اما به نظر میرسد که دوران سلطه این رادیوتلسکوپ رو به پایان است. هفته گذشته تعدادی از دانشمندان و مقامات عالیرتبه چین در یکی از استانهای این کشور گردهم آمدند تا طی مراسمی با شکوه پروژه ساخت یک غول رادیویی را جشن بگیرند.
این رادیو تلسکوپ غول پیکر که (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope : FAST) نام دارد قرار است در جنوب چین و در گودالی واقع در منطقهای کم جمعیت و با آلودگی رادیویی کم نصب شود.
به گزارش خبرگزاری چین، کار ساخت و پیشرفت این پروژه 100 میلیون دلاری که از سال 1994 شروع شده، در سال 2014 با مجموع 6400 پنل به اتمام خواهد رسید و سطح مقطع دیش آن 2/5 برابر رادیوتلسکوپ آرسیبو خواهد بود.
دستگاه رسیور این رادیوتلسکوپ که قرار است در بالای دیش بصورت معلق قرار گیرد میتواند برای هدف گیری دقیق منابع رادیویی در آسمان تا 40 درجه در سمت الرأس جابجا شود که به گفته سایت چینی زبان این تلسکوپ، این میزان جابجایی با دقت 8 ثانیه قوسی همراه خواهد بود و این یک موفقیت بی نظیر به حساب میآید.
نکته بسیار مهم در طراحی این تلسکوپ، قابلیت تغییر شکل صفحات دیش است که میتوانند شکل کرویمانند دیش را به شکل سهموی تغییر دهند و در این حالت گشودگی سطح موثر دیش حدود 300 متر میشود. این تغییر شکل در دیش، به رادیوتلسکوپ FAST کمک میکند تا منابعی به قطر 3 ثانیه قوسی را آشکار کند و با اینکه در مقایسه با آرایههای چند بشقابی نظیر VLA یا ALMA از توان تفکیک متوسطی برخوردار است، با این حال نسبت به رادیوتلسکوپهای سینگل یا تک بشقاب تا سالها بیرقیب خواهد بود.
«نان رندونگ»(Nan Rendong)، مدیر علمی پروژه FAST در خصوص اهداف رصدی این رادیوتلسکوپ گفت:" این غول رادیویی در بازه فرکانسی 70 مگاهرتز تا 3 گیگاهرتز به جستجوی تپ اخترها، کهکشانهای بسیار دور و سایر منابع کیهانی خواهد پرداخت و به نظر میرسد کمکهای بینظیر این تلسکوپ به علم در حال حاضر قابل پیش بینی نباشد."
ماهنامه نجوم