایجاد اشتغال علمپایه دانست.
رئیسی احداث مجتمعهای پتروشیمی و پتروپالایشگاهی را از نیازها و ضرورتهای کشور عنوان کرد و افزود: تحقق اهداف کشور در زمینه رشد اقتصادی در گرو سرمایهگذاریهای کلان است و این تفاهمنامهها ازجمله اقدامات و زمینهسازیهای مؤثر برای جذب سرمایههای خرد و کلان در مسیر سازندگی و آبادانی کشور است.
رئیسجمهور همچنین با اشاره به اتفاقنظر کارشناسان اقتصادی بر این نکته که هدایت نقدینگی به سمت تولید، نگرانیها را از رشد نقدینگی برطرف میکند، تصریح کرد: تفاهمنامهای که امروز به امضا رسید، همچنین یکی از مصادیق موفق هدایت نقدینگی بهسوی تولید است.
وی خاطرنشان کرد: گاهی ممکن است در مسیر اجرای یک پروژه بزرگ، موانع کوچکی پیدا شود اما این نباید باعث توقف یا حتی کندی کار شود. به هیچ وجه در مسیر اجرای چنین پروژههایی موانع را به رسمیت نشناسید.
رئیسجمهور اجرای این پروژهها را باعث آبادانی و پیشرفت برای بندرعباس و بهویژه سواحل مَکران دانست و گفت: اجرای این پروژهها بهعنوان طرحهایی علمپایه میتواند باعث ایجاد اشتغال پایدار و رونق تولید، بهخصوص در صنایع پاییندستی صنعت نفت شود.
رئیسجمهور اظهار داشت: امروز وظیفه ما در عرصه رونق تولید، همان وظیفهای است که رزمندگان ما در جبهههای دفاعمقدس بر عهده داشتند. هر گامی برای رونق تولید و ایجاد اشتغال، تیری در قلب دشمن و قدمی برای افزایش امید و اعتماد مردم به نظام است.
قانون چه میگوید؟
براساس قانون بودجه ۱۴۰۱وزارت نفت اجازه دارد با رعایت قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی مصوب سال ۱۳۹۸ و سیاستهای کلی اصل ۴۴قانون اساسی از طریق شرکتهای دولتی حداکثر در سقف ۲۰ درصد نسبت به احداث پتروپالایشگاه نفت خام به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز جهت تولید مواد پایه پتروشیمی و سوخت از محل منابع داخلی با مشارکت بخش غیردولتی، تأمین مالی خارجی(فاینانس) و یا تحویل نفت خام به پیمانکاران اقدام کند؛ البته وزارت نفت وظیفه دارد پس از ساخت و بهرهبرداری این پتروپالایشگاهها نسبت به واگذاری سهم خود در قالب بازار سرمایه ظرف یکسال پس از بهرهبرداری اقدام کند.
نظر شما