به گزارش خبرگزاری فرانسه در یک بررسی که نتایج آن روز جمعه 27 فوریه (9 اسفند) در نشریه لانست منتشر شده است، پزشکان 301 فرد بزرگسال مبتلا به اماس در آمریکا و کانادا وارد یک کارآزمایی بالینی کردند. به 229 بیمار داروی فمپیریدین و به 72 نفر دیگر دارونما داده شد.
از میان افرادی که دارو دریافت کرده بودند، در فقط یک سوم آنها سرعت در راه رفتن در یک مسافت 7.69 متری افزایش یافت. این افزایش سرعت حدود 25 درصد بود.
از میان افرادی که دارونما دریافت کرده بودند، حدود 8 درصد افراد افزایش سرعت راهرفتن را تجربه کردند.
ظاهرا دارو به خوبی تحمل شده بود. فقط 11 نفر، یعنی کمتر از 5 درصد، از بیمارانی که فمپریدین دریافت کرده بودند، به خاطر اثرات جانبی دارو از این کارآزمایی 14 هفتهای خارج شدند.
سرپرست این پژوهش، آندرو گودمن،متخصص اعصاب از مرکز پزشکی دانشگاه روچستر در نیویورک در یک اعلامیه خبری گفت:"این بررسی بیانگر آن است که فمپیریدین میتواند راه جدیدی برای درمان ام اس (اسکلروز متعدد) بگشاید و شاید به اولین دارویی بدل شود که برخی از علائم این بیماری را بهبود بخشد."
"این دادهها بیانگر آن است که برای زیرگروهی از بیماران اماس، کارکرد دستگاه عصبی به طور نسبی با مصرف این دارو قابل برگشت است."
حدود یک میلیون نفر در سراسر دنیا به اماس- یک بیماری تحلیلبرنده که در آن دستگاه ایمنی بدن به میلین، غلاف چربی محافظتکننده اعصاب حمله میکند، دچار هستند.
در نتیجه انتقال پیامهای میان سلولهای عصبی دچار تاخیر یا اختلال میشود و یا به کلی قطع میشود، و این امر به نوبه خود به مشکلاتی در هماهنگی حرکات و تعادل، و نیز تارشدن دید و لکنت زبان منجر شود.
داروهای فعلی برای درمان اماس دستگاه ایمنی را مهار میکنند. این داروها برای کندکردن پیشرفت بیماری مفید هستند، اما نمیتوانند کارکرد حسی یا حرکتی مختلشده را بهبود بخشند.
فمپریدین مشکل تخریبشدن میلین را برطرف نمیکند. در عوض، تصور بر این است که این دارو با مسدودکردن کانالهای یون پتاسیم بر روی سطح سلولهای عصبی عمل میکند.
این کانالها تفریبا مانند دروازه عمل میکنند، و به تنظیم تکانههای الکتریکی که در طول عصب سیر میکنند، یاری میرسانند.
این بررسی مرحله نهایی یک فرآیند سهمرحلهای کارآزماییهای بالینی برای ارزیابی داروهای جدید از لحاظ ایمنی و کارآیی برای درمان اماس است.
سازنده داروی فمپریدین، Acorda Therapeutics این ماه برای گرفتن مجوز این دارو درخواستی را به سازمان غذا و داروی آمزیکا ارائه کرد.