به گزارش همشهری آنلاین، شیخنشینهای امارات بالاخص شارجه در جزایر کاملا ایرانی آریانا و زرکوه در جنوب جزیره کیش مستقر شدند. با ورود نیروی دریایی انگلستان به خلیجفارس و انعقاد پیمانهای متعدد با برخی شیخنشینهای این دریا و تحتالحمایه قرارگرفتن آنان از سوی امپراتوری بریتانیا، این جزایر به همراه جزایر سهگانه در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن۲۰ بهتدریج توسط انگلستان اشغال شدند. با خروج انگلستان از خلیجفارس و متعاقب آن اعمال حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه در سال۱۳۵۰، بهعلت غیرمسکونیبودن، جزایر ایرانی آریانا و زرکوه مورد توجه حکومت وقت قرار نگرفت و همین امر امارات را برای بهرهبرداری از آنها گستاختر کرد.
طبق اسناد تاریخیای که یکی از آنها، نقشه دریانوردی ترسیمشده توسط انگلیسیها در اوایل قرن بیستم است، این دو جزیره در تملک ایران بودهاند، اما در نتیجه ضعف پهلویها، آریانا و زرکوه در سالهای ابتدایی دهه ۵۰ شمسی، ابتدا به اشغال انگلیسیها و سپس اماراتیها درآمد. جزیره آریانا سواحلی بسیار زیبا با شنهای سفیدرنگ دارد و به علت طبیعت خاص و گونههای جانوری کمیاب از سال۲۰۱۲ در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
از لحاظ ژئوپلیتیکی این جزیره در جنوب خلیجفارس بوده و حدود ۸۰کیلومتر تا جزیره سیری و همین مقدار تا ابوظبی فاصله دارد. زرکوه یک جزیره و حدود ۱۴۰کیلومتر با مرکز امارات فاصله دارد. در گذشته این جزیره یکی از مکانهای مهم بانکهای مروارید بود. میدان نفتی زاکوم متعلق به آن است که حدود ۵۵۰هزار بشکه در روز تولید میکند و در این جزیره مسکن، یک مرکز تفریحی و سایر خدمات فرعی برای کارمندان زاکوم وجود دارد. این جزیره شامل یک فرودگاه خصوصی کوچک است که توسط شرکت توسعه میدان زاکوم اداره میشود. جغرافیای جزیره بیضیشکل با سطح صاف، طول آن حدود ۴کیلومتر و عرض آن حدود ۲کیلومتر است و بهتدریج در نوک جنوبی خود شروع به افزایش میکند و با قله ۴۵۰فوت پایان مییابد.
این جزیره آب و درخت ندارد، اما دارای علف و بوتههای کوچک کویری و سواحل جزیره صخرهای و ماسهای است. محیطزیست این جزیره شامل لاکپشتهای دریایی و پرندگان است و در سواحل آن لانههای لاکپشتها وجود دارد که بیشترین سواحل لانهسازی در امارات ابوظبی است. میدان نفتی آن در سال ۱۳۴۲کشف شد و توسعه آن توسط کنسرسیوم بیپی و توتال انجام شد. ظرفیت تولید نفت خام این میدان بهطور متوسط، معادل ۵۰۰ هزار بشکه در روز است.
میدان نفتی زرکوه با ذخیره درجای ۵۰میلیارد بشکه نفت خام جزو دارایی شرکت ملی نفت ابوظبی شناخته میشود. این اتفاق وقتی قابل توجه است که سندی را به یاد آوریم که وزارت خارجه انگلیس، به مأمور مذاکرهکننده خود میگوید ما میدانیم سیری متعلق به ایران است، اما این حق را در مذاکرات به رسمیت نشناسید تا ایرانیها حاضر شوند برای بهدست آوردن آن، درباره دیگر جزایر سکوت کنند.
نظر شما