همشهری آنلاین - مریم باقرپور: با عبور از بزرگراه شهید حکیم، وارد محوطه بوستان نهجالبلاغه که بشوید، از هرکسی سراغ تونل نور را بگیرید مسیر دره را نشانتان میدهند. این تونل پل ارتباطی بین فازهای یک و ۲ بوده که مردم از آن تردد دارند و گاه از تاریکی و ناامن بودنش گله داشتند تا اینکه طرح بزرگترین تونل نور پایتخت در آن اجرا شد و این روزها وارد تونل که میشوید نورهای رنگی احاطهتان میکند. اما به جز نورها چیزی که بیش از همه توجه رهگذران و بهویژه تازه واردها را جلب میکند، نقشهایی است که روی دیوارها جا خوش کردهاند.
خاطرهها نو میشود
داخل تونل ۳۰۰ متری به هر سمت که نگاه کنید، علاوه بر نورهای رنگی، نقشی روی دیوارها دیده میشود. پسری با تکه چوبی لاستیک را به حرکت وا داشته، آن دیگری هم تیله بازی میکند. دختری هم تیرکمان دستساز به دست گرفته است. آن سوتر دختری طناب میزند. یکی دیگر روی اسب نشسته است. در این میان با دیدن ضرب مرشد هم یاد زورخانه میافتید. همه این نقشها افراد را به خاطرات گذشته میبرد. «شایان جعفرنژاد» رئیس اداره زیباسازی شهرداری منطقه۲ دراینباره میگوید: «هدف از ترسیم این نقاشیها نوعی خاطرهسازی برای رهگذران و گردشگران است. چون بیشتر خانوادهها حداقل با یکی از این نقشها خاطره دارند. به همین دلیل هم سیاه و سفید هستند.»
نقشهایی با تکنیک هنری
برخی از افراد هنگام عبور با نقشها عکس یادگاری میگیرند و تعدادی هم با یادش بخیر از کنار تابلوها میگذرند. تابلوهایی که تعدادش به ۱۲۰ میرسد اما همگی با حضور نماد انسانی نیستند و در برخی هم اشعاری از شاعران به نام و در تعدای نقشهایی از پرندگان کشیده شده است. رئیس اداره زیباسازی شهرداری منطقه۲ میگوید: «این آثار توسط گروههای مختلف مانند دانشجویان تا هنرمندان رشتههای طراحی با تکنیکهای پتیه و اکرولیک به تصویر کشیده شدهاند.»
چالههایی در زمین
هنگام عبور از تونل نور باید مراقب باشید، چون گاهی حس میکنید در حال افتادن داخل چاله یا حوض آب هستید. اما چالهها و حوضها هم واقعی نیستند بلکه نقشهایی هستند که با تکنیک سه بعدی روی زمین طراحی شدهاند. خالقشان هم «مجتبی سیف» از هنرمندان شناخته شده منطقه۲ تهران است که آثار زیادی از او در بوستانها و محدودههای مختلف تکه دوم پایتخت در قالب طرحهای سه بعدی وجود دارد.
او که طراح نقشهای بازیها و ورزشهای بومی و محلی سیاه و سفید روی دیوارها هم هست میگوید: «تونل نهجالبلاغه همیشه یکی از مکانهای پررفت و آمد بوده اما زیباییهایی نداشت، البته در سالهای مختلف تعدادی از دانشجویان روی دیوارهای آن نقشهای کشیده بودند، اما آنها هم در گذر زمان تخریب شدند. به همین دلیل وقتی ساخت تونل نور شروع شد، با مشورت هم برایش نقشهایی را پیشنهاد دادیم که ایجاد حس نوستالژیک داشته باشد. در کنارش هم برای افزایش جذابیت طرحهای سه بعدی روی زمین را پیشنهاد دادیم که موافقت شد و توانستیم اجرایی کنیم.»
بازخوردهای مثبت شهروندان
سیف استقبال مردم از نقاشیها را از زمان افتتاح قابل توجه میداند و در بازدیدهایی که به دلایل مختلف داشته شاهد بازخوردهای مثبت بوده است. او خاطرهای از افتتاح تونل به یاد میآورد و میگوید: «در آن روز این طرحها برای خیلیها جذاب بود که بدانند چه هستند. حتی از زیر نوار داخل میآمدند تا زودتر از همه عکس بگیرند.»
نظر شما