همه ما این جمله را بارها شنیده‌ایم: «آب کالایی حیاتی و بدون جایگزین است». اما چقدر به معنای آن دقت کرده‌ایم و چه اندازه در مصارف روزانه‌مان از هدر دادن این مایه‌ حیات‌بخش جلوگیری می‌کنیم.

قاسمی 18

همشهری آنلاین ‌ـ مریم قاسمی: بحران کم‌آبی کاملاً جدی است. در هفته‌ها و روزهای اخیر، مدیران آبفای تهران در مورد پایین آمدن سطح آب در سد کرج و لتیان هشدار داده‌اند و از مردم خواسته‌اند برای اینکه در مدیریت تولید آب شرب مشکلی پیش نیاید از مصرف آب آشامیدنی در موارد غیرضرور خودداری کنند و از همه ما درخواست کرده‌اند در این باره احساس وظیفه کنیم. باید پذیرفت که برای برون‌رفت از وضعیت کنونی همگی باید مسئولیت‌پذیر باشیم و تصور نکنیم این کار فقط بر عهده دیگران است. در سال‌های اخیر نیز شهرداری، به عنوان نهادی خدماتی - اجتماعی، اجرای برنامه‌های فرهنگی با هدف فرهنگسازی الگوی درست مصرف آب و جلوگیری از اسراف آن را در سراها و مراکز تحت پوشش خود و در مکان های مذهبی و آموزشی از جمله مساجد و مدارس در دستور کار قرار داده است. 

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

مهم‌ترین کار؛ مسئولیت‌پذیری

«عیسی بیگدلی» مدیر اداره فرهنگی شهرداری منطقه۱۸ نیز عقیده دارد که اجرای برنامه‌های مختلف در محله‌ها بخشی از کار است و مهم‌ترین بخش آن با تکیه بر مسئولیت‌پذیری و تغییر سبک زندگی و اصلاح الگوهای مصرف نادرست بر عهده شهروندان است. او در چند بخش به موضوعات و مسائلی که کارشناسان این اداره در سراها و در مراکز فرهنگی به اطلاع شهروندان می‌رسانند اشاره می‌کند و در ادامه، تعدادی از اهالی ساکن در منطقه ۱۸ درباره روش‌های صرفه‌جویی در مصرف این نعمت خدادادی نظراتی دارند که مطالعه آن خالی از لطف نیست.

آب سه‌چهارم کره زمین را تشکیل می‌دهد. عجله نکنید و نتیجه نگیرید که بنابراین کمبود آب امری خیالی است. محققان به این نتیجه رسیده‌اند که ۹۷‌درصد آب موجود روی کره زمین به اقیانوس‌ها، دریاها و دریاچه‌ها تعلق دارد. ۲‌ درصد نیز در یخچال‌های طبیعی و رودخانه‌های قطبی در جریانند و تنها یک‌درصد از این میزان به منابع آب آشامیدنی مربوط است.

 نکته دیگر اینکه سلامت همین مقدار اندک آب قابل آشامیدن موجود روی کره زمین همواره از دغدغه‌های بشر است. تحقیقات سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد دوپنجم مردم دنیا از آب سالم محرومند و ۸۰‌درصد بیماری‌های روی کره زمین به‌طور مستقیم به نبود آب سالم برای نوشیدن مربوط می‌شود.

باور کنید بسیاری از ما که روزانه ده‌ها لیتر آب سالم را که با صرف هزینه‌های کلان برای آشامیدن تهیه شده بیهوده هدر می‌دهیم، در جان‌باختن شهروندانی که آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در اختیار ندارند، نقش و سهم داریم.

بانک جهانی نیز هشدار می‌دهد تا سال ۲۰۵۰ میلادی مقدار آبی که در مناطق بایر خاورمیانه و شمال آفریقا در اختیار هر فرد قرار می‌گیرد به نصف مقدار کنونی کاهش خواهد یافت. با وجود همه این توصیفات، بدانید که با به کار بستن چند توصیه ساده از بحران کمبود آب و خشکسالی به‌راحتی عبور خواهیم کرد.

مهدی محمودیان:

شست‌وشوی پیاده‌رو مقابل منزل یا مغازه ضرورت ندارد

هیچ‌وقت به این دلیل که فردی دیگر مسئول پرداخت آب‌بهاست، آب را هدر ندهیم. موقع مسواک زدن و استحمام لزومی ندارد شیر آب تصفیه‌شده پیوسته باز بماند. همچنین روش آبیاری قطره‌ای بهترین روش‌ برای صرفه‌جویی در آبیاری فضای سبز است. در این خشکسالی، شست‌وشوی پیاده‌رو مقابل منزل یا مغازه ضرورت ندارد.

سوسن قاسمی:

برای نظافت حیاط منزل از جارو استفاده کنیم، نه از آب

 برای یخ‌زدایی از مواد غذایی که از داخل فریزر بیرون می‌آیند، از جریان آب استفاده نکنیم. هرگز برای کودکان اسباب‌بازی‌هایی نخریم که بازی با آنها مستلزم جریان ثابت آب باشد. برای نظافت حیاط منزل از جارو استفاده کنیم، نه از آب. البته نمی‌دانم چرا بعضی‌ها «مایه حیات» را با «مایع حیاط» اشتباه می‌گیرند؟ به نظر من که این مورد از کم‌توجهی است. تمام شیلنگ‌ها و اتصالات و لوله‌ها را برای اطمینان از سلامت آنها و جلوگیری از نشتی آب چند بار در سال کنترل کنیم. هیچ‌گاه شیر آب را به دلیل جواب دادن به تلفن یا باز کردن در منزل به حال خود رها نکنیم.

رضا زمانپور:

مراقب باشیم شیرهای آب چکه نکند

 با تعویض واشر شیری که چکه می‌کند در مصرف آب صرفه‌جویی می‌شود. تا حد امکان از آب شرب برای آبیاری فضای سبز استفاده نشود و نیز ضروری است باغچه را شب یا صبح زود آبیاری کنیم تا از تبخیر و اسراف آب جلوگیری شود. لوله‌های آب گرم را عایق‌بندی‌ کنید تا برای رسیدن آب گرم به خروجی شیر آب لازم نباشد بی‌دلیل آب را هدر دهید. به کودکان آموزش دهیم آب را هدر ندهند.

محمدعلی حسن‌زاده:

در ساختمان‌سازی از آب آشامیدنی استفاده نشود

هنگام ساخت ساختمان از کارگران ساختمانی بخواهید از آب تصفیه‌شده استفاده نکنند. شستن اتومبیل با یک سطل آب هم ممکن است. از تعداد دفعات به کارگیری ماشین لباسشویی بکاهید تا در مصرف آب صرفه‌جویی شود. نشتی فلاش‌تانک‌ها را رفع کنیم تا از هدر رفتن آب و ریختن بی‌مورد مایه حیات در سرمیس بهداشتی جلوگیری شود.

داود نوری:

لوله‌های آب را عایق‌بندی کنیم

 قبل از ترک منزل به قصد مسافرت، شیرفلکه بعد از کنتور را ببندیم تا از بروز حادثه در نبود خود جلوگیری کنیم. تابستان‌ها کولر را در سایه نصب کنیم و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگیری از نشت آب جلو هدر رفتن آب را بگیریم. لوله‌ها را عایق‌بندی کنیم تا قبل از خروج آب گرم، آب هدر نرود. یک بطری پر از آب یا کیسه‌ای پر از شن داخل مخزن آب توالت فرنگی یا فلاش تانک قرار دهید تا مصرف آب در هر بار استفاده از سیفون کاهش یابد.

اسماعیل بینایی:

لازم نیست شیر آب مدام باز بماند

 برای تهیه آب خنک به جای باز گذاشتن شیر آب، چند تکه یخ درون لیوان بریزیم و سپس آب را به مقدار لازم به آن اضافه کنیم. البته بهتر است همیشه برای نوشیدن آب خنک از قبل آن را در یخچال قرار دهیم. هنگام دستشویی و ظرفشویی لازم نیست شیر آب مدام باز بماند. از آب حفاظت کنیم، چون زندگی ما به آن وابسته است. از سر دوش‌های کاهنده بهره‌ بگیریم. در باغچه خانه، درختان، بوته‌ها و گونه‌هایی گیاهی بکارید که در مقابل خشکی مقاومند و به آب کمتری نیازمندند.

کد خبر 723739

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار زیر پوست شهر

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha