به گزارش همشهری آنلاین، یعقوب گویلیان مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان گفت: با عنایت به سهمیه محدود کشورها برای ثبت قطعی آثار در فهرست میراثجهانی و محدودیت ارسال پروندههای پیشنهادی (هرسال یک اثر)، ثبت موقت پرونده غار باستانی کرفتو در دستور کار دفتر ثبت و حریم آثار، حفظ و احیای میراثمعنوی و طبیعی قرار گرفت.
گویلیان با قدردانی از تلاشها، همکاریها و رایزنیهای انجام شده توسط استاندار و مسئولان ارشد استانی و وزارتخانه برای ثبت این اثر تاریخی و منحصربهفرد کردستان در فهرست موقت یونسکو، اظهار کرد: در صورتی که این اثر ارزشمند استان در فهرست جهانی قرار گیرد، علاوه بر معرفی هرچه بیشتر این منطقه، شاهد اختصاص کمکهای فنی و اعتباری یونسکو برای توسعه زیرساختهای ارتباطی و گردشگری آن نیز خواهیم بود.
او با بیان اینکه طی سالهای اخیر اقدامات مؤثری مبنی بر تهیه و بررسی پرونده این اثر تاریخی و فرهنگی استان و ارسال آن برای ثبت در میراث جهانی یونسکو انجام شده است، افزود: از عمدهترین اقدامات میتوان به انجام مطالعات باستانشناسی، انجام مطالعات کارکرد سایتموزه کرفتو، بررسی و اجرای مطالعات تطور ساختار و تاریخ معماری، تجمیع اسناد و مطالعات اولیه برای ارسال به ادارهکل ثبت و حرایم آثار فرهنگی، تهیه نقشهها و فتوگرافی اولیه اشاره کرد.
گویلیان عنوان کرد: همچنین برای مرمت و بازسازی این اثر ارزشمند تاریخی برنامههایی شامل کاوش و حفاری غار در طول سه فصل و عملیات خاکبرداری در بخشهای جلویی غار، ایجاد سکوهای سنگی برای استفاده در اقامت موقت روزانه بازدید کنندگان، انجام عملیات برقرسانی و نورپردازی محدوده داخلی غار تا بخش انتهایی ستون فقرات اصلی، ایجاد و احداث پلهها و پاگرد سنگی در محدوده بیرونی غار و نصب پله فلزی در بخش بیرونی دهانه آن برای تردد آسان گردشگران انجام شده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان گفت: این غار باستانی در تاریخ ۲۰ بهمنماە ۱۳۱۸ با شمارە ۳۳۰ در فهرست آثار ملی کشور بهثبت رسید.
گفتنی است استان کردستان بهدلیل قدمت و پیشینه بلند تاریخی، یکی از استانهای کهن کشور محسوب میشود که وجود آثار باستانی و سکونتگاههای طبیعی در دل صخرههای سنگی شاهدی بر این مدعا است.
غار کرفتو، یکی از بزرگترین غارهای دستکن و از طولانیترین غارهای ایران محسوب میشود که در ۷۲ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سقز و ۶۷ کیلومتری شمال غربی شهرستان دیواندره قرار گرفته است.
این غار باستانیِ دستساز با قدمتی ۷هزارساله، از جمله زیباترین ومنحصربهفردترین آثار تاریخی و شگفتانگیز مربوط به قرن سوم میلادی در استان کردستان بهشمار میرود که چندین دوره معابد مختلف مانند معبد میترا و هراکلس در دل آن قرار گرفته است و همواره بهعنوان یکی از جاذبههای طبیعی و بیبدلیل استان، هر سال گردشگران زیادی را به خود فرا میخواند.
نظر شما