رئیس سازمان اداری و استخدامی اعلام کرد: تغییر در نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان و تاثیر حقوق سه سال پایانی خدمت آن‌ها روی حقوق بازنشستگی در برنامه هفتم آمده است اما بر اساس پیشنهاد وزارت کار قرار بود تغییراتی در این زمینه اعمال شود.

حقوق بازنشستگان

به گزارش همشهری آنلاین، میثم لطیفی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا فرمول و نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان تغییری پیدا خواهد کرد یا خیر؟ اظهار کرد: پیشنهاد اعمال این تغییرات از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح شده است و صحبت‌هایی در این زمینه شده بود.

وی افزود: البته روش منطقی و درست آن این است که متوسط ۳۰ سال حقوق یا دستمزد مبنای محاسبه حقوق بازنشستگان و البته بر مبنای نرخ روز باشد. در گذشته به دلیل اینکه محاسبه این عدد برای همه بازنشستگان از نظر فنی سخت و دشوار بود متوسط دو یا سه سال آخر در نظر گرفته می‌شد. اما در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی می‌توان این کار را به راحتی انجام داد که البته باید دید قانون چنین اجازه‌ای را می‌دهد؟

رئیس سازمان اداری و استخدامی گفت: قرار بود وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهادی را در این زمینه ارائه دهد و در برنامه هفتم نیز آورده شود.

در ماده «۶۷» لایحه برنامه هفتم توسعه که اخیرا رونمایی شد، آمده است: «میزان مستمری بازنشستگی در تمامی صندوق‌ها و سازمان‌های بازنشستگی از سال اول برنامه عبارت است از یک سی‌ام متوسط حقوق یا دستمزد ماهیانه مشمول کسور فرد در پنج سال آخر بیمه پردازی ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه سی و پنج سی‌ام متوسط مذکور بیشتر نباشد. معادل یک دوم جمع قدر مطلق درصد افزایش ضریب سالانه حقوق یا دستمزد طی سه سال آخر به حقوق یا مستمری محاسبه شده فوق اضافه می‌شود.»

در صورت تصویب این ماده از برنامه هفتم توسعه، حقوق بازنشستگان بر اساس متوسط حقوق در پنج سال آخر محاسبه خواهد شدو البته درصد افزایش ضریب سالانه در سه سال آخر نیز به آن اضافه می‌شود. این درحالی است که نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان در ماده «۸۲» قانون برنامه ششم توسعه میانگین دو سال آخر دریافتی دارای کسور بازنشستگی است.

کد خبر 762333
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سید IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    5 0
    مگه میشه 5 سال آخر . 5 سال پیش حقوق یک نفر 3.5 میلیون بود که میش خیلی کارها باهاش کرد اگه الان اون رو بخوان معدل گیری بکنن حقوق یک نفر خیلی خیلی کم میشه یعنی بی عدالتی
  • مهدی IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    2 0
    آقای اسدی مثل اینکه باورش شده که ازطرف دولت مأمور ماست مالی حقوق ومعوقات بازنشستگان میباشد، همه صحبتش از بیانات کارفرمایی نشأت میگیرد،وبیانات دولتیان بازگو میکند و تکرار مکررات... آقای بسیار محترم از طرف بازنشستگان درمسند نمایندگی نشسته ای و وظیفه داری فقط وفقط خواسته ها ومطالبات بازنشستگان را پیگیری ومطالبه نمایید. اگرقرار باشدکه تک تک بازنشستگان دنبال حق وحقوق خودشان بروندو پیگیری کنند،راستش فکرکردی برای چی امثال شمارا نمایند کرده اند، پس همانند وزرا و دیگر مسئولین تأمین اجتماعی اصلأ آدرس غلط ندهید. اگرنمی توانید و جرأت مطالبه گری را ندارید، دراسرع وقت کناره گیری کنید و نفرات توانمند و باجرأت بسیاری در جمع بازنشستگان حاضرهستندکه قصورات نمایندگان پیشین را پیگیری کرده و به نتایج مثبت برسانند قوانین خودسر ومختص و مستقل بانکها و واگذاری تسهیلات کلان میلیاردی بدون ضمانت و وثیقه به یقه سفیدهاو سرمایه داران وانواع رانتها، اختلاسها، ارتشاء و غیره هیچ اثرتورمی نداشته وندارد. فرارهای مالیاتی وندادن حقوق جامعه وکشور، توسط اکثر سرمایه داران
  • علی IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    3 0
    شما نسبت به مضرات درنظر گرفتن سی سال ، علی الحساب نرخ تورم را صفر کن بعد اصلا متوسط 60 سال! حقوق یا دستمزد را مبنای محاسبه حقوق قرار بده!
  • علیرضا IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    2 0
    همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری چرا اجرا نمی شود ،فروردین ۱۴۰۱مبلغ ۹هزار میلیارد برای همسان سازی تخصیص داده شد اما هیچ اقدامی نشد ،تمام مسئولین دروزارت رفاه هر روز ازهمسان سازی وافزایش حقوق کارگران دفاع می کنند ،وکارگران برای گرفتن حق خودمتحد هستند،اما هیچ کس به فکر بازنشستگان کشوری خصوصا فرهنگی نیست؟؟
  • علی مقدم IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    2 1
    باسلام قراردادی که ما با تامین اجتماعی در سالهای جوانی بستیم بدین ترتیب بود که کسورات بازنشستگی را به این صندوق واریز کنیم و این صندوق طبق بخشنامه ای که در آن زمان مورد قبول دوطرف این قرارداد بود در زمان بازنشستگی به ما مستمری پرداخت نماید نمی توان با مصوبه یک بخش دیگر و بدون نظر طرف مقابل این قرارداد ( ذینفع ) این قرارداد را تغییر و مبلغ مستمری را کاهش داد کند این تصمیم از نظر حقوقی باطل و از نظر شرعی صحیح نمی باشد