به گزارش همشهری آنلاین، «ایران سرزمین بی قراری است»؛ این جمله را سید اویس ترابی، هیدرولوژیست و رئیس پژوهشکده زیستپذیری شهری در گفتوگویی که با همشهری آنلاین داشت به عنوان جمله آغازین اظهاراتش بیان کرده است. او بر این باور است که در شرایط ورشکستگی آبی، بارندگیهای اینچنینی درمانکننده بحران نیستند.
ترابی گفت: ایران سرزمین بیقراری است. بیقراریِ سرزمین یعنی اختلاف بین حداکثر و حداقل دما در کشور زیاد است. تمدنهای پیش از ما هم یاد گرفتند در این سرزمین بیقرار زندگی کنند. ولی ما طی ۸۰ سال اخیر این هنر و این سازگاری را به مرور کنار گذاشتیم. در واقع میتوان گفت منابع آب زیرزمینی را از دست دادیم. بنابراین آنچه به اشتباه خشکسالی مینامیم، نامش ورشکستگی آبی یا بحران از دست دادن منابع آبی است که با چنین بارندگیهایی ترمیم نمیشود و باید راهکار دیگری برای آن در نظر گرفت.
در این زمینه ببینید:
- شادمانه در سیل مرگبار مرداد ۱۴۰۱ | موهبتی که مانسون میتواند داشته باشد
- ببینید | نیمقرن فراموشی؛ عامل سیل امامزاده داود
- ببینید | چه بلایی سر یزد آمده که باران ویرانش میکند؟
ترابی گفت: خشکسالی و ترسالی ترمهای متواتر هواشناسی هستند و متناسب با اقلیم تکرار میشوند. در این میان، سیل هم سازوکار خود را دارد و نقش آن در باروری زمین، آنجا که تالابها هستند تعریف شده است. به عنوان مثال آب دریاچه ارومیه از همین سیلابها تغذیه میشد. دریای خزر و عمان هم به این آب سیلاب نیاز دارند. اشتباه است اگر فکر کنیم آب رودخانههای کرخه و زهره و... نباید به دریا برسد. حقابه محیط زیستی تالابها و دریاچهها و دریاها به سیل وابسته است. حقابه محیطزیستی و اکوسیستم رودخانهها هم باید هر سال رها شود که درست انجام دادن چنین کاری به مدیریت نیاز دارد.
این هدیرولوژیست گفت: ما نیاز داریم برای تمام بحرانهای طبیعی مانند بحرانهای انسانساز و بحرانهای طبیعی مانند زلزله و آتشسوزی گسترده، خشکسالی و سیل فرآیند بنویسیم و برای هر کدام دفترچهای با رنگ مخصوص در نظر بگیریم تا اگر به عنوان مثال سیل رخ داد، بتوان به دفترچه مورد نظر مراجعه کرد. این دفترچه باید از پیش بین همه دستگاههای حکمرانی توزیع شده باشد. در این دفترچه باید فرمانده حادثه با ذکر اسم ثبت شده باشد و تمام مقامهای لشکری و کشوری در بحران رخداده به دستور او گوش کنند.
گفتگو: معصومه حقجو
تصویر: حسین اینانلو
تدوین: مهدی کشوریان
نظر شما