مدام به همه می‌گوییم «پول چیه بابا؟ مثل چرک کف دست می‌مونه». هر چند این حرف یک شوخی بیشتر نیست که خودمان هم به آن اعتقاد نداریم ولی پول از بابتی، واقعا مثل چرک کف دست است.

اسكناس- پول

به گزارش همشهری آنلاین، پول هم آلودگی‌های دست‌ها را به خود می‌گیرد و هم آنها را آلوده می‌کند. این آلودگی‌ها می‌توانند باعث چه نوع بیماری‌هایی  ‌شوند و چگونه می‌توان از ابتلا به این بیماری‌ها اجتناب کرد؟ متخصصان به ما پاسخ می‌دهند.

مسافران کاغذی؛ حاملان میکروبی

یک فوق تخصص گوارش معتقد است پول کاغذی باعث انتقال و جابه‌جایی میکروب‌ها و جِرم‌های بیماری‌زا می‌شود. دکتر محمد جعفر فره‌وش می‌گوید: «بسیاری از میکروب‌ها و ویروس‌ها که از طریق دست انتقال پیدا می‌کنند، می‌توانند توسط اسکناس به افراد دیگر منتقل شوند. برای مثال امکان انتقال میکروب‌هایی مانند استافیلوکوک، استرپتوکوک باسیلی و میکروب سل و بسیاری از میکروب‌ها از طریق دست‌های آلوده افراد به اسکناس وجود دارد.»

به گفته وی میکروب استافیلوکوک از عوامل ابتلا به مسمومیت غذایی و میکروب استرپتوکوک از عوامل اسهال است. دکتر فره‌وش در عین حال تاکید می‌کند: «تمام این میکروب‌ها و جرم‌ها با توجه به اینکه مدتی در هوای آزاد و خارج از محیط مناسب قرار می‌گیرند، بسیار ضعیف شده و در افرادی که سیستم ایمنی سالم دارند موجب بیماری نمی‌شوند. در کل ارتباط دادن سرایت بیماری از طریق اسکناس دشوار است.» با وجود این، وی می‌افزاید: «در تحقیقاتی که در کشور کانادا انجام شده است، برخی از ویروس‌ها که بیماری‌زایی بسیار بالایی دارند مانند ویروس نوروک که موجب اسهال و استفراغ می‌شود متهم به انتشار عوامل بیماری‌زا شده‌اند.» 

به گزارش روزنامه تایمز، در آمریکا تحقیقات نشان داده‌اند که اسکناس‌ها حتی می‌توانند حامل آلودگی‌های فاضلابی باشند و همچنین روی ۹۴ درصد از اسکناس‌های این کشور، میکروب‌های بیماری‌زا وجود دارند. بر اساس تحقیقاتی که در مورد ویروس آنفلوآنزا صورت گرفت، در حالی که ویروس‌ها و باکتری‌ها روی اکثر سطوح نمی‌توانند بیش از ۴۸ ساعت عمر کنند، عمر آنها روی سطح اسکناس‌ها ممکن است به ۱۷ روز نیز برسد.  

همچنین بانک جهانی در گزارشی در مورد شاخص‌های مختلف مرتبط با پول، زیر عنوان «شاخص رابطه سلامت و بهداشت عمومی‌ با اسکناس»، آورده است که اسکناس می‌تواند ۷۰ نوع بیماری را به انسان منتقل ‌کند.  

در ایران نیز بر اساس پژوهشی در مورد آلودگی اسکناس‌ها که متولی آن دانشگاه علوم پزشکی ایران سابق بوده و درفصل نامه «سلامت کار ایران» درج شده است، اسکناس‌ها، آلوده به باکتری‌های بیماری‌زا هستند. این تحقیق نشان می‌دهد که اگر چه تاکنون هیچ بیماری مشخص بالینی در ارتباط مستقیم تماس بدن با اسکناس به ثبت نرسیده است اما به هر حال این باکتری‌ها می‌توانند برای افراد مسن و کودکانی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند و حتی کارکنان بانک‌ها که در طول روز با اسکناس‌ها بیشتر تماس دارند خطرناک باشد. در ضمن از آنجایی که بیماری‌های واگیردار می‌توانند از طریق تماس با اشیا بی‌جان که عوامل بیماری‌زا را منتقل می‌کنند انتشار یابند. پول کاغذی نیز می‌تواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند.  

یک فوق تخصص گوارش کودکان نیز تاکید می‌کند امکان رشد میکروب و آلودگی در هر شیئی که دست به دست شود و جابه‌جایی داشته باشد زیاد است. به اعتقاد دکتر فرید ایمان‌زاده، پول هم از این قاعده مستثنا نیست، چرا که جابه‌جایی آن زیاد است. وی می‌افزاید، آلودگی‌هایی که از طریق پول منتقل می‌شوند، می‌توانند موجب اسهال و استفراغ شوند.

یک متخصص بیماری‌های عفونی، در مورد آلودگی‌هایی که می‌توانند از طریق پول منتقل شوند، جدی‌تر صحبت می‌کند. حمید عمادی- عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران- به وجود یک چرخه معتقد است؛ آلودگی‌ها از دست به پول منتقل می‌شود، پول بین مردم دست به دست می‌شود و در نتیجه آلودگی موجود روی آن به دیگران منتقل می‌شود. وی می‌افزاید بیماری‌هایی چون عفونت‌های ملتحمه چشم، عفونت‌های گوارشی و پوستی می‌توانند از طریق پول به انسان انتقال یابند. عمادی تاکید می‌کند، هر شیئی که زیاد به آن دست بزنیم می‌تواند آلوده باشد مثل تلفن همراه که تحقیقات نشان داده‌اند از کاسه توالت هم آلوده‌تر است. اشیایی نیز که دست افراد مختلف به آن می‌خورد مثل دستگیره بانک، میله‌های اتوبوس و مواردی از این دست، مانند پول آلوده هستند، با این تفاوت که پول معمولا در یک محیط گرم نگهداری می‌شود و امکان باقی ماندن میکروب‌ها روی آن بیشتر است.  

فرار از چرک کف دست

خوشبختانه امروزه با توجه به پیشرفت‌هایی که در زمینه ارتباطات الکترونیکی حاصل‌شده است، کارت‌های‌الکترونیکی می‌توانند به جای اسکناس‌ها برای داد و ستد مورد استفاده قرار بگیرند. شما می‌توانید از کارت‌های عابر بانک خود در فروشگاه‌هایی که دارای دستگاه‌های مخصوص این کارت‌ها هستند برای خرید کالاها استفاده کنید.  

عابربانک‌ها هنگام پرداخت قبوض هم می‌توانند به شما کمک کنند تا از طریق دستگاه‌های خودپرداز هزینه‌ها را بپردازید. علاوه بر این، از طریق کامپیوتر و با استفاده از اینترنت بانک حساب خود، شما می‌توانید موجودی خود را از حسابی به حساب دیگر منتقل کنید یا اینکه به حساب کسی پول بریزید. همه این روش‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا کمتر با اسکناس‌های آلوده در تماس باشید.  

دکتر عمادی هم توصیه می‌کند در پرداخت‌های خود کمتر از پول نقد استفاده کنید و بهره‌گیری از کارت‌های اعتباری را افزایش دهید، چرا که این کارت‌ها کمتر دست به دست می‌شوند و با وجودی که آنها نیز تمیز نیستند اما آلودگی آنها به مراتب کمتر از پول است.  

در برخی از کشورها تلاش شده است روش‌های دیگری نیز برای اجتناب از آلودگی‌ اسکناس‌ها، اندیشیده شود. برای مثال در بعضی کشورها اسکناس‌های پلاستیکی جایگزین نوع کاغذی آنها شده‌اند یا در آینده‌ای نزدیک جایگزین می‌شوند. اسکناس‌های پلاستیکی کمتر از اسکناس‌های کاغذی کثیف می‌شوند، چرا که سطح صاف آنها مانع از جذب عرق، چربی بدن یا مایعات می‌شود.  

همچنین احتمال اینکه اسکناس‌های پلاستیکی عامل انتشار بیماری شوند کم است، چرا که سطح آنها حالت جذب‌کنندگی ندارد. همچنین این نوع اسکناس‌ها قابل شست‌وشو هستند.  

کد خبر 746771
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
    1 0
    موبایل به مراتب کثیف تره و صندلی و میز ادارات.