پس از گذشت ۲ هفته از وقوع زمین لرزه ۵/۹ ریشتری شهرستان خوی سراغ مردم این شهر رفتیم تا میزان رضایت‌مندی آنان از نحوه امدادرسانی، توزیع اقلام زیستی و کمک‌های رسیده دولتی و مردمی را بسنجیم.

خوی

به گزارش همشهری آنلاین، روزهای سخت مردم شهرهای خوی و فیرورق و روستاهای تحت تاثیر زلزله دقیقا از ساعت ۲۱:۴۴ شنبه هشتم بهمن آغاز شد و حالا پس از گذشت دو هفته از آن واقعه، چندین هزار نفر از مردم این مناطق، شب‌ و روزهای سرد دومین فصل زمستان را در چادرهای اسکان موقت و اضطراری و دور از خانه سر می‌کنند.

شب‌هایی که خدا هم کنار آنهاست؛ بارش برف اکثر ایران را فرا گرفته ولی این منطقه با وجود بارش‌های غیر متمرکز در مناطق اطراف اما بارش سنگین فعلا نداشته است البته مردم شهرهای شمالی و جنوبی همسایه شهرستان خوی با دیدن برف ۲۰ سانتی‌متری منتظر تمام شدن این بارش‌ها هستند تا برف پشت بام، کوچه‌ها و معابرشان را برفروبی کنند.

تصاویر | خوی؛ شهری ایستاده بر خرابی‌ها | وضعیت خوی دو هفته پس از زلزله

به رغم علاقه مردم این منطقه به بارش نزولات الهی، اما این روزها دست به دعا هستند تا برفی نبارد که از قضا طبق پیش بینی نرم افزارهای آب و هوایی تا یک هفته آینده بارش محسوسی در منطقه نخواهیم داشت اما کم و بیش برف در خوی و روستاهای اطراف می‌بارد هر چند سوز سرمای منطقه بویژه در شب‌ها زیاد است و مشکلاتی برای اهالی ساکن در چادرها ایجام می‌کند سرمایی که گاه تا هشت درجه زیر صفر هم می‌رسد.

روزها نیز دمای هوا حداکثر ۲ درجه بالای صفر است لذا اگر لباس گرم، کاپشن و کلاه بر تن نداشته باشید، باید بیماری سرماخوردگی را هم بر چالش‌های این روزهایتان اضافه کنید.

خانه‌هایی که تخریب شده یا نیاز به تعمیر دارند فعلا پشتیبان و جوابگو برای دورهمی خانواده‌ها نیست چون در این ۲ هفته بیش از ۱۰۰ پس لرزه استرس اهالی را به میزان مورد توجهی افزایش داده است لذا تنها جای امن برای آنها چادرهای اسکان اضطراری و یا خانه فامیل، دوست و آشنا در شهرهای همجوار و یا استیجاری در دیگر مناطق است.

حدود ۱۱۰ کمپ و اردوگاه اسکان اضطراری براساس نیاز در این منطقه دایر شده است اما عده‌ای از مردم هم چادرشان در حیاط منازل یا جلوی خانه‌شان برپا کرده تا در مقابل برخی افراد سودجو حداقل باقی مانده زندگی‌شان را از دست ندهند البته حضور پر رنگ پلیس در بخش تامین امنیت بسیار موثر بوده است.

اگر سوار ‌خودرو باشید تا دور ‌تا دور این منطقه را بگردین حتما میزان گرمای بخاری را بالا می‌برین چون سرمای سوزناک این منطقه شما را آخر سر مجبور به ویزیت پزشک و مصرف داروهای سرماخوردگی می‌کند.

با دور زدن از کوچه‌ها، خیابان‌ها و کمربندی، روستاها و پارک‌ها، چادرهای جمعیت هلال احمر و اغلب چادرهای شخصی که اهدای مردمی هستند که در جای جای شهر خوی و فیرورق به چشم می‌خورند، ناخواسته بغض در گلویتان گیر می‌کند چرا هموطنانم باید شاهد این روزهای سخت باشند.

اگر از ورودی خوی سمت راست‌تان را بنگرید کنار پارک، کمپی است که کودکان اغلب به دور از چشم والدینشان از وسایل بازی استفاده می‌کنند و با لبخندهای کودکانه سعی می‌کنند این روزها را ندیده بگیرند.

اگر به چشمان پدر و مادرها هم نگاه کنید نگرانی شان کامل مشهود است و این نگرانی برای فردایشان است که این روزها چگونه خواهد گذشت؟

اگر از کمربندی خوی به مسیرتان ادامه دهید کمی جلوتر، چادرهایی که مقابل خانه‌های نیمه تخریب و نیاز به تعمیری را خواهید دید که ساکنان با روشن کردن آتش، دورهم هم جمع شده و در این روزهای سخت و سرد کنار هم هستند.

کمی جلوتر به ترمنیال شهری می‌رسید که کمپی با عنوان امام رضایی‌ها با مدیریت خادمان اهل قم با تجهیزات هلال احمر ایجاد شده که باید عنوان یکی از منظم‌ترین اسکان‌ها را به آن داد.

تمامی توزیع‌ها (اقلام زیستی و خوراکی) چادر به چادر است، بالای یک هزار نفر در اینجا سکونت دارند و قدردان خادمان خود در دولت و ملت نیکوکار ایران هستند.

داخل شهر هم کمپ‌های مختلفی در حیاط مدارس و برخی ادارات و ورزشگاه‌ها ایجاد شده که با کمی نشستن در کنار ساکنانش متوجه نیازهای این روزهایشان می‌شوید.

اغلب از همه چیز راضی هستند ولی اولین گلایه شان کمبود حمام است و از مسوولین امر ‌خواستار ایجاد حمام سیار هستند، گویی غذای گرم هم برای شان می‌رسد ولی راضی کننده نیست.

داخل خوی که می‌شوید کمپی خود جوش با تجهیزات هلال احمر و چادرهای خیرین را خواهید دید که عنوان کمپ «محله خاماچیلار» را بر خود دارد، مشکلات این کمپ زیاد است و میزان رضایت‌شان از دیگر کمپ‌ها پایین تر است.

یکی از آنها می‌گوید دیروز فقط یک‌ وعده غذای گرم به ما رسیده است، دیگری از عدم سرعت کارشناسی و ارزیابی واحدهای مسکونی می‌نالد و آن دیگری می‌گوید لباس‌های گرم به ما کم می‌رسد!

یکی از خانم‌ها هم شکر خدا می‌کند و می‌گوید: اگر مردم نبودند ما از سرما یخ زده بودیم.

خانم دیگری که اسمش رقیه خانم بود با دیدن تیم رسانه‌ای، انگار انرژی مضاعفی برای فریاد زدن گرفت و گفت: ما از فراموش شدگانیم، محله خامیچیلار را از یاد نبرید، من ۱۴ روز است که روی حمام را ندیده‌ام و از این وضعیت خیلی ناراضی هستم.

تصاویر | خوی؛ شهری ایستاده بر خرابی‌ها | وضعیت خوی دو هفته پس از زلزله

سه روز پیش نزدیک‌های ساعت ۶ عصر بار دیگر زمین لرزه ۴.۴ ریشتری آمد و صدای الله اکبر مردم بلند شد اما کسی فرار نکرد چون داخل چادرهایشان با وجود سردی هوا فضا امن بود.

از جاده کمربندی به شهر فیرورق می‌رسیم این بار میزان خسارت‌های وارده را به چشم بیشتر می‌بینید، تعداد خانه‌هایی خسارت دیده زیادتر است و اهالی همه چیزشان در کوچه پس کوچه‌ها است.

کمپ سردار قاسم سلیمانی که در فازهای مختلف، چادر و ظرفیتش افزایش یافته میزبان قابل توجهی از مردم این منطقه است.

مادر پیری که هم تشکر می‌کرد و هم گلایه؛ در پس گلایه‌هایش از فوت فرزند جانبازش پرده برداشت که چند روز پیش بر اثر بیماری قلبی و عدم تحمل سردی هوا در بیمارستان جان خود را از دست داد.

همسایه‌های چادرنشین برای عرض تسلیت کنار او آمده بودند و به او تسلیت می‌گفتند.

حتی فرزندانش از اردبیل و تهران هم آمده بودند اما نمی‌دانم چرا عزم سفر به خانه دخترانش را نداشت گویی خاطره محلات و داغ فرزندش اجازه نمی‌داد تا از فیرورق دل بکند.

حضور پزشکان عمومی و تخصصی در کمپ‌ها هم امید دل مردم در این روزهای سخت شده است اغلب با تشکیل صف‌های طولانی در نوبت ویزیت هستند تا تجویز پزشک معالج مرحمی بر زخم‌های درون‌شان باشد.

دغدغه کنونی مردم ساخت، ترمیم و مقاوم سازی خانه هایشان است تا بار دیگر به آنجا باز گردند.

زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵.۹ درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) ساعت ۲۱:۴۴ شنبه، هشتم بهمن ماه شهرخوی و فیرورق در آذربایجان غربی را لرزاند که طبق گزارش‌ها، خسارت، مصدومان و بویژه قدرت آن بیش از زمین لرزه ۱۳ مهر و ۲۸ دی امسال و حتی اسفند سال ۱۳۹۸ این منطقه بود.

در این زمین لرزه سه نفر فوت و بیش از یک هزار و ۵۰۰ نفر مصدوم شدند، در این حادثه ۱۳ هزار و ۲۲۰ واحد مسکونی بین ۲۰ تا ۸۰ درصد خسارت دیدند که از این تعداد ۲ هزار و ۱۲۰ واحد تخریبی هستند، پنج هزار و ۵۰۰ واحد دامی نیز خسارت دیده که یک هزار و ۵۰۰ واحد تخریبی هستند.

تاکنون بالای ۱۰۰ پس لرزه در این منطقه ثبت شده است.

تصاویر | خوی؛ شهری ایستاده بر خرابی‌ها | وضعیت خوی دو هفته پس از زلزله

با مصوبه دولت به هر یک از واحدهای تخریبی ۶۰ میلیون تومان کمک بلاعوض و در مناطق روستایی ۲۵۰ و در مناطق شهری ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه پرداخت می‌شود، برای هر واحد آسیب دیده نیز ۳۰ میلیون کمک بلاعوض و ۴۰ میلیون تومان نیز تسهیلات قرض الحسنه دولت در نظر گرفته است ضمن اینکه با مساعدت دولت همه وام‌های بانکی اهالی شهرستان خوی به مدت ۶ ماه امهال شده است.
کار آواربرداری در همه مناطق شهرستان خوی بویژه روستاها از سوی بنیاد مسکن آغاز شده و طبق آخرین آمارها ۲۱۴ واحد تخریبی بطور کامل آواربرداری شده است

کد خبر 741699
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار آذربایجان غربی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha