درحالی که مذاکرات رفع تحریم‌ها به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری، زیاده‌خواهی و طرح درخواست‌های جدید از سوی آمریکا معطل مانده است، نماینده ویژه این کشور ادعای دیپلماسی در قبال ایران را تکرار و ادعای کرد که واشنگتن آماده تداوم مذاکرات غیر مستقیم با ایران است.

رابرت مالی

به گزارش همشهری آنلاین، رابرت مالی این ادعا را در گفت‌وگو با برنامه هارد تاک شبکه بی‌بی‌سی مطرح کرد و مدعی شد: «دیپلماسی هرگز به پایان نمی‌رسد حتی در شرایطی که ما سرگرم اقدامات دیگر هستیم شامل تحریم، اعمال فشار، مقابله با اقدامات ایران در منطقه و بسیج کردن جامعه جهانی. مذاکرات غیرمستقیمی را با ایران داشتیم و علنا اعلام کردیم که آماده‌ایم مذاکرات غیرمستقیم را ادامه دهیم. اما در عین حال برای توقف اقدامات خشونت آمیز ایران و یا محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران تردید نخواهیم کرد. بنابراین موضوع بر سر دیپلماسی یا سایر گزینه‌ها نیست؛ موضوعات با همدیگر پیگیری می‌شوند.»

وی اعتراف کرد: «دو سال پیش که ما (دمکرات‌ها) روی کار آمدیم به دلیل تصمیم نسنجیده دولت قبل برای خروج از توافقی که کار می‌کرد شرایط خطرناکی را تحویل گرفتیم»

نماینده آمریکا که ریاست هیات این کشور در مذاکرات برای ازسرگیری اجرای برجام را برعهده دارد در پاسخ به سووالی درباره وضعیت اجرای توافق هسته‌ای و دورنمای رسیدن به توافق در وین گفت: می‌دانم که می‌خواهید بدانید امروز در چه مرحله‌ای قرار داریم و منصفانه است که بگویم اوضاع بهتر نشد. اما فکر می کنم مهم است بدانیم چرا در این نقطه هستیم.

وی با اشاره به پیشرفت‌های ایران در حوزه علوم هسته‌ای مدعی شد: ما امروز خیلی بیشتر از دوران ریاست جمهوری ترامپ با اروپا متحد شده ایم و اتحاد با شرکای اروپایی و دیگران ما را در موقعیت بسیار قوی تری برای مقابله با ایران قرار داده است. بنابراین اوضاع بدتر شده است، ایران برنامه هسته‌ای خود را به گونه‌ای توسعه داده است که بسیار خطرناک است، اما ما متحدتر هستیم و موضع قوی‌تری برای مقابله با ایران داریم.

مالی در پاسخ به سووالی دیگری مبنی براینکه آیا از نظر او برجام مُرده است این طور پاسخ داد که کار او نوشتن متن ترحیم نیست و تمایلی ندارد که مرده یا زنده بودن برجام را اعلام کند.

وی بدون اشاره به فقدان اراده در کاخ سفید برای بازگشت به برجام ادعا کرد: «ایران چندین فرصت را برای پایان دادن به این بحران از بین برد؛ تا ما به برجام و آن ها هم اجرای به تعهداتشان بازگردند. آن ها بودند که به این (فرصت) پشت کردند. بنابراین شما می‌توانید به نتیجه دلخواه خود برسید اما اعلام کردیم که آماده‌ایم به گفت‌وگوها با ایران ادامه دهیم تا به یک نتیجه دیپلماتیک برسیم»

مجری برنامه به کلیپ جنجالی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اشاره که برجام را مرده اعلام کرد و گفته بود ماجرای آن طولانی است. مالی در این باره گفت: به نظر من نکته مهم این است که شانس واقعی برای احیای برجام وجود داشت، آن‌ها به این فرصت پشت کردند. ما هم طوری رفتار نمی‌کنیم که انگار اتفاقی نیفتاده است. اما نتیجه دیپلماتیک هرچه باشد ما آماده پیگیری آن هستیم و باید ببینیم آیا می‌توانیم به نتیجه برسیم.

نماینده آمریکا در پاسخ به سووالی مبنی بر اینکه که ایران از نظر او تا چه اندازه به ساخت سلاح هسته‌ای نزدیک است عنوان کرد که موضوع غنی سازی اورانیوم از تولید بمب هسته‌ای مجزاست.

وی ادعا کرد: «آن ها برنامه تولید سلاح هسته‌ای خود را از ازسر نگرفته‌اند. اگر این اقدام صورت گیرد شرایط تغییر خواهد کرد اما به این مرحله چندان نزدیک نیستیم چراکه (ساخت بمب هسته‌ای) به تلاش‌های طولانی‌تری نیاز دارد. با این حال ما با این مقدار که آن‌ها (به تولید سلاح هسته‌ای) نردیک هستند راحت نیستیم. به همین خاطر مسیر دیپلماتیک را در پیش گرفته‌ایم و همانطور که بایدن گفت اگر این راه به نتیجه نرسد تمام گزینه‌ها روی میز خواهد بود.»

مالی مدعی شد که تمایلی ندارد تا توانمندی ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای را دستکم بگیرد و تکرار کرد که اگر مسیر دیپلماتیک به شکست منجر شود، آمریکا سایر گزینه‌ها را بررسی خواهد کرد.

وی با این حال پیشرفت‌های هسته ای ایران از جمله غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم را «نگران کننده» خواند و آن‌ را عاملی برای تهدید جامعه جهانی توصیف کرد.

مجری برنامه در ادامه پیرامون تبعات روی کار آمدن بنیامین نتانیاهو در قدرت و دورنمای حصول توافق وین پرسید. مالی مدعی شد که تجربه گذشته نشان داده است که فشار توام با تلاش‌های دیپلماتیک منجر به توافق سال ۲۰۱۵ شد. «بنابراین من نمی‌خواهم این واقعیت را نادیده بگیرم که این روش (دیپلماسی) ممکن است دوباره کار کند»

هنگامی که مجری دوباره به اظهارات ادعایی بایدن درباره مردن برجام اشاره کرد، نماینده آمریکا گفت: «من باید در اینجا یک نکته را روشن کنم. او مطلبی را مطرح کرده است اما هرگز نگفت که دیپلماسی و احتمال تفاهم با ایران مرده است، بلکه ما درست مخالف آن را بارها بیان کرده‌ایم. ما می‌توانیم با کلمات درباره اینکه دقیقا چه چیزی مرده یا نمرده است بازی کنیم؛ اما من از طرف رئیس جمهوری انتخاب شده‌ام تا نتیجه دیپلماتیک را پیگیری کنم و این کاری است که هم زمان با سایر اقدامات (در کاخ سفید) من انجام می‌دهم.»

وی در همین پیوند تصریح کرد: اقدام نظامی نخستین گزینه آمریکا نیست. این گزینه دشوار و خطرناکی است و رئیس جمهوری آمریکا تنها در صورت لزوم به ان متوسل خواهد شد.

مالی درباره نتانیاهو و رژیم صهیونیستی هم گفت: «اسرائیل منافع خود را پیگیری می‌کند و دیدگاه خودش را درباره ایران دارد. ما همیشه درباره تاکتیک‌ها اتفاق نظر نداریم و به نظرم درباره اهداف با یکدیگر موافق هستیم؛ که اطمینان حاصل شود ایران به سلاح هسته‌ای دستت پیدا نمی‌کند.»

کد خبر 738565
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • مهرداد IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    9 3
    ایشون پلیس خوب هستن،شما باید از پلیس بد بترسین که وزیر خارجه آمریکاست و گفته گزینه نظامی روی میز هستش،این که از اول برای مذاکره اومده بود...اگه موفق نشه،بیکار میشه
  • IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    13 10
    ای شیطونا دیگه از کومله و منافق و تجزیه طلب ها نامید شدین برگشتین سر خونه اول مرگ و شرم بر امریکا
  • کسری IR ۲۲:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    8 11
    این غربی ها رو باید بی اعتنا کرد اینها قابلیت مذاکره ندارن زبان و زور رو میفهمن