همشهری آنلاین، زرشناس،در نشست تبیین گام دوم انقلاب اسلامی که چندی پیش در مؤسسه آموزشی- پژوهشی امامخمینی(ره) برگزار شد، منشأ ضعف اقتصاد ایران را ساختار اقتصادی چندصد ساله کشور دانست.
این استاد و پژوهشگر حوزه و دانشگاه، با بررسی اوضاع اقتصادی ایران در رژیم پهلوی میگوید: «مشکلات اصلی کشور ناشی از ساختار اقتصادی ماست که رهاورد رژیم پهلوی بوده و از سوی استعمار نهادینه شده است. بیکاری، سیکلهای رکود و تورم، ظرفیت پایین بخش مولد و عدماشتغال به ساختار اقتصادی ایران برمیگردد.»
او با بیان اینکه نظام سلطه جهانی سال۱۸۰۱سراغ ایران آمد، اضهار میکند: «نخستین میوه جدی این طرح در مشروطه کاشته میشود و برای اینکه ایران را به کشوری سر به زیر مبدل کند، ارکان هویت ایرانی ـ اسلامی و زیرساخت اقتصادی و سیاسی را هدف قرار داد. آنها پروژهای را دنبال کردند که شبهمدرنیزاسیون بود و از سوی رژیم پهلوی اجرا شد.ساخت سیاسی آن را رژیم پهلوی برعهدهداشت و ساخت اقتصادی جدیدی را به نام شبهمدرن مطرح و سرمایهداری ظالمانه استثماری ناتوان را جایگزین ساخت اقتصادی سنتی کردند.»
به گفته زرشناس، ویژگیهای این ساختار اقتصادی این است که بخش مولد با بخش غیرمولد متوازن نیست و بخش مولد ضعیف و بخش غیرمولد بسیار بزرگ است. این مسئله سبب میشود تا اقتصاد همواره ضعیف بماند و البته این ساخت اقتصادی فقط متعلق به ایران نیست و آن را در بسیاری از کشورها پیاده کردهاند.
این پژوهشگر با بیان وضع ایران در دوره پهلوی در سالهای ۱۳۵۲ الی ۱۳۵۶ که تورم ۵۰درصدی به همراه بیکاری و گرانی وجود داشته و این آمار در روزنامههای آن زمان کاملا ثبت شده است، میگوید: «گزارشهای فقر، قطع آب و برق، کمبود مواد غذایی، بیکاری و گرانی و... از مواردی است که در دوران پهلوی وجود داشت، اما برخی چنین جلوه میدهند که آن.»
در دوران پهلوی فقط ۱۵هزار فارغ التحصیل در کشور وجود داشت که دولت برای این تعداد نیز نمیتوانست اشتغال ایجاد کند درحالیکه در دوران کنونی ۱۵میلیون فارغالتحصیل وجود دارد.
اعتقاد به اینکه پیشرفت اقتصادی منوط به ارتباط با نظام جهانی است یک ادعای نادرست به شمار میآید. زرشناس با تاکید بر این مطلب، نتیجهگیری میکند که برخی کشورها نظیر روسیه، ژاپن و چین اقتصاد خود را در دوران جدایی از نظام سلطه جهانی تقویت کردند، این در حالی است که برخی کشورها که حیاط خلوت آمریکا هستند با اقتصاد بسیار ضعیفی دست و پنجه نرم میکنند.
نظر شما