همشهری آنلاین- رضا افراسیابی: زمانی خسته از کار روزانه به خانه که میرسیدیم، غذای خانگی آماده بود اما حالا و در دورهای که بیشتر افراد خانواده درگیر هستند، غذای رستورانها و فستفودها جایگزین خوراک روزانه شدهاند و برخی حتی برای درست کردن کوفته و کشک بادنجان و... ترجیح میدهند با یک تماس و در کمترین زمان غذا در خانهشان آماده باشد.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
نیاز اصلی هر انسان برای ادامه حیات در درجه اول خوراک یا همان غذا است. بنابراین نوع و کیفیت غذا هم اهمیت فراوان دارد. نکته مهم دیگر این است که غذا ارتباط مستقیمی با سلامت انسان دارد. این موضوع اهمیت توجه به نوع غذای مصرفی و کیفیت آن را بیش از پیش مشخص میکند. در سطح شهر از گذشتههای دور تا همین امروز رستورانهایی که غذاهای سنتی ما ایرانیها را عرضه میکنند حضور چشمگیری داشتهاند. منطقه ما هم از این قاعده مستثنی نیست. رستورانهایی که سالهاست در محلههای فرحزاد، کوی نصر و سعادتآباد به پخت غذاهای اصیل ایرانی و ارائه به مشتری مشغول هستند. چلوکباب در صدر غذاهای ایرانی پر طرفدار قرار دارد که همیشه آمار بیشترین سفارش را در رستورانها به خود اختصاص میدهد. اما بیشتر از ۳۵ سال از ورود غذاهای فرنگی نظیر پیتزا، همبرگر، سوسیس و کالباس به کشور میگذرد که هر روز بر تعداد طرفداران این نوع غذاها افزوده میشود. نا گفته نماند که بازار موافقت و مخالفت در مورد مصرف این نوع غذاها همچنان بین کارشناسان داغ است. مغازههای فستفودی که در حوزه این نوع غذاها فعالیت میکنند را در گوشه و کنار منطقه بهخصوص محلههایی مانند سعادتآباد، ستارخان، کوی نصر و سپهر میتوانیم ببینیم. سالها پیش هر کسی برای محل کار از خانه غذا میبرد. اما امروز اوضاع کمی تغییر کرده و با یک تلفن غذای دلخواه را در محل کار تحویل میگیری و نوش جان میکنی. در این میان روز به روز بر تعداد اماکن تهیه غذا در منطقه افزوده میشود. در محلههای تجاری منطقه هم تعداد این اماکن فراوان است.
تشویق به مصرف غذای خانگی
در شرایط امروزی بسیاری از مردم، به دلیل انجام امور شخصی ساعتهای بسیاری را، بیرون از خانه میگذرانند. آنها در مدت زمانی که بیرون از خانه هستند برای رفع گرسنگی خود ناچار به صرف غذا هستند. برای آنها گزینهای جز فستفود باقی نمیماند. دلیل اصلی این انتخاب هم سرعت بالای غذاها در زمان پخت است. اما با توجه به خطراتی که استفاده بیش از اندازه غذاهای فستفود برای سلامت انسان دارد، باید توجه ویژهای به این موضوع داشته باشیم. بهتر است تا حد امکان از غذاهای خانگی استفاده کنیم و اگر ناچار شدیم به سمت غذاهای فستفود برویم. بدون تردید غذای خانگی از سلامت بیشتری نسبت به غذاهای فستفودی برخوردار است. چون با حوصله و دقت بیشتر و برای افراد کمتر تهیه شده است. قدیمیها ضربالمثلهای بسیاری درباره مزایای غذای خانگی دارند که یکی از معروفترین آنها جمله «نون و پنیر خونه از بوقلمون بیرون هم خوشمزهتره» است. «مهدی کثیری» که در مغازه لباسفروشی در یکی از مراکز خرید منطقه ما کار میکند هم میگوید: «همیشه سعی میکنم بیشتر از خانه غذا بیاورم. به این دلیل که از کیفیت مواد به کار رفته در آن اطمینان بیشتری دارم. هر چند که گاهی به ناچار مجبور به استفاده از غذاهای فستفودی میشوم.»
محبوبیت فستفودها
این روزها کسب و کار فستفودیها در منطقه ما حسابی رونق دارد. تعداد زیاد مغازههایی از این صنف در محلهها و شلوغی این مغازهها گواهی بر این مدعاست. برخی معتقدند، بسیاری از خانوادهها و جوانان برای گردش و تفریح گزینه دیگری جز همین فستفودها ندارند. البته سریع حاضر شدن، ظاهر هوسانگیز و طعم دلچسب هم در پر طرفدار بودن این نوع غذاها حسابی مؤثر است. صاحبان مغازههای فستفودی هم پس از کشف این حقیقت به شکل قارچگونهای در گوشه و کنار منطقه رشد کردند. «نوید حمیدی» از ساندویچیاش در خیابان ستارخان به همراه تعدادی از دوستانش بیرون میآید، میگوید: «به همراه دوستانم پس از ساعتها معطلی در ترافیک تصمیم گرفتیم در یک فستفود غذا بخوریم. برای این فستفود را انتخاب کردیم که این غذا سریع حاضر میشود.» همزمان خانوادهای ۴ نفری هم وارد همان مغازه میشوند. «محمد شرابیانی» پدر خانواده میگوید: «به درخواست فرزندانم به اینجا آمدیم. آنها مشتری پر و پا قرص ساندویچیها هستند. » اما غذاهای فستفودی در کنار تمام مزایایی که دارد خطراتی هم برای سلامت انسان دارد. بنابراین باید با دقت فراوان این نوع غذاها را انتخاب و مصرف کنیم.
گرانترین تا ارزانترین
قیمت غذاها در رستورانها و حتی فستفودها متفاوت است اما بر اساس آمار گرانترین قیمتها در رستورانی واقع در سعادتآباد با پرسی ۴۶ هزار تومان و فستفودی درمجتمع تجاری میلادنور است. ارزانترین غذا هم در رستوانی واقع در حبیب الهی به فروش میرسد که به غذاهای خانگی مانند چلوخورشت قیمه به قیمت ۵۰۰۰ تومان اختصاص دارد.
کجا، چی بخوریم؟
شاید خیلیها تصور کنند که مشتری غذاهای فستفودی در منطقه ما فقط جوانان هستند. هر چند که این تصور اشتباه نیست اما پیر و جوان، زن و مرد خلاصه از همه اقشار جامعه مشتری این مغازهها هستند. در این میان بعضی از محلهها به بورس فعالیت بعضی از این غذاخوریها تبدیل شدهاند و آن محدوده غرق مشتریان آنها شده است. به واسطه حضور باغچههای فراوان و آب و هوای مطبوع محلههای فرحزاد و درکه از گذشتههای دور تا امروز کسب و کار رستورانها حسابی رونق دارد. محله ستارخان تعداد زیادی از آبمیوه و بستنیفروشی و پیتزافروشیها را در خود جای داده است. البته محلههای دیگری نظیر کوی نصر، شهرآرا و سعادتآباد هم پذیرای مشتری ساندویچهای فستفودیها هستند.
میزبانی در مراکز فرهنگی وتفریحی
منطقه ما تعداد زیادی از رستورانها، فستفودها و تهیه غذاها را در خود جای داده است. مسائلی نظیر وسعت منطقه، تعداد بالای ساکنان بهخصوص جوانان و مراکز مهم تفریحی در اینباره بیتأثیر نیست. منطقه ما مراکز مهم تفریحی نظیر بوستان گفتوگو، برج میلاد، بوستان نهجالبلاغه و مراکز خرید گوناگون دارد که تعداد زیادی از شهروندان را از مناطق دیگر به سمت خود میکشاند. آنها که برای استفاده از این امکانات به منطقه ما میآیند، پس از گشت وگذار و تفریح خانوادگی به دنبال محلی مناسب برای صرف غذا میگردند. اینجاست که پای رستوران و فست وفود به میدان رقابت کشیده میشود. هر کدام از آنها هم با استفاده از شیوههای گوناگون سعی در جذب تعداد مشتری بیشتر دارند. «میترا طاعتی» به همراه دوستانش در قسمتی از محوطه برج میلاد غذا میخورد، میگوید: «بعد از کمی گشت وگذار در گوشه و کنار مجموعه، غذا حسابی میچسبد.» کسب و کار این مغازهها که بیشتر آنها فستفود عرضه میکنند حسابی رونق دارد. این ساندویچیها و رستورانها یکی از ویژگیهای برج میلاد به شمار میروند.
فستفودخورها بخوانند
اگر در هنگام عبور از جلوی یک رستوران وسوسه شدید که ناخنکی به غذاهای خوشمزه آن بزنید میتوانید با رعایت دستورات زیر کمترین ضرر را از استفاده از فستفودها ببرید. فقط ساندویچها یا غذاهایی با اندازه معمول یا کوچک سفارش دهید. از سفارش دادن هر غذایی که در کنار آن عنوانهایی مثل بزرگ، دوبل، اضافه یا مانند آن نوشته شده پرهیز کنید. اگر میخواهید پیتزا بخورید، پیتزاهایی که نان نازکتری دارند و در پخت آنها بیشتر از سبزیجات استفاده شده، در مقایسه با پیتزاهای دارای نان با ضخامت بیشتر، مخلفات زیاد و پنیر اضافه، در اولویت قرار دارند. گوشتهای کم چربی آبپز یا گریل شده را سفارش دهید. همچنین از طعمدهندههای چاقکننده یا سس خردلی که روی غذاها یا ساندویچ میریزند، پرهیز کنید. اگر حق انتخاب نان دارید، سعی کنید، از نانهای سبک مانند نان جو استفاده کنید. همیشه سبزیجات تازه و سالاد سفارش دهید. از مخلفات سنگین، پر حجم و چرب، نانهای سرخ شده در روغن، مخلفات سوخاری شده در روغن، انواع پنیرها و ژامبونها و سوسیسهای سرخ شده در کنار غذا پرهیز کنید. اگر میخواهید غذای سالمتر و کم چربتر داشته باشید، در انتخاب بین گوشت مرغ و گوشت قرمز بهتر است گوشت مرغ را سفارش دهید. ________________________________________________________
منتشر شده در همشهری محله منطقه ۲ به تاریخ ۱۳۹۳/۰۷/۲۳*
نظر شما