حالا تعداد گیاهان یا بهتر بگویم گلهای آپارتمانی که قادرند با دنیای انسانها از طریق شبکههای مخابراتی، الکترونیکی و اینترنتی ارتباط برقرار کنند به عدد 2 رسیده است.
گیاهی در توکیوی ژاپن و گیاهی در نیویورک آمریکا حالا به شبکه اینترنت متصلند و پیامهای سادهای را از وضعیت خود مخابره میکنند.
پستهای ساده این نباتات آدم را به یاد نسل اول بازیهای رایانهای (آتاری) میاندازد، شاید زمان زیادی لازم نباشد تا این گیاهان وبلاگ نویس آنچنان پیشرفت کنند که نگهبانی از منازل ما را هم بر عهده بگیرند و از بیماران و سالمندان پرستاری کنند ! از آن مهمتر شاید بهزودی شاهد سخن گفتن گیاهان با انسانها باشیم:برگ درختان سبز در نظر هوشیار هر ورقش دفتریست معرفت کردگار
میدوری سان
یک گیاه گلدانی که اخبار روزانهای از وضعیت و سلامت خود ارسال میکند نخستین گیاه وبلاگنویس جهان محسوب میشود. میدوریسان که در پیشخوان یک کافه ژاپنی زندگی میکند به کمک حسگرهایی که به برگهایش متصل است بهطور مرتب در وبلاگ خود پست ارسال میکند.
حسگرها، امواج الکترونیکی را از سطح گیاه که به نور و تماس انسان واکنش نشان میدهد گرفته و آن را با اطلاعات هواشناسی و دما ترکیب کرده و با استفاده از الگوریتم رایانهای به صحبتهای وبلاگی برمیگردانند.
در یادداشت 16 ماه اکتبر 2008 این گیاه در کافه ژاپنی در کاماکورا در نزدیک توکیو آمده است: «امروز یک روز آفتابی بوده و من حمام آفتاب زیادی گرفتم».
این گیاه وبلاگنویس نتیجه پروژه گروهی از محققان دانشگاه Keio است که هدف آنها بررسی نحوه ارتباط گیاهان با استفاده از امواج الکترونیکی است. آدرس وبلاگ این گیاه
http://plant.bowls-cafe.jp است.
این گیاه، یک گیاه خانگی معمولی است یعنی یک ربات نیست، بلکه صرفا به کمک ربات وبلاگ مینویسد.
گیرنده حساسی که به برگهای این گیاه وصل شده، سیگنالهای الکترونیکی اطراف گیاه را که عموما وابسته به نور و تماس انسانی هستند دریافت میکند.
سپس این دادهها با اطلاعاتی نظیر وضعیت آب و هوا و دمای محیط ترکیب شده و بعد از ترجمه، توسط یک الگوریتم کامپیوتری وارد وبلاگ این گیاه میشود. برخی از پستهای وبلاگی این گیاه بدین شرح است:
۱- امروز یک روز آفتابی است و من از این هوا لذت میبرم.
۲- امروز هوا ابری است احتمالا روز سردی خواهد بود.
3- متأسفم امروز اصلا سرحال نیستم.
پستهای وبلاگی این گیاه ژاپنی مورد توجه بلاگرهای ایرانی هم قرار گرفته: «سیستم واسط این گیاه توسط شرکت کایاک طراحی شده تا این گیاه بتواند افکارش را بهصورت آنلاین از این کافه در شهر کاماکورای ژاپن بنویسد.
برای این سیستم واسط، حسگرهایی قوی طراحی شده که قادرند حتی جریانات ضعیف بیوالکتریکی اطراف گیاه را بخوانند.
این نوسانات طبیعی میتواند به محض اینکه تغییری در محیط ایجاد شد، فورا دریافت شود، مثل تغییر در دما، رطوبت، ارتعاش، امواج الکترومغناطیس و فعالیت انسانی در پیرامون گیاه مثل لمس و مشابه آن. همین طور هر پست حاوی یک عکس که گیاه از خودش گرفته است.
خوانندههای وبلاگ این گیاه میتوانند از طریق وبسایت و یا باکسی که در وبسایتش قرار داده شده، این گیاه را بهصورت آنلاین و یا real time مشاهده کنند، برای این کار میزان تشعشع لامپ فلوئورسنت باید به یک دوز مشخص برسد تا گیاه واکنش نشان بدهد.»
پوتوس
از فوریه ۲۰۰۸ گیاهی به اسم Pothos در توئیتر که یک سایت اجتماعی است، وبلاگ مینویسد. این گیاه زمانی که نیاز فوری به آب دارد در توئیتر مینویسد. برخی از پستهای او این چنین است:
1- لطفا به من آب بدهید
2- متشکرم به خاطر آب دادن به من
3- وضعیت اضطراری: آب لطفا!
آدرس وب سایت این گیاه این است: http://twitter.com/pothos
در لینکهای قرار گرفته در وبلاگ پوتوس وبسایت شرکت سازنده ابزار الکترونیکی این گیاه معرفی شده که از جمله آنها فیلمی ویدئویی است که در آن بعد از بیتوجهی یک خانم خانهدار به یک گلدان آپارتمانی و ضربه خوردن گلدان، این گیاه، از طریق تلفن، درخواست کمک میکند.
فناوری به کار رفته در این پدیده اینچنین است که یک کیت الکترونیکی که وضعیت رطوبت را در این گیاه اندازهگیری میکند در داخل گلدان این گیاه قرار داده شده است، این ابزار الکترونیکی قادر است در مواقعی که گیاه نیاز به آب دارد با ارسال پیامهایی روی تلفن همراه صاحب خود یا ارسال پیام روی شبکه اینترانتی یا اینترنتی یا حتی ارسال پست وبلاگی روی یک سرویسدهنده وبلاگی یا یک شبکه اجتماعی نظیر توئیتر، وضعیت خود را گزارش دهد.
گیاهان فضایی
کارشناسان معتقدند نسل اولیه گیاهان هوشمند اینترنتی که قادر به برقراری ارتباط از راه دور هستند، بهزودی جای خود را به گیاهانی خواهند داد که حتی قادرند در ماموریتهای فضایی به همراه فضانوردان حضور یابند.
همچنین کنترل وضعیت گیاهان از راه دور، میتواند نوید بخش انقلابی تازه در کشاورزی و زراعت و باغداری باشد، شاید در آیندهای نه چندان دور باغداران نیز برای آبیاری درختان خود نیازی به حضور در باغ و مزرعه نداشته و از پشت میز خود همه چیز را کنترل کنند و یا اینکه گیاهان، خود مدیریت زراعت را در دست بگیرند.
تولید نخستین توت فرنگیهای اینترنتی در ایران در مزرعه نمونه دانشگاه علم و صنعت که خبر آن در همشهری منتشر شد نشان میدهد که گیاهان اینترنتی در همین نزدیکی هستند.