در این مقاله به بررسی علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه و همچنین نحوه رفع مشکل کار نکردن پنکه می پردازیم.

عکس

زندگی در کشور ایران با آب و هوای بسیار گرم باعث شده تا سیستم تهویه مطبوع خانه شما برای یک زندگی راحت ضروری باشد.  بنابراین هنگامی که پنکه شما روشن نمی شود (مخصوصاً در تابستان)، با مشکل بسیار جدی و بزرگی روبرو خواهید شد. به همین دلیل در این مطلب برای شما علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه را به همراه مراحل سریع و آسانی که می توانید برای رفع مشکل از آنها استفاده کنید، ذکر کرده‌ایم.

علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه  چیست؟

  1. هنگام خاموش شدن ناگهانی پنکه امکان قطع بودن برق وجود دارد. برق منبع تغذیه پنکه است و درصورتی که برق وجود نداشته باشد، دستگاه قادر به کارکرد نیست.
  2. سیم پیچ داخلی دستگاه دچار مشکل است. برای مثال اگر انتهای سیمی که به فن متصل شده پاره یا کشیده شود، کارکرد دستگاه منحل خواهد شد.
  3. دکمه روشن و خاموش دستگاه خراب است. 
  4. پره های فن شما به دلیل گیرکردن نخ یا وسیله‌های دیگر قادر به کارکرد نیستند.

قطع شدن برق پنکه به صورت ناگهانی

همانطور که گفته شد منبع تغذیه پنکه برق است و در صورت قطع شدن برق، دستگاه سریعا خاموش خواهد شد. قطع شدن برق دستگاه می‌تواند برگرفته از قطع شدن برق ساختمان، قطعی برق از مدار اصلی، بریدگی سیم و... باشد.

برای بررسی این مشکل در ابتدا برق ساختمان را روشن کنید، درصورتی که برق متصل باشد، یعنی مشکل از مداراصلی برق، پریز یا سیم‌کشی دستگاه است. شما می توانید طبق مراحل زیر علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه را پیدا کنید.

  1. برق ساختمان را بررسی کنید.
  2. مدار برق را چک کنید، برای مثال ممکن است کلید اتصال برق در ناحیه اتاق خاموش باشد.
  3. پریز را با استفاده از یک وسیله برقی سالم چک کنید، درصورتی که وسیله برقی روشن شود یعنی پریز سالم است.
  4. اگر برق ساختمان متصل بوده و پریز سالم است، یعنی مشکل قطع شدن ناگهانی منبع تغذیه دستگاه از سیم‌کشی است.
  5. سیم دستگاه را از پریز خارج کرده و مورد بررسی قرار دهید، هرگونه پارگی، سوختگی یا خمیدگی در سطح سیم دلیل برق قطع اتصال است.

خاموش شدن دستگاه به وسیله کلید اضطراری

در کنار پنکه مکانی وجود دارد که کلید اضطراری یا خاموش کننده را در خود جای داده است. ممکن است شخصی به طور تصادفی این سوئیچ را در موقعیت خاموش گذاشته باشد. قبل از بررسی دستگاه و قطعات دیگر مطمئن شوید که دستگاه به برق وصل شده و کلید در موقعیت "روشن" قرار دارد.

همچنین با توجه به‌ مدل پنکه ممکن است یک دکمه تنظیم مجدد روی بدنه دستگاه وجود داشته باشد که کلید روی آن تا چند دقیقه از روشن شدن دستگاه جلوگیری خواهد کرد.

دستگاه به دلیل سوختن فیوز، سوخته است

ممکن است یک فیوز منفجر شده در قطع کننده مدار وجود داشته باشد که باعث شده پنکه نه تنها به درستی کار نکند، بلکه موتور دستگاه سوخته باشد. سوختن فیوز به دلیل نوسانات برقی بیش از حد است، به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم در ساعت پرمصرف از تمامی وسایل برقی به صورت همزمان استفاده نکنید.

کارکرد بیشتر از حد پنکه

علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه در برخی از مواقع کارکرد بیشتر از حد دستگاه است. موتور دستگاه یک حد مصرفی مشخص دارد و درصورتی که پنکه بدون توقف کار کند، امکان سوختن موتور به دلیل ایجاد گرمای بیشتر از حد وجود دارد.

برای جلوگیری از این مشکل پیشنهاد می‌کنیم حتما پس از چند ساعت کارکرد دستگاه، آن را خاموش کرده تا قطعات خنک شوند. دقت داشته باشید که کارکرد پیوسته دستگاه نه تنها در پنکه بلکه در تمامی دستگاه‌های الکترونیکی خطرناک بوده و باعث سوختن موتور خواهد بود.

رفع علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه توسط تعمیرکار

رفع علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه توسط تعمیرکار

اگر پس از روشن شدن، دستگاه به صورت مجدد خاموش شود، ممکن است مشکل الکتریکی در یکی از قطعات وجود داشته باشد، در این صورت باید یک تعمیرکار حرفه ای در زمینه تعمیرات پنکه وضعیت را ارزیابی کند. 

البته اگر خانه شما دارای جعبه فیوز است، فیوزهایی را که به نظر می رسد، سوخته‌اند را می‌توانید تعویض کنید. برای اینکه بفهمید فیوزهای شما به درستی کار می کنند یا خیر، باید تست تداوم به وسیله یک مولتی متر انجام دهید.

موتور دستگاه از کار افتاده است

یکی از مهم‌ترین دلایل روشن نشدن پنکه را می‌توان سوختن موتور معرفی کرد. درصورتی که پنکه شما قبل از اینکه به طور کامل کار نکند، صداهای عجیب و غریب تولید کرده و سپس عملکرد آن متوقف شود یعنی مشکل از موتور دستگاه است. برای اینکه بفهمید آیا موتور شما هنوز مقداری عمر باقی مانده است، می توانید یک  آزمایش خازن انجام دهید .

وجود یک جسم مانع برای حرکت پنکه

پنکه با چرخش فن‌ها باد خنک ایجاد خواهد کرد و می‌تواند دمای محیط را در کمترین زمان ممکن کاهش دهد. اما اگر یک جسم خارجی در اطراف دستگاه، مانع از چرخش پره‌های پنکه باشد، مسلما پنکه از کار افتاده و قادر به حرکت مجدد نیست یا به عبارتی دستگاه  از کارافتاده است.

برای رفع این مشکل با در نظر گرفتن ابعاد پنکه تمامی وسایل اطراف آن را دور کنید تا پره‌ها با چرخش خود به اجسام اطراف برخورد نداشته باشند.

داغ شدن بیشتر از حد پنکه

داغ شن بیش از حد قطعات علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه بوده و موجب عدم کارکرد کامل پنکه می‌شود؛ اما برای جلوگیری از مشکل یا رفع آن شما باید با دلایل داغ شدن دستگاه آشنا شوید.

  1. یکی از دلایل داغ شدن دستگاه سوختگی و یا آب شدگی سیم پیچ‌های داخلی پنکه است. سوختگی سیم پیچ تنها در یک قسمت باقی نمانده و به مرور زمان به تمامی سیم‌ها انتقال خواهد داد. در نهایت ذوب شدن سیم باعث افزایش حرارت دستگاه و انتشار بوی سوختگی می‌شود.
  2. در برخی مواقع ممکن است دکمه‌های روی پنکه نیز در اثر استفاده پیوسته، بسیار داغ شده و حتی ممکن است در برخی از قسمت‌های آن شاهد آب شدگی باشید. 

سخن پایانی

همانطور که می‌دانید ایجاد هوای سرد و خنک در فصل تابستان به عنوان یکی از دغدغه های هر فرد شناخته می‌شود. اما متاسفانه پنکه مانند هر وسیله الکترونیکی دیگری در معرض خرابی و مشکلاتی مانند روشن نشدن و از کارافتادگی پوتور دستگاه است.

با توجه به اطلاعاتی که توسط همیار ریپیر در این مطلب درباره علت از کار افتادن و روشن نشدن پنکه برای شما ذکر شد، شما می‌توانید با افزایش دانش و اطلاعات خود در زمینه مشکل را عیب‌یابی و تعمیر کنید. اما دقت داشته باشید که پیشگیری از ایجاد مشکل، بهتر از تعمیر دستگاه است و پس از آشنایی با دلایل متنوع روشن نشدن دستگاه، بهتر است که از بروز مجدد آنها جلوگیری کنید.

کد خبر 747427

پر بیننده‌ترین اخبار بازار

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha