تاریخ پزشکی پر است از لحظه‌های درخشان؛ لحظه‌هایی که مسیر تاریخ را برای همیشه تغییر دادند و نویدبخش آینده‌ای سالم‌تر و با درد و رنج کمتر به انسان بودند.

پزشکی

به گزارش همشهری آنلاین، دستاوردهایی که امروزه معمولی و پیش‌پا افتاده به نظر می‌رسند اما حاصل سال‌ها تلاش و پشتکار افرادی هستند که فراتر از زمانه‌شان می‌اندیشیدند؛ ۱۰۰ مورد از مهم‌ترین دستاوردهای پزشکی را با هم مرور می‌کنیم.

 ابداع روش سزارین

در سال ۱۵۰۰ قصابی فرانسوی به نام «ژاک نوفر»  اولین عمل سزارین را با موفقیت روی همسرش انجام داد.  

 اولین لقاح مصنوعی

یک قرن پس از کشف اسپرماتوزوئید توسط هلندی‌ها در اواخر قرن ۱۸ یک جراح اسکاتلندی به نام «جان هانتر» اولین لقاح مصنوعی را در انسان با موفقیت انجام داد.

 ابداع اولین گوشی پزشکی

در اواسط قرن ۱۹ پزشکی فرانسوی به نام «رنه لائن» اولین گوشی پزشکی را با لوله کردن یک دسته کاغذ ابداع کرد.

 اولین انتقال خون

اولین انتقال خون از انسانی به انسان دیگر در اوایل قرن ۱۹ صورت گرفت اما هنوز گروه‌های خونی و فاکتور RH شناخته نشده بودند.

 ابداع روش‌های ضدعفونی

«ژوست شامپیونیر»، پزشک فرانسوی اولین فردی است که در سال ۱۸۶۹ ضدعفونی کردن زخم‌ها را ابداع کرد.  

 کشف آسپرین

در تابستان سال ۱۸۹۷، «فلیکس‌هافمن» با به دست آوردن شکل خالص و پایدار استیل‌سالیسیلیک اسید یا آسپرین آغازگر ابداع مسکن‌ها بود. شرکت آلمانی بایر و شرکا تا زمان جنگ جهانی اول حق انحصاری تولید این قرص را در بازار جهانی در دست داشت تا اینکه در اثر شکست آلمان در جنگ این امتیاز به شرکت‌های آمریکایی منتقل شد.

 اولین شیمی‌درمانی

اولین شیمی‌درمانی برای درمان زخم‌های ناشی از سیفلیس روی یک خرگوش توسط برنده جایزه نوبل پزشکی، «پل اولریش» انجام شد.

 ارائه باندهای پانسمان

در سال ۱۹۲۰ اولین باندهای پانسمان که به طور رسمی ارائه شد، توسط «ارل دیکسون»، کارمند شرکت جانسون ابداع شد.

 ابداع روش تصویربرداری ام آرآی

در سال ۱۹۶۹، «ریموند دامادین»، پزشک ارمنی- آمریکایی، ایده استفاده از تشدید مغناطیسی هسته‌ای را در حوزه پزشکی مطرح و هشت سال بعد اولین عکس از بدن انسان زنده را تهیه کرد.  

تولید قرص‌های ضدبارداری

قرص‌های ضدبارداری از سال ۱۹۵۷ و به منظور تنظیم عادت ماهانه زنان وارد بازار شدند و سه سال بعد با مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا، مصرف آنها به روشی برای پیشگیری از بارداری مبدل شد.

 ابداع دستگاه ضربان‌ساز قلب

در سال ۱۹۵۰ اولین دستگاه ضربان‌ساز قلبی ساخته شد که طول آن به ۳۰ سانتی‌متر می‌رسید و باید به طور مداوم با برق شارژ می‌شد.

 کشف پنی‌سیلین

در سال ۱۹۲۸ «الکساندر فلمینگ» داخل جعبه خمیری که در آن باکتری استافیلوکوک قرار داده بود کپک‌زدگی را مشاهده کرد که گویا باکتری‌های اطراف آن محو شده بودند. همین نکته به ظاهر ساده در اثر تحلیل ذهن خلاق او منجر به کشف یکی از مهم‌ترین دستاوردهای تاریخ پزشکی یعنی پنی‌سیلین شد.

کشف ویتامین C

«چارلز کینگ»، متخصص بیوشیمی در سال ۱۹۳۲ موفق شد ویتامین C را کشف کند. این کشف کمک فراوانی به پیشگیری از بیماری سوءتغذیه کرد. او پس از پنج سال تحقیق بی‌وقفه موفق شد ویتامین C را از آبلیمو استخراج کند. نام دیگر ویتامین  C اسکوربیک اسید یا ضدبیماری اسکوروی است.

شناسایی نقش انسولین در بروز دیابت

«اسکار مینکووسکی»، فیزیولوژیست آلمانی برای اولین بار دریافت که بیماری دیابت در اثر سرکوب یکی از ترشحات لوزالمعده یا همان هورمون انسولین ایجاد می‌شود. در سال 1889 مینکووسکی با کمک جوزف فون مرینگ با بررسی چگونگی سوخت و ساز چربی‌ها در بدن نقش لوزالمعده را در بروز دیابت کشف کرد.

ابداع آزمون لکه جوهر

«هرمان رورشاخ»، روانپزشک سوئیسی آزمایش لکه‌های جوهر یا تست رورشاخ را ابداع کرد. این روش شامل کارت‌هایی است که روی آنها اشکال اتفاقی ولی به صورت قرینه توسط لکه‌های جوهر ایجاد شده است و فرد باید نظرش را درباره آنها بگوید. او در سال ۱۹۱۸ به طور اتفاقی این روش را کشف کرد و نتایج آن را در سال ۱۹۲۱ منتشر کرد.  

 تولد اولین نوزاد حاصل از لقاح مصنوعی

«لوئیز برآون» اولین کودکی است که در سال ۱۹۷۸ به کمک روش لقاح مصنوعی که توسط «دکتر پاتریک استپتو» ابداع شده بود، متولد شد.  

 تولید آب ژاول

ژاول نام محله‌ای است که آب ژاول برای اولین بار در در اواخر قرن ۱۸ در آنجا ابداع و استفاده شد؛ به همین دلیل این محلول را آب ژاول نامیدند.

 ابداع روش جراحی افزایش طول استخوان

«گاوریل ایلیزارف»، جراح ارتوپد بلاروس در سال ۱۹۷۱ روشی را برای شکل‌دهی مجدد یا افزایش طول استخوان‌های دست یا پا ابداع کرده است.

 ابداع مسواک

مسواک با شکل امروزی در سال ۱۴۹۸ میلادی توسط چینی‌ها ساخته شد. عادت مسواک زدن‌های روزانه را نظامیانی باب کردند که به اجبار مسواک می‌زدند.  

 ابداع صابون

سومری‌ها اولین صابون را ۴۵۰۰ سال پیش با استفاده از پیه و کربنات پتاسیم ابداع کردند و ۳ هزار سال پیش نیز سریانی‌ها انواع ملایم‌تری از ترکیب روغن زیتون و سود ساختند.  

 ارائه خمیر دندان

مصری‌ها انگشت‌شان را به پودر سیاهک- نوعی زغال- آغشته می‌کردند و دندان‌های‌شان را مسواک می‌زدند اما خمیر دندان‌های نوین در اواخر قرن ۱۹ تولید شدند.

 ابداع عینک

عینک‌های دسته‌دار در سال ۱۷۴۶ ساخته شدند. پیش از آن مردم از شیشه‌هایی به شکل سنگ‌های کُروی صیقل داده شده استفاده می‌کردند که به «سنگ‌های خواندن» معروف بودند.

 پاستوریزه کردن

«لوئی پاستور»؛ دانشمند فرانسوی در سال ۱۸۵۷ فرضیه میکروب‌ها را کشف کرد که در واقع سرآغاز دو فرایندی بود که بعدها پاستوریزاسیون نامیده شد.  

 تولید پوشک بچه

برای اولین بار یک شرکت چند ملیتی آمریکایی پوشک بچه را به بازار عرضه کرد. در سال ۱۹۷۲ نیز پوشک‌هایی با بست‌های چسب‌دار ارائه شد.  

 ابداع روش سی‌تی‌اسکن

«گادفری‌هانس‌فیلد» در سال ۱۹۷۱ برای اولین بار از دستگاه سی‌تی‌اسکن به طور رسمی برای تصویربرداری پزشکی استفاده کرد.

 ابداع روش سونوگرافی

دکتر «یان دونالد»، متخصص زنان و زایمان انگلیسی برای اولین بار در سال ۱۹۵۵ از امواج اولتراسوند برای تشخیص پزشکی استفاده کرد.

 ابداع روش ماموگرافی

پایه‌های روش ماموگرافی در سال ۱۹۱۳ توسط یک دانشمند آلمانی به نام سالومون بنیانگذاری شد اما این روش از سال ۱۹۵۱ گسترش پیدا کرد.

 ابداع روش آنژیوگرافی

روش آنژیوگرافی اولین بار توسط پزشک و متخصص مغز و اعصاب پرتغالی به نام «اگاس مونیتز» در اوایل سال ۱۹۲۷ ابداع شد.

 کشف دلیل سرطان خون

پژوهش‌های «لودویگ گروس»، پزشک اتریشی آمریکایی در دهه ۱۹۵۰ میلادی نشان داد سرطان خون می‌تواند در اثر نوعی ویروس ایجاد شود.

 اختراع دماسنج پزشکی کوتاه

«توماس آلبوت» در اواسط قرن ۱۹ دماسنج‌های پزشکی کوتاه را که درجه تب بیمار را در پنج دقیقه‌اندازه می‌گرفتند ابداع کرد. انواع بلند قبلی برای این کار به ۲۰ دقیقه زمان نیاز داشتند.

 کشف اولین نشانه‌های وجود سلول

در اوایل قرن ۱۹ «ژاویر بیشا»، پزشک مشهور فرانسوی برای اولین بار کشف کرد ‌اندام‌های بدن انسان از اجزای کوچک‌تر و ساده‌تری تشکیل شده‌ است. این کشف سال‌ها بعد «سلول» نامیده شد.

کشف روش جدید بیهوشی

بیهوشی از زمان باستان وجود داشته است اما از ۱۸۴۲ که «کراوفورد لانگ»، پزشک آمریکایی قبل از جراحی بیمار را با اتر بیهوش کرد، وارد عرصه جدیدی شد. دو سال بعد، «ویلیام مورتون»، دندانپزشک آمریکایی بیمارش را با گاز نیتروکسید بیهوش کرد و دندان او را کشید.

رفتار کروموزوم‌ها هنگام تقسیم سلولی

«والتر فلمینگ»، متخصص آناتومی آلمانی اولین کسی است که به طور نظام‌مند رفتار کروموزوم‌های داخل هسته سلول‌ را هنگام تقسیم سلولی کشف و تشریح کرد. او در سال ۱۸۸۲ اصطلاح «میتوز» را برای این فرایند ابداع کرد که تا امروز نیز استفاده می‌شود.

ابداع روش بخیه زدن

«آمبروز پارره»، پزشک نامدار فرانسوی قرن ۱۶ و پدر علم جراحی نوین،  اولین کسی است که برای بستن جای عمل و قطع خونریزی به جای روش وحشیانه و خطرناک  استفاده از آهن گداخته یا آب جوش از روش بخیه زدن و دوختن رگ‌ها استفاده کرده است.  

کشف واکسن فلج اطفال

اولین واکسن فلج اطفال توسط «جوناس سالک»، پزشک آمریکایی در سال ۱۹۵۲ تولید و آزمایش شد. واکسن خوراکی نیز پنج سال بعد توسط «آلبرت سابین»، پزشک آمریکایی تولید شد. این واکسن که در سال ۱۹۶۲ مجوز رسمی دریافت کرد، به عنوان بهترین راه پیشگیری از ابتلا به فلج اطفال معرفی شد.

تالیف کتاب قانون در طب

این کتاب یکی از مهم‌ترین کتاب‌های تاریخ علم پزشکی است. این کتاب چنان کامل است که تا سال ۱۹۰۹ میلادی در دانشگاه‌های اروپایی تدریس می‌شد. ابن سینادر این کتاب با شیوه‌ای تشریحی و تحلیلی به بررسی اعضای بدن انسان و بیماری‌ها پرداخته ‌است. کتاب قانون سه بار به طور کامل به زبان لاتین ترجمه شده است.

کشف استرپتومایسین

در اوایل قرن بیستم با وجود کشف آنتی بیوتیک‌ها، هنوز بیماری‌هایی مانند سل، ذات‌الریه، تیفوس و... قربانی می‌گرفتند. این قضیه تا سال ۱۹۴۴ ادامه پیدا کرد تا «سلمان واکسمان»، پزشک روسی که در اثر جنگ به آمریکا مهاجرت کرده بود پس از انجام پژوهش‌های فراوان موفق به کشف استرپتومایسین شد که در درمان سل بسیار موثر بود.

 اولین شبیه‌سازی‌ موش‌ها

در تابستان سال ۱۹۹۸ تیم پژوهشی دانشگاه‌هاوایی به سرپرستی «ریوزو یاناگیماچی» اعلام کرد که موفق شده‌اند از سلول‌های بالغ، سه نسل موش‌های شبیه‌سازی شده ایجاد کنند.

 کشف ساختار مولکولی DNA

«روزالین فرانکلین»؛ دانشمند انگلیسی نقشی اساسی در کشف ساختار مولکولی DNA داشت. این پژوهش‌ها از سال ۱۹۵۱ شروع شدند.  

 کشت سلول‌های بنیادی

در تابستان سال ۱۹۹۷ دکتر «جان گرهارت»، متخصص زنان و زایمان و تیم پژوهشی دانشگاه جان هاپکینز برای اولین بار موفق شدند سلول‌های بنیادی انسان را در آزمایشگاه کشت کنند.  

 آغاز روان‌شناسی تحلیلی

«کارل یونگ»، روان‌شناس سوئیسی در اوایل قرن ۲۰ فرضیه‌های معروفش را که خود آنها را روان‌شناسی تحلیلی نامیده ‌است، ارائه کرد.  

 جرقه ابداع واکسن هپاتیت B

در اواسط قرن ۲۰ «بارچ بلومبرگ»، پزشک آمریکایی برای اولین بار آنتی‌ژن‌هایی را کشف کرد که باعث ترشح آنتی‌بادی‌هایی علیه هپاتیت B در بدن می‌شوند. این کشف بعدها منجر به ساخت واکسن این بیماری توسط سایر دانشمندان شد.  

ابداع ریه آهنی

در تابستان سال ۱۹۲۷ اولین ریه آهنی (دستگاه تنفس الکتریکی) در بیمارستانی در نیویورک توسط «فیلیپ درینکر» با استفاده از دو جاروبرقی راه‌اندازی شد.

عرضه کورن فلکس به بازار

اولین صبحانه رژیمی معروف به کورن فلکس توسط «ویلیام کِلوگ» برای بیمارانی که باید رژیم غذایی سخت می‌گرفتند، در اواخر قرن ۱۹ تولید شد.  

ابداع روش ژن‌درمانی

در تابستان ۱۹۹۰ برای اولین بار ژن‌درمانی با تزریق ژن‌های جدید به سلول‌های بدن انجام شد. «دکتر مک گاریتی» سرپرستی این پروژه را بر عهده داشت.  

کشف گاز اکسیژن

گاز اکسیژن در سال ۱۷۷۴ توسط «جوزف پریسلی»، شیمی‌دان انگلیسی کشف شد. او در بررسی‌های خود متوجه شد شمع‌ها در مجاورت این گاز نور بیشتری تولید می‌کنند.  

ابداع تنفس مصنوعی دهان به دهان

«پیتر سافار»، پزشک آمریکایی مبتکر روش تنفس مصنوعی دهان به دهان است. در دهه ۶۰ میلادی این روش با اضافه شدن روش فشار بر قفسه‌سینه تکمیل شد و به عنوان روش احیای قلبی ریوی شناخته شد.

معرفی روان‌شناسی آموزشی

در اوایل قرن ۲۰ ادوارد تورندیک، روان‌شناس آمریکایی پایه‌های روان‌شناسی آموزشی رابر مبنای روش آزمون و خطا برای یادگیری بنا نهاد.

کشف کم‌خونی داسی‌شکل

بیماری کم‌خونی داسی‌شکل برای اولین بار توسط «جیمز هِریک»، متخصص قلب آمریکایی در سال ۱۹۱۰ کشف شد.

کشف فرایند تبدیل سلول‌های سالم به سرطانی

بررسی‌های «الیزابت استِرن»، آسیب‌شناس کانادایی در اواسط قرن ۲۰ نشان داد فرایند تبدیل سلول‌های سالم به سلول‌های سرطانی از ۲۵۰ مرحله تشکیل شده ‌است.  

کشف روش سنتز ویتامین A

روش سنتز کامل ویتامین A توسط دو شیمی‌دان هلندی به نام «یوزف آرنز» و «دیوید فون دروپ» در تابستان سال ۱۹۴۷ کشف شد.  

ابداع کاتتر قلبی

در سال ۱۹۲۹ «ورنر فورسمان»، جراح آلمانی کاتتر قلبی را ابداع و روی رگ‌های بازوی خودش امتحان کرد. تا آن زمان تصور می‌شد ورود هرگونه شی خارجی به رگ عواقب مرگباری دارد.

کشف اولین هورمون

«ویلیام بیلیس»، فیزیولوژیست انگلیسی همراه با همکارش، «ارنست استرلینگ» موفق شدند در سال ۱۹۰۲ اولین هورمون را کشف کنند.  

کشف درمان بیماری اسکوروی

«جیمز لیند» در سال ۱۷۵۴ ثابت کرد که بیماری اسکوروی- که مخصوص ملوانان بود- در اثر کمبود ویتامین C به وجود می‌آید.

شناسایی فیزیولوژی فرایند گوارش

«ایوان پاولوف»، پزشک روسی در سال ۱۹۰۴ فیزیولوژی فرایند گوارش و جنبه‌های حیاتی‌ آن را برای انسان شناسایی کرد.

کشف واکسن مننژیت

در سال ۲۰۰۶ برای اولین بار در انگلستان واکسن نوعی از مننژیت برای نوزادان دو، چهار و ۱۳ ماهه تولید شد.  

کشف ارتباط دخانیات و بیماری‌های قلبی

ارتباط بین استعمال دخانیات با بیماری‌های قلبی در اوایل دهه ۱۹۶۰ توسط یک تیم پزشکی با سرپرستی «دکتر جی ناتان» کشف شد.  

کشف مکانیسم سرایت بیماری‌های مسری

«چارلتون گاجوسک»، پزشک و ویروس‌شناس آمریکایی در سال ۱۹۷۶ مکانیسم جدید منشا و نحوه سرایت بیماری‌های مسری را کشف کرد.

شناسایی عامل انتقال بیماری تب زرد

«والتر رید»، میکروب‌شناس آمریکایی اولین کسی است که در قرن ۱۹ پس از آزمایش‌های زیاد ثابت کرد بیماری تب زرد در اثر نیش پشه‌ها منتقل می‌شود.  

نقش گلبول‌های سفید در سیستم ایمنی بدن

«مریل چِیس»، ایمنی‌شناس آمریکایی در اوایل دهه ۱۹۴۰ میلادی نقش گلبول‌های سفید را در سیستم ایمنی بدن کشف کرد.  

درمان گواتر با نمک یددار

پژوهش‌های «دیوید مارین»، آسیب‌شناس آمریکایی در سال ۱۹۲۲ منجر به کشف درمان گواتر با «ید» و تولید نمک یددار شد.  

تشریح علائم حصبه

«گیرولامو کاردانو»، پزشک ایتالیایی در سال ۱۵۴۵ برای اولین بار علائم بالینی تب تیفوسی یا حصبه را تشریح کرد.  

ارتباط هورمون‌ها و سرطان پروستات

ارتباط بین هورمون‌ها و سرطان پروستات در سال ۱۹۳۹ توسط «چارلزهاگینز»، جراح و ارولوژیست کانادایی کشف شد.  

شناسایی گلیکوژن

در پاییز سال ۱۸۵۵ «کلود برنارد»، فیزیولوژیست فرانسوی کشف کرد گلوکز یا قندخون در بدن به صورت گلیکوژن ذخیره می‌شود.  

ابداع روش شوک‌درمانی

«یولیوس یورِگ»، متخصص مغز و اعصاب و روانپزشک اتریشی در اوایل قرن ۲۰ برای اولین بار روش شوک‌درمانی را ابداع کرد.  

کشف اشعه ایکس

کشف اشعه ایکس توسط «ویلهلم کنراد رونتگن»، پزشک آلمانی در سال ۱۸۹۵ صورت گرفت. او در سال ۱۹۰۵ برنده جایزه نوبل پزشکی شد.

ارتباط سرطان خون و اشعه ایکس

«آلیس استوارت»، اپیدمیولوژیست انگلیسی در اواخر قرن ۱۹ ثابت کرد قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ایکس و تشعشع‌های هسته‌ای می‌تواند منجر به سرطان خون شود.

موفقیت واکسن‌هاری

پس از اینکه نوجوان ۱۵ ساله‌ای به نام «ژان ژوپلی» در سال ۱۸۸۵ چندین بار توسط یک سگ هار گاز گرفته شد، به آزمایشگاه لوئی پاستور منتقل و واکسن‌هاری به او تزریق شد.  

طراحی آزمون سنجش هوش

«آلفرد بینه»، روان‌شناس فرانسوی در سال ۱۹۰۵ آزمونی برای سنجش ضریب هوشی کودکان طراحی و برای اولین بار از واژه IQ استفاده کرد.

کشف مرکز تکلم در مغز

«ژان بویلاد»، پزشک فرانسوی در سال ۱۸۲۵ دریافت، مرکز تکلم در میانه نیمکره چپ مغز انسان قرار دارد.  

کشف آنزیم‌های مهارکننده

«دانیل ناتانز»، میکروب‌شناس آمریکایی در سال ۱۹۷۸ با کمک دو همکارش آنزیم‌های مهار کننده را کشف کردند. این کشف قدم بزرگی در راه درمان و پیشگیری بیماری‌های ارثی و سرطان است.  

ابداع روش فیزیوتراپی

«هاوارد راسک»، پزشک آمریکایی، پزشکی توانبخشی یا فیزیوتراپی را هنگام درمان سربازان زخمی‌در زمان جنگ جهانی دوم ابداع کرد.

بنیانگذاری علم الکتروفیزیولوژی

«امیل ریموند»، روان‌شناس آلمانی با انجام آزمایش‌های فراوان روی اعصاب و الیاف عضلانی حیوانات، موفق شد رشته الکتروفیزیولوژی را به جهان معرفی کند.

درمان مالاریا

«رونالد راس»، پزشک هندی‌الاصل انگلیسی در اوایل قرن ۲۰ نقش پشه آنوفل در انتقال بیماری مالاریا را کشف کرد.  

کشف ویتامین K

«آلبرت دویزی»، بیوشیمیدان آمریکایی در ۱۹۳۹ همراه با «هنریک دَم»، موفق شدند ویتامین K را سنتز و نقش آن را در  انعقاد خون به طور کامل تشریح کنند.  

ابداع سمعک الکتریکی 

در سال ۱۸۸۰ حق امتیاز اولین سمعک الکتریکی توسط فرانسیس کلارک و ام فوستر با عنوان «ابزاری برای کمک به شنوایی ناشنوایان» به طور رسمی به ثبت رسید. البته تولید این وسیله به دلایل نامعلومی تا اوایل سال ۱۹۰۱ به تعویق افتاد.

مکانیسم سیستم ایمنی بدن

رالف زینکِرناگِل، ایمنی‌شناس سوئیسی برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ دریافت که سیستم ایمنی بدن چگونه می‌تواند سلول‌های طبیعی بدن را از اجسام خارجی یا عوامل بیماری‌زای مختلف تشخیص دهد و با آنها به مقابله بپردازد.  

ابداع علم آناتومی نوین

آندریاس وزالیوس، دانشمند قرن ۱۶ اولین کسی است که با نادیده گرفتن قوانین ممنوعیت کالبدشکافی انسان‌- که شش قرن پا برجا بود موفق شد بسیاری از ارگان‌های بدن را شناسایی کند و راه را برای درک بهتر تاثیر بیماری‌ها بر بدن بگشاید.  

تشریح بیماری ایدز

در پنجم ژوئن سال ۱۹۸۱ برای اولین بار بیماری فراگیر خطرناکی که بعدها ایدز نامیده شد، توسط «دکتر مایکل گوتلیب» در خبرنامه مرکز کنترل بیماری‌های آمریکا تشریح شد. او که استاد دانشگاه کالیفرنیا بود برخلاف بقیه همکارانش اهمیت و وخامت این بیماری را کاملا درک کرده بود.  

مایه‌کوبی سیاه‌زخم

در پنجم ماه می سال ۱۸۸۱ برای اولین بار مایه‌کوبی بیماری سیاه زخم روی یک گاو نر، چند گاو شیرده و ۲۵ گوسفند توسط «لوئی پاستور»، دانشمند مشهور  فرانسوی انجام شد. این آزمایش با موفقیت همراه بود و راه را برای پیشگیری از انتشار این بیماری در بین دام‌ها باز کرد.

شناسایی گروه‌های خونی

«کارل لنداشتاینر»، پزشک اتریشی در ۱۹۰۱ دریافت گاهی اگر خون انسانی به انسانی دیگر تزریق شود، گلبول‌های قرمز فرد دهنده در داخل رگ‌های فرد گیرنده لخته می‌شوند. او نتیجه گرفت شاید خون افراد با هم متفاوت باشد. هشت سال بعد او  موفق شد گروه‌های خونی را شناسایی و به نام‌های امروزی طبقه‌بندی کند.  

شناسایی هورمون انسولین

«فردریک بنتینگ»، پزشک کانادایی در ۱۹۲۱ موفق شد هورمون انسولین را از لوزالمعده استخراج و به عنوان یکی از اثربخش‌ترین راه درمان دیابت معرفی کند.  

تشریح مکانیسم پمپ سدیم

در سال ۱۹۶۳‌ «اندروهاکسلی»، فیزیولوژیست انگلیسی موفق شد مکانیسم پمپ سدیم را که روش انتقال پیام‌های عصبی در بدن است، تشریح کند.  

کشف نقش آب آلوده در انتقال وبا

«ادوین چادویک»، پزشک انگلیسی در ۱۸۴۸ به نقش آب آلوده رودها و فاضلاب‌ها در انتقال بیماری وبا پی برد.  

کشف چگونگی تاثیر مواد مخدر روی مغز

«پل گرین‌گارد»، متخصص مغز و اعصاب آمریکایی در سال ۲۰۰۰ چگونگی تاثیر مواد مخدر روی مغز را کشف کرد.  

شناسایی تاثیر رژیم کم‌کالری روی سلامت

«جان هاروی کِلوگ»، پزشک و جراح آمریکایی یکی از اولین کسانی است که در سال ۱۹۴۳ ثابت کرد رژیم غذایی کم‌کالری و مصرف کمتر غذاهای پرچرب می‌تواند ضامن سلامتی باشد.  

کشف باسیل سل

«رابرت کخ»، پزشک آلمانی در اواخر قرن ۱۹ ثابت کرد که برخلاف باور عمومی، سل یک بیماری ارثی نیست و عامل آن نیز یک نوع باسیل است.

تشریح بیماری پارکینسون 

«جیمز پارکینسون»، پزشک انگلیسی یافته‌های خود را درباره بیماری فلج لرزشی در سال ۱۸۱۷ منتشر و بیماری پارکینسون را به جهانیان معرفی کرد.

مکانیسم مصونیت در برابر بیماری‌ها

«ایلیا مخینکف»، دانشمند روسی و «پاول الریچ»، دانشمند آلمانی در سال ۱۹۰۸ مکانیسم مصونیت در برابر بیماری‌های مسری را شناسایی کردند.

 ابداع ابزاری برای درمان هیدروسفالی

جان هولتر، مخترع آمریکایی، در اواخر قرن ۲۰ ابزاری ابتکاری برای درمان هیدروسفالی یا آب آوردن مغز ابداع کرد.  

 جداسازی ویروس آنفلوآنزا

«ریچارد شووپ»، ویروس‌شناس و آسیب‌شناس آمریکایی در اوایل قرن ۲۰ موفق شد برای اولین بار ویروس آنفلوآنزا را جداسازی کند.

 جراحی غده تیروئید 

در سال ۱۹۰۹ «امیل تئودور کوچر»، دانشمند سوئیسی اولین جراحی را با موفقیت روی غده تیروئید انجام داد.  

 ارتباط تصلب شرایین و آنژین صدری

«جان فوترگیل»، پزشک انگلیسی اولین کسی است که در اواسط قرن ۱۸ ارتباط بین بیماری تصلب شرایین (سخت و ضخیم شدن دیواره سرخرگ‌ها همراه با کاهش جریان خون) و آنژین صدری را تشریح کرده است.

 کشف منحصر به فرد بودن اثر انگشت هر انسان

«هنری فولدز» در اول ژوئن سال ۱۸۴۳ که دوست باستان‌شناس خود را در یکی از سفرهایش همراهی می‌کرد متوجه شد اثر دست هنرمندان روی بعضی از کوزه‌ها و اشیای سفالی باستانی باقی مانده است. او در یک آزمایش اثر دست خود و همسفرهایش را روی گل آزمایش کرد و پس از بررسی دقیق متوجه شد که هر کدام شکل متفاوت و منحصر به فردی دارد.  

 اهمیت معاینه‌های بالینی در تشخیص قطعی

«ویلیام استوکس»، پزشک ایرلندی در اوایل قرن ۱۷ اهمیت نقش معاینه‌های بالینی را در رسیدن به تشخیص قطعی بیماری شناسایی کرد.

 کشف عامل بیماری دیفتری

«فردریش لوفلر»، میکروب‌شناس آلمانی در سال ۱۸۸۴ برای اولین بار عامل بیماری دیفتری را به جهانیان شناساند.  

 تولید داروهای نقرس و مالاریا

«گرترود الیون»، فارماکولوژیست آمریکایی در سال ۱۹۸۸ به دلیل تولید داروهای مختلف برای درمان نقرس و مالاریا برنده جایزه نوبل پزشکی شد.  

 ابداع دستگاه سنجش فشارخون 

«جیمز مکنزی»، متخصص قلب و عروق اسکاتلندی در سال ۱۸۹۲ ابزاری برای سنجش فشارخون و نبض ابداع کرد.

 ابداع روش نور درمانی

«نیلز فینسن»، دانشمند دانمارکی در اوایل قرن ۲۰ خاصیت درمانی طیف‌های رنگی مختلف نور را کشف و روش نوردرمانی را ابداع کرد.

کد خبر 748141
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha