به گزارش همشهری آنلاین، عبدالحسین کلانتری معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و دبیر جشنواره فارابی در نشست خبری اعلام فراخوان جشنواره چهاردهم با بیان اینکه اصلاحاتی در نوع فعالیت جشنواره فارابی اعمال شده است، گفت: امیدواریم با انجام تغییراتی در جشنواره شاهد اعتلای علوم انسانی در کشور و پویایی آن باشیم. در واقع جشنواره فارابی تجلی و عصاره فعالیت های پژوهشگران و فرهیختگان حوزه علوم انسانی و محلی برای ارزیابی آثار ارزشمند علوم انسانی در طول یکسال است تا به این واسطه پایش دقیقی از وضعیت علوم انسانی در کشور انجام بگیرد.
وی اضافه کرد: جشنواره فارابی با ارزیابی آثار پژوهشگران حوزه علوم انسانی که خوش درخشیده اند و کمک به گستره علوم انسانی کرده اند، آنها را مورد تشویق قرار میدهد. همچنین با پیگیریهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اقدامات ساختاری انجام گرفته است و بخش ویژه ای در حوزه علوم انسانی در وزارتخانه ایجاد شده است. در همین راستا مرکز علوم انسانی در وزارتخانه راه اندازی شده که بازنگری آیین نامه یکی از اقدامات این مرکز محسوب می شود.
کلانتری در ادامه گفت: اصحاب علوم انسانی در گذشته همواره گلهمند بودند که ارزیابی فعالیتهای پژوهشگران بر اساس شاخصهای متناسب با فعالیتهای علوم انسانی نیست و حالا آیین نامه جدید با حضور اصحاب علوم انسانی در دستور بازنگری است تا در آینده شاهد تدوین آن باشیم. آیین نامه جدید انعطاف لازم را متناسب با اقتضائات علوم انسانی خواهد داشت و افقهای بهتری را تجربه خواهد کرد.
دبیر جشنواره فارابی با اشاره به اینکه آیین نامه سرآمدان توسط وزارت علوم تهیه شده است، گفت: درآییننامه یاشیوهنامه «سرآمدان»درکشورسعی شد به صورت ویژه به علوم انسانی وویژگیهای خاص آن توجه شود. به طور کلی در آیین نامه جدید یکسویه نگریهایی که در آیین نامه قبلی وجود داشت را شاهد نخواهیم بود.
کلانتری با اشاره به تغییراتی که در جشنواره سیزدهم و چهاردهم ایجاد شده است، گفت: در جشنواره چهاردهم ارزش ریالی جوایز برگزیدگان را افزایش داده ایم به طوریکه جایزهای که به برگزیدگان جشنواره تعلق می گیردهمانند برگزیدگان جشنواره خوارزمی است.
وی اضافه کرد: جشنواره درصدد است گشایش هایی را برای حمایت از برنامههای پژوهشی اساتید فرهیخته اعمال کند و تسهیلاتی در این خصوص ارائه کند تا پژوهشگران در عرصههای مورد علاقه خود اقدام به تحقیق و بررسی کنند.
کلانتری با اشاره به اهمیت علوم انسانی در جامعه افزود: علوم انسانی امکان مدارا را در جامعه ایجاد و تحمل را نهادینه می کند و فرهنگ مطالبه گری توسط جامعه از مسئولان را فراهم میسازد. ضمن اینکه تمهیدات لازم را برای کاهش شکاف میان دولت و ملت ایجاد می کند. علوم انسانی موجب ارتقای سرمایه اجتماعی و امید در جامعه میشود.
و با اظهار امیدواری از رفع مشکلات پژوهشگران حوزه علوم انسانی ازسوی جشنواره فارابی گفت: اگرچه علوم انسانی از جهاتی از بنیانهای غربی خود آسیب دیده است، اما توانایی رفع مسائل کشور را دارد و ما امدواریم جشنواره فارابی بتواند این مسیر را تسهیل کند.
جشنواره فارابی به دنبال شناسایی نظریات جدید
رئیس موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی و رئیس دبیرخانه دائمی جشنواره فارابی هم گفت: هدف اصلی جشنواره بینالمللی فارابی که بدون اغراق،یکی ازمعتبرترین جشنوارههای علمی درعرصه علومانسانی واسلامی محسوب میشود، اولا،شناسایی برترین نظریات و نوآوریهای علمی درعلوم انسانی واسلامی ثانیا، معرفی آنها به جامعه علمی جهت استفاده والگوبرداری و ثالثا، تشویق وحمایت معنوی ومادی ازصاحبنظران ونوآوران برجسته است.
حجت الاسلام دکتر رضا غلامی افزود: دراین جهت، طبیعی است که جشنواره بینالمللی فارابی، ضمن توجه خاص به موضوع کیفیت گرایی، روی برخی شاخصهای علمی که میتواند یک نظریه برتریا نوآوری علمی راازکارهای علمی معمولی متمایز کند،تاکیددارد.
وی با بیان اینکه یکی ازشاخصهای مهم در ارزیابی پژوهشهای علوم انسانی،مسئلهمندی محققین علوم انسانی واسلامی است، گفت:ماکمتردنبال تحقیقات موضوع محورهستیم.
آنچه برای داوران پژوهشهای علومانسانی واسلامی حائزاهمیت است،قدرت محقق درمسئله یابی وسپس،توانایی اوبرای شرح دقیق وعمیق مسئله یا گرهی علمیای است که محقق درصدد بازکردن آن است. دریک تحقیق کیفی،هرقدرمسئله یاگره علمی خردتروجزئی ترباشد بهتراست. ازطرف دیگر، درمسئله یابی،مهم انتخاب مسئلهای است که ازبطن نیازهای مبتلابه کشورمتولد شده باشد.
افزوده شدن جدید به جشنواره فارابی
دبیرشورای علمی جشنواره هم با بیان اینکه جشنواره فارابی در دوره گذشته مسیر تحولی را پشت سر گذاشته است، افزود: ادوار گذشته جشنواره هم پربار و ارزشمند بودند اما در دو دوره اخیر تحولات چشمگیری رخ داده است که امیدواریم به مقوله اعتلای علوم انسانی کمک کند.
مهدی عباسزاده با اشاره به اینکه جشنواره فارابی به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم می شود، گفت:بخش داخلی جشنواره چهاردهم در حوزه آثاروتحقیقات به پانزده گروه علمی تقسیم می شود.
عباس زاده با بیان اینکه آثارمورد پذیرش جشنواره همچون ادوارگذشته، درچهار قالب اصلی قرار دارد، افزود: «کتاب پژوهشی»، «گزارش اختتام یافته پژوهش» ، «رساله دکتری/سطح چهار حوزه» و «پایاننامه کارشناسی ارشد/ سطح سه حوزه» شامل این چهار قالب اصلی می شوند.
وی با اشاره به بخش ویژه جشنواره فارابی، افزود:جایزه شخصیت «پیشتاز»علوم انسانی واسلامی که شامل اساتید و پژوهشگرانی است که فوت کرده اند،شخصیت «پیشگام»علوم انسانی واسلامی که شامل اساتید در قید حیات هستند، نظریهپرداز برجسته، مترجم برتر از زبانهای خارجی به فارسی، انجمن علمی برتر دانشگاهی/ حوزوی و نشریه علمی برتر دانشگاهی/ حوزوی اعطا خواهد شد.
عباس زاده در ادامه گفت: باتصویب شورای سیاستگذاری جشنواره دردوره چهاردهم ودرراستای تقویت حضور ایران درعرصه بینالملل، بخش مترجم معکوس برتر از آثار پژوهشی ازفارسی به زبانهای خارجی نیز افزوده شد. همچنین درراستای مشارکت حوزههای علمیه، موضوع انجمن علمی برترحوزوی و نشریه علمی برتر حوزوی هم اضافه شد و درکنارانجمن علمی برتر، قطب علمی برتررا نیزبه این دوره جشنواره افزوده ایم.
عباس زاده با اشاره به اضافه شدن جایزه صلح و دوستی در دوره چهاردهم جشنواره فارابی گفت: دراین دوره بنابه پیشنهاد برخی دستگاه های بین المللی و نظر مساعدت وزارت «عتف»،جایزه صلح ودوستی را به چهاردهمین دوره جشنواره اضافه کردیم.
نظر شما