مردم استان کردستان مانند سایر نقاط ایران دارای آیین‌های ویژه‌ای برای ماه مبارک رمضان هستند که در زیر به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

تغذیه سالم در ماه رمضان

همشهری آنلاین - گروه زندگی: هر خطه از ایران آیین‌های مخصوص به خود را دارد؛ مثلا کردستانی‌ها از گذشته دور برای ماه رمضان رسم‌های زیبایی را اجرا می‌کردند. در سنندج نقاره‌چی‌ها که سه الی چهار نفر دهل‌زن مشهور بودند با سرنا زدن در میدان اصلی شهر، فرا رسیدن ماه مبارک رمضان را به اطلاع عموم مردم می‌رساندند.

همچنین از توپ مخصوصی که در آن زمان بر یکی از تپه‌های شهر سنندج به نام تپه کانی‌کوزله قرار داشت، یک گلوله شلیک می‌کردند و به این صورت آغاز ماه مبارک رمضان را اعلام می‌کردند و این گونه تمامی شهروندان سنندجی این ماه پربرکت را شروع می‌کردند.

در طول این سی روز؛ در سحرگاهان و قبل از اذان صبح و لب فروبستن مسلمانان از خوراکی و همچنین هر غروب هنگام گشودن روزه در زمان افطار در دو نوبت این توپ شلیک می‌شد.

بعد از جنگ جهانی دوم شلیک این توپ متوقف شد، اما بعد از گذشت زمان دوباره شلیک آن از تپه بلند شهر سنندج به نام شیخ محمد صادق یا همان نظام‌آباد فعلی از سر گرفته شد؛ البته شلیک این گلوله از افراد عادی گرفته شد و به افراد نظامی و ارتش سپرده شد.

در برخی نقاط نیز پس از اعلام آمدن ماه مبارک رمضان و بعد از اذان عشا، موذن بر پشت بام مسجد می‌رفت و با آوازی خوش و ملکوتی حلول ماه مبارک رمضان را خوش‌آمد می‌گفت و با خواندن ابیات «مرحبا مرحبا یا شهرالرمضان، مرحبا مرحبا یا شهر الخیر و البرکت و الاحسان، مرحبا مرحبا یا شهر التسبیح و التلاوت القرآن» به استقبال این ماه مبارک می‌رفتند.

خوشامدگویی کردستانی‌ها با طنین نوای «مرحبا مرحبا رمضان» | روایت دورانی که مردم با شلیک توپ افطار می‌کردند

رسم پاشیو

پس از اعلام آغاز ماه مبارک رمضان، زنان برای تهیه پاشیو (سحری) به تکاپو می‌افتادند.

خوشامدگویی کردستانی‌ها با طنین نوای «مرحبا مرحبا رمضان» | روایت دورانی که مردم با شلیک توپ افطار می‌کردند

پاشیو یکی دیگر از آیین‌های رمضانی کردستان است که هر روز موقع سحر در شهر برپا می‌شد. رسم «پاشیو» یا همان سحری در کردستان در گذشته بسیار مرسوم بوده است و به تبع به دلیل توسعه و کاربرد رادیو و تلویزیون کمی رنگ باخته است. با این وجود هنوز هم در برخی نقاط استان مانند بانه و مریوان این رسم اجرا می‌شود. درواقع کردها همدیگر را با مراسم «پاشیو» از فرا رسیدن زمان سحر آگاه می‌کردند. آنها به پشت بام می‌رفتند و با گفتن پاشیو، وقت سحری خوردن را خبر می‌دادند.

از دیگر برنامه‌ها و آیین‌های بیدار کردن مردم در این ماه مبارک برای سحری خواندن آوازی خوش و ملکوتی توسط یکی از قاریان برتر بود که هنوز هم در تمامی مساجد استان کردستان انجام می‌شود.

کد خبر 745253
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha