رئیس کل بانک مرکزی امروز در توئیتی درباره خرید ارز از بازار غیررسمی به فعالان اقتصادی کشور هشدار داد. رئیس هیات مدیره مجمع عالی واردات در این باره گفت: گرچه این توییت هشدار به فعالان اقتصادی بود اما نکته ای که وجود دارد این است که فعالان اقتصادی شناسنامه دار نمی توانند وارد بازار غیر رسمی شوند. 

بازار ارز

همشهری آنلاین- خدیجه نوروزی: امروز محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در توئیتی با هشدار به خریداران ارز از بازار غیررسمی، اعلام کرد: سیاست بانک مرکزی کوچک‌سازی بازار غیررسمی ارز است. وی در صفحه خود در فضای مجازی و خطاب به فعالان اقتصادی کشور، نوشت: نمی‌توان ارز را از بازار غیررسمی دریافت کرد و همزمان به چشم داشت تخصیص ارز منتظر ماند تا مابه‌التفاوت آن را به‌دست آورد! سیاست بانک مرکزی کوچک‌سازی بازار غیررسمی است. ورود به بازار غیرسمی معادل پول‌شویی است و موجب اخلال در نظام اقتصادی است.

علیرضا مناقبی، رئیس هیات مدیره مجمع عالی واردات در گفت و گو با همشهری آنلاین در واکنش به این توئیت گفت: گرچه این توییت هشدار به فعالان اقتصادی بود اما نکته ای که وجود دارد این است که فعالان اقتصادی شناسنامه دار نمی توانند وارد بازار غیر رسمی شوند. 

وی ادامه داد: فعالان اقتصادی شناسنامه دار برای تامین ارز از دو روش می توانند استفاده کنند. تجار یا باید از ارز صادراتی استفاده کنند که ماخذ و منبع آن مشخص است یا باید از ارز نیمایی و بانکی استفاده کنند. افرادی که وارد بازار غیررسمی می شوند قاچاقچی هستند نه فعال اقتصادی  و تا زمانی که ما موانع متعددی برای فعالان اقتصادی شناسنامه دار ایجاد کنیم و کار را برای آنها سخت کنیم قطعا به بازارغیررسمی جان می دهیم. چرا که فعالان شناسنامه دار نمی توانند وارد عرصه اقتصادی صحیح شوند، نیاز جامعه نیز برطرف نمی شود و طبیعی است که پول به سمت بازارهای غیر رسمی و اقتصاد ناسالم و قاچاق می رود. 

مناقبی گفت: باید به این نکته توجه کنیم که عدم اطمینان مردم به ریال به افزایش تقاضای ارز در بازار دامن می زند و به ارز غیررسمی فشار وارد می شود. سوال این جاست که این ارز غیر رسمی از کجا می آید؟ ما که غیر از صادرات نمی توانیم خلق ارز کنیم پس این دلارها دلارهای صادراتی است. بخش خصوصی واقعی که مجبور است دلارش را به دولت بدهد یا در مقابلش واردات انجام دهد. پس حالا باید بگردیم پرتقال فروش را پیدا کنیم که ارزی که در بازار خرید و فروش می شود از کجا می آید؟

رئیس هیات مدیره مجمع عالی واردات با اشاره به اینکه سیاست های بانک مرکزی در خصوص کنترل بازار ارز فرار رو به جلوست، گفت: ممنوعیت در بحث واردات غلط است ولی محدودیت درست است آنهم برای یک دوره زمانی خاص نه برای همیشه. از طرفی محدویتی که دولت می تواند ایجاد کند ابزار دارد یعنی بر اساس حقوق و عوارضی که دارد می‌تواند این محدودیت را اعمال کند. زمانی که جلوی تجارت افراد قانونمند گرفته می شود و اجازه فعالیت درست به آنها داده نمی شود چه اتفاقی می‌افتد؟ اگر بتوان با تولید نیاز جامعه را برطرف کرد قطعا هیچ واردکننده ای اقدام به وادات آن کالای خاص نمی کند. پس زمانی که بر اساس تولید داخل کشور نمی توانیم نیاز جامعه را برطرف کنیم و در مقابل جلوی کار افراد قانونمند را می بندیم اقتصاد به سمت بیراهه می رود.

مناقبی با بیان این موضوعات ادامه داد: متاسفانه گوش شنوایی وجود ندارد، البته داریم اما اینکه چرا با علم به موانع اصلی اقدامی برای رفع آن انجام نمی دهند سوال است. البته معتقدم تعارض منافعی که وجود دارد موجب شده تا بسیاری از مشکلات لاینحل بماند. با یک دودو تا چهارتای ساده محاسبه کنید وقتی ما ۳۰ میلیارد قاچاق کالا داشته باشیم با دلار ۵۰ هزار تومانی گردش مالی آن چقدر است و چه کسانی از این مسیر منتفع می شوند؟

وی در ادامه ایجاد محدودیت ارز برای واردکنندگان واقعی گفت: ما نمی توانیم بگوییم جمعیت ۸۰ میلیونی ما سر جای خودش است اما مصرف مان نصف شده است. چنین چیزی امکان ندارد. اما باید دید چه کسانی از این محدودیت ها و ممنوعیت ها متنفع می شوند که اجازه نمی دهند کار صحیح و اصولی در کشور انجام شود.

مناقبی در خصوص سیاست های بانک مرکزی در خصوص مدیریت بازار ارز اظهار کرد: برخی اقدامات بانک مرکزی فرار رو به جلوست. آیا بانک مرکزی دلار ۲۸۵۰۰ تومانی که می گوید قیمت حقیقی دلار است در خزانه دارد که به مردم عرضه کند. اگر دارند خب بدهند پس چرا مردم در صف هستند؟ اگر ندارند پس دلار ۵۰ هزار تومانی که در بازار خرید و فروش می شود از کجا آمده و مال چه کسی است؟ مگر می شود که نتوان آن را پیدا کرد و به سر منشا اصلی نرسید؟

این فعال اقتصادی افزود: من اگر در کشوری زندگی کنم که دلار و یوان و ... داشته باشم شما فکر می کنید آنها را به ایران می آورم و به دیگران می دهم. قطعا این کار را انجام نمی دهم. الان وقتی ارزی غیر از ریال وارد کشور می شود یعنی کسی این را وارد کشور می کند که نیاز به ریال دارد. لذا کسی به ریال نیاز دارد که صادرات انجام می‌دهد و باید به دولت پرداختی داشته باشد. بخش خصوصی واقعی که صددرصد دست و پایش بسته است چون اگر ارز خود را تحویل ندهد برایش گرفتاری درست می شود. پس پول هایی که جابجا می شود از یک جایی غیر از بخش خصوصی واقعی است که به هیچ کجا پاسخگو نیستند و زورشان هم زیاد است. 

رئیس هیات مدیره مجمع عالی واردات با تاکید بر اینکه،‌ بازار ارز تا زمانی که چند نرخی باشد قابل مدیریت نیست، گفت: بانک مرکزی امروز سیاست گذار نیست. اگر دوستان در بانک مرکزی فکر می کنند با عدد ۲۸۵۰۰ تومان یا ۳۶۰۰۰ تومان یا ۴۰۰۰۰ تومان و یا... که آنها دستور می دهند جامعه قیمتش را با آن هماهنگ می کند سخت در اشتباهند. زمانی که رقابت نباشند اقتصاد کالایش را بر اساس بالاترین قیمتی که می تواند محاسبه می کند. باید به این موضوع توجه کنیم اقتصاد یک موجود زنده بسیار حساس است مخصوصا اقتصاد ما که اقتصاد واقعی نیست و اقتصاد ما سیاسی است.

کد خبر 757308
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار صنعت و تجارت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha