یک گزارش اصلی سازمان ملل که روز سه‌شنبه منتشر شد می‌گوید اَبَرمیکروب‌ها یا میکروب‌های مقاوم به دارو اکنون به یک خطر عمده جهانی بدل شده‌اند.

bacteria

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ای‌بی‌سی نیوز بر اساس این گزارش صنایع بزرگی مانند صنایع داروسازی و کشاوری مسئول این تهدید فزاینده هستند و نادانسته باعث می‌شوند این عوامل بیماری‌زای خطرناک به شکلی تحول یابند که بتوانند از چنگ داروهای فعلی بگریزند.

داروهای ضد میکروبی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، ضد ویروس‌ها، ضد قارچ‌ها و ضد انگل‌ها به طور شایعی برای پیشگیری و درمان عفونت‌ها در انسان‌ها، حیوانات و محصولات کشاورزی به کار می‌روند. اما مصرف بیش از حد و مصرف نادرست این داروها به ایجاد «مقاومت ضد میکروبی» (AMR) در جهان انجامیده است و در نتیجه میکروب‌ها به درمان‌هایی که زمانی موثر بوده‌اند، مقاوم شده‌اند. سازمان جهانی بهداشت AMR را یکی از ۱۰ تهدید اصلی بهداشت جهانی می‌شمرد که بالقوه می‌تواند باعث آسیب قابل‌توجه سلامت انسان، امنیت غذایی و محیط زیست شود.

  تخمین زده می‌شود که در سال ۲۰۱۹ ۱/۳ میلیون مورد مرگ به طور مستقیم به عفونت‌های مقاوم به دارو مربوط شده باشد. پژوهشگران تخمین می‌زنند با سرعت فعلی گسترش مقاومت به داروهای ضد میکروبی  تا سال ۲۰۵۰ تا ۱۰ میلیون مرگ اضافی در سال می‌تواند رخ دهد. خسارت اقتصادی ناشی از میکروب‌های مقاوم می‌توان به افت سالانه دست کم ۳/۴ تریلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی کشورها تا سال ۲۰۳۰ بینجامد.

به گفته کارشناسان این خسارات اقتصادی ناشی از مقاومت به داروهای ضد میکروبی به جز تلفات انسانی و از دست رفتن زندگی‌ها به علت اختلال داد و ستد، بهره‌وری دامپروری و هزینه‌های بالاتر مراقبت بهداشتی ایجاد می‌شود. تاثیر این خسارات در همه بخش‌های اقتصادی احساس خواهد شد و به خصوص به طور غیر متناسبی بر کشورهای فقیرتر تاثیر خواهد گذاشت که از منابع لازم برای برطرف کردن اثرات این مقاومت برخوردار نیستند.

مقاومت به داروهای ضد میکروبی یا AMR فقط یک موضوع بهداشت عمومی نیست، بلکه به محیط زیست هم مربوط می‌شود.

محیط زیست واقعا نقش مهمی در تولید، انتقال و انتشار مقاومت ضد میکروبی دارد. بر اساس این گزارش مقاومت به داروهای ضد میکروبی ارتباط نزدیکی با سه بحران تغییر اقلیمی، از دست رفتن تنوع زیستی و آلودگی و مواد  زائد دارد و ناشی از فعالیت انسانی و مصرف ناپایدار و الگوهای تولید است.

نویسندگان گزارش سازمان ملل این بحث را مطرح می‌کنند که این مشکلات باید به شکل ابتکار عمل‌های از بالا به پایین در سطح دولت چه زودتر عملی شوند. دولت‌ها به طور خاص باید آزاد کردن مقدار کافی اعتبارهای مالی برای برنامه‌ریزی توسعه ملی، ابتکار عمل‌های اقلیمی و پایش تکامل ابرمیکروب‌های جدید را مد نظر قرار دهند.

این گزارش می‌گوید دولت‌ها همچنین باید ایجاد محدودیت‌های قانونی بر استفاده از داروهای ضد میکروبی را در مزارع و دامپروری‌ها، بیرون دادن آب‌های زائد از شرکت‌های داروسازی، بهبود مدیریت آب‌های زائد و تقویت روش‌های ایمن‌تر بهداشت محیط را در نظر بگیرند.

کد خبر 740704

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha