به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، طرح روی جلد شماره اخیر مجله Analytica Chimica Acta که جزو چهار مجله برتر شیمی تجزیه است، به مقاله مروری تحت عنوان «ابزارهای تجزیهای مبتنی بر کاغذ» Paper-based optical nanosensors – A review که توسط گروه تحقیقاتی دکتر محمدرضا هرمزینژاد استاد دانشکده شیمی و مدیر امور پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف چاپ شده، اختصاص یافته است.
در بخشی از این مقاله آمده است: به دلیل هزینه کم، کاربری و قابلیت حمل راحت و نیز سازگاری زیستی برای تشخیص در محل آنالیتهای مختلف شیمیایی، بیوشیمیایی و زیست محیطی اهمیت ویژهای دارند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، حسگرهای ایدهآل باید مقرون به صرفه، حساس، ویژه گزین، کاربرپسند، سریع و بدون نیاز به تجهیزات و قابل حمل باشند. حسگرهای نوری مبتنی بر کاغذ، اکثر این معیارها را برآورده میکنند. PADهای نوری با گستره وسیعی از عناصر حسگری مانند رنگهای آلی و معدنی و نانوساختارهای نورتاب و رنگی به آنالیتهای مختلف حساس میشوند. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی برجسته نانوساختارها، سیگنالهای شدید و خواص نوری قابل تنظیم، آنها را برای بسیاری از پلتفورمهای حسگری از جمله پلتفورمهای مبتنی بر کاغذ ایدهآل میسازد.
به دلیل اهمیت این موضوع، گروه تحقیقاتی دکتر هرمزینژاد و همکاران در این مقاله مروری، متمرکز بر PADهای مبتنی بر نانوساختارهای مختلف، شدهاند. در این مقاله مروری، اصول اولیه PADها، انواع کاغذ به عنوان بسترPAD، رویکردهای ساختPAD، تثبیت نانوساختار بررویPADها، روشهای ثبت پاسخ، پردازش دادهها، تفسیر نتایج، مکانیسمهای سنجش و کاربردهای مختلف PADها به طور جامع شرح داده شده است.
گفتنی است مجله Analytica Chimica Acta داری ضریب تاثیر ۶.۹۱ و شاخص-H ۲۱۳ و جزو ۴ مجله برتر شیمی تجزیه است.
نظر شما