به گزارش همشهری آنلاین، به همان اندازه که ما از مارها میترسیم آنها هم از ما و از حیواناتی که از نظر جثه از آنها بزرگترند میترسند! باور این جمله شاید سخت باشد اما حقیقت دارد. مارها هرچقدر هم که خطرناک و کشنده باشند باز هم تا زمانی که احساس خطر نکنند به انسانها حمله نمیکنند. درحقیقت حمله کردن مارها یک عکسالعمل طبیعی برای دفاع از خودشان به حساب میآید. البته این موضوع وقتی اهمیت پیدا میکند که بدانیم در دنیا بیش از ۲۰۰۰ نوع مختلف مار وجود دارد؛ خزندههایی که ممکن است سروکلهشان در نزدیکی محل سکونت شما هم پیدا شود! چون آنها تقریبا درهمه جای کرهزمین زندگی میکنند؛ البته به جز قطب شمال و جنوب!
شاید فکر میکنید بوآ و پیتون خطرناکترین مارهای دنیا هستند اما اشتباه میکنید، این دو جزء گروه مارهای چمباتمهزن هستند؛ یعنی مارهای غیرسمیای که حیوانات دیگر را با فشار دادن و له کردن از پا درمیآورند. امکان وجود این مارها در اطراف محل زندگی مردم در شهرها و روستاها خیلی کم است و آنها بیشتر اعماق جنگلها را برای زندگی انتخاب میکنند. درضمن حدود ۷۰۰ نوع از کل مارهای شناخته شده دنیا سمی و زهردار هستند. این مارها خیلی هم قدواندازه بزرگی ندارند اما میتوانند باعث مرگ انسانها بشوند.
تایپان
اگر بین مارهای خاکی دنبال سمیترین مار بگردید به تایپان میرسید. این مار میتواند در یک حمله ناگهانی به اندازهای زهر تولید کند که ۱۰۰ انسان را از پا دربیاورد. تا به امروز سه نوع مختلف از این مار در دنیا شناخته شده که گونه استرالیایی آن از همه خطرناکتر است. اگرچه آنها از خطرناکترین مارها به شمار میروند اما حیوانات آرامی هستند و مثل تمام مارها تا زمانی که احساس خطر نکنند دست به حمله نمیزنند. تایپان هنگام احساس خطر سر خود را صاف میکند، بعد با نزدیک کردن آن به زمین و حرکت به سمت جلو ناگهان حمله میکند. عکسالعمل این مار فوقالعاده سریع است و در یک حمله میتواند چند بار متوالی طعمهاش را نیش بزند. زهر این مار حاوی مادهای به نام «نوروتاکزین» است که موجب اختلال تنفسی میشود. میانگین طول این جانور ۸/۱ متر و حداکثر آن ۷/۳ متر است.
کومان کرت (بانگاروس)
شرق پاکستان، جنوب و جنوب شرقی آسیا، اندونزی و سریلانکا؛ کرت زهردار معروف در این نواحی بیشتر دیده شده است. زهر این مار ۱۵بار کشندهتر از سم کبرا است. او شبها به شکار میرود و روزها معمولا بیحرکت میماند. کرت در زمینهای هموار و باز، محل سکونت انسانها و جنگلهای انبوه زندگی میکند و عاشق خوابیدن در کیف، گونی، کفش و فضاهایی نظیر آن است و به همین دلیل بیشتر اوقات مردم در محل زندگیشان هنگام راه رفتن پایشان را روی این مار بیچاره میگذارند که البته به مرگشان ختم میشود.
زهر این مار مانند مار تایپان حاوی نوروتاکزین بسیار قوی است و همانطور که گفته شد در سیستم تنفسی اختلال ایجاد میکند. تا به امروز ۱۲ گونه و پنج زیر شاخه از این مار شناخته شده است، اگر چه کرت دو متری هم دیده شده و طول یک نوع از آن به دو و نیم متر هم میرسد اما میانگین طول آنها معمولا یک تا یک و نیم متر است. بیشتر کرتها پوستی نرم و صاف دارند با خطوط شش ضلعی نازک مشکی و سفید در برخی از نواحی آن و سر باریک و مردمک گرد. داشتن چنین پوستی باعث میشود تا مار بتواند در محل زندگیاش به خوبی خود را استتار کند. میانگین طول این مار به ۹۰ سانتیمتر و حداکثرآن به ۵/۱متر میرسد.
کبرای فیلیپینی
کبرای فیلیپینی تقریبا قهوهای رنگ و کوچک است و میانگین طولآن به یک متر میرسد. اما فریب ظاهر کوچکش را نخورید چون این مار سومین مار سمی جهان به حساب میآید. راحتترین راه برای شناخت کبراها، سر پهن آنها هنگام خطر است که این کار را با کمک رشتههای باریکی که در پشت سرشان وجود دارد انجام میدهند. اگر روزی هوس کردید مارگیر شوید، حتما از کبرای فیلیپینی کمک بگیرید زیرا به ایما و اشارههای بصری به خوبی عکسالعمل نشان میدهند. همانطور که از نام این مار پیداست، بیشتر در فیلیپین دیده میشود و محل زندگیاش هم مناطق هموار، محل سکونت انسانها و جنگلهای انبوه است.
شاهکبرا
اگرچه شاهکبرا با لقب بزرگترین مار سمی جهان شناخته میشود اما به ندرت انسانها را نیش زده و به نظر میرسد که از هوش بسیار بالایی برخوردار باشد. در بیشتر موارد هم از ترس گزیده شدن به دیگران حمله نمیکند. البته این مار یک عادت جالب دارد و آن هم تغذیه از دیگر مارهاست.
در بیشتر مواقع شاهکبرا از گونههای مارهای غیرسمی تغذیه میکند اما اگر خیلی گرسنه باشد به گونههای سمی از جمله کرت و دیگر کبراها هم حمله میکند و حتی ممکن است شاه کبرای دیگری را هم شکار کند.
به همین دلیل به او لقب «اوفیوفاگوس»، یعنی خورنده مار را دادهاند. مار ماده هنگام تخمگذاری لانهای میسازد و پس از تخمگذاری نزدیکی لانه چمباتمه میزند و به هرچیزی که به هر دلیلی نزدیک تخمها شود به شدت واکنش نشان میدهد. زهر شاهکبرا نوروتاکزین است و بدون کمک پزشک مرگ مصدوم صددرصد است.
این مار ترجیح میدهد در جنگلهای انبوه و مزارع کشاورزی زندگی کند و به همین دلیل میتوان آن را در تایلند، جنوب چین، مالزی، آمریکا(پنسیلوانیا)، جنوب هند و فیلیپین دید. اگر روزی هوای سفر به سرتان زد و به این مناطق سفر کردید، مراقب شاهکبرا باشید. برای اینکه بهتر آن را بشناسید بهتر است بدانید که این مار به رنگ سبز، قهوهای یا زیتونی یکدست است با حلقههایی صلیبی شکل در پشت سرش. میانگین طول این مار به سه و نیم متر و حداکثر آن به پنج و نیم متر میرسد.
وایپر (راسل)
وایپر، مار بسیار خطرناکی است که در همه جا پیدا میشود. این مار خوشخطوخال رکورددار گرفتن جان انسانهاست. البته این رکورد یک دلیل عمده دارد؛ این مار تندخوترین و حساسترین مار دنیاست. وایپر وقتی احساس خطر میکند چنبره میزند و از خودش صدا تولید میکند، بعد آنقدر سریع حمله میکند که مجال فرار را از هر جنبدهای میگیرد. زهر این مار حاوی هموتاکزیک بسیار قوی است که موجب از بین رفتن بافت و سلولهای خونی میشود.
وایپر راسل در همه جا دیده میشود؛ از زمینهای کشاورزی و محل سکونت انسانها در سریلانکا، جنوب چین و هند و مالزی گرفته تا پنسیلوانیا، جاوا، سوماترا، برونئو و جزیرههای اطراف آن، وایپر حتی در جنگلهای انبوه مناطق گرم و پر باران هم دیده شده است.
مامبای سیاه
مامبای سیاه، ترسناکترین مار سمی آفریقاست که طول آن به ۳/۴متر میرسد. در رده شماره شش جدول سمیترین مارهای دنیا جای میگیرد. با وجود نامش - یعنی مامبای سیاه- رنگ این مار قهوهای- خاکستری است و به دلیل وجود لایهای مشکی رنگ در دهانش به مامبای سیاه مشهور شده است.
این مار سریعترین مار جهان هم به شمار میرود و سرعت او به ۱۶ تا ۱۹ کیلومتر در ساعت در میرسد. مامبا یک روش عجیب برای ترساندن جانواران دیگر دارد. او وقتی احساس خطر میکند دهانش را تا جایی که میتواند باز میکند و سعی میکند با نشان دادن سیاهی داخل دهانش مهاجم را بترساند. این مار در زمینهای کشاورزی و جنگلهای بارانی و محل سکونت انسانها زندگی میکند.
در آفریقا احترام بسیار زیادی به مامبا میگذارند و همیشه سعی میکنند از او فاصله بگیرند. مامبای سیاه علاوه بر داشتن سمی قوی که به سیستم عصبی حمله میکند، خلق و خوی وحشی و بسیار تهاجمی دارد و اگر در همان زمان نیش زدگی، پادزهر به فرد مصدوم نرسد، قربانی شانس بسیار کمی برای نجات از مرگ دارد چون مامبا هنگام حمله زهر زیادی را وارد بدن قربانیاش میکند.
تامی گوف آرواره زرد
خون بسیاری از انسانها به گردن تامیگوف آرواره زرد است! تامیگوف به دمای محیط بسیار حساس است؛ به همین دلیل در تاریکی هم به خوبی حمله میکند و با کوچکترین تحریکی نیش میزند. مار آرواره زرد طیف رنگی گوناگونی دارد؛ از خاکستری و قهوهای گرفته تا نوع قرمزی که طرحهایی مثلثی شکل روی پوستش دارد. البته هرچه به دم این مار نزدیکتر شویم این مثلثها پهنتر میشوند. طول این مار سمی گاهی تا ۴/۲ متر هم میرسد. سم تامیگوف بسیار دردآور است و از هموتاکزیک تشکیل شده که باعث خونریزی داخلی و از بین رفتن بافتها میشود.
کرت مولتی باند(چند باد)
کرت مولتی باند یکی از دیگر مارهای سمی دنیاست که بیشتر شبها برای شکار ماهی، قورباغه و مارهای دیگر به نواحی آب خیز میرود و قربانیان او صیادانی هستند که کرت در دام آنها گرفتار میشود و بعد برای رهایی آنها را نیش میزند. مولتی باند بیشتر به رنگ مشکی یا آبی مشکی دیده شده با نوارهای باریک سفید رنگ و به همین دلیل هم چنین نامی را بر او نهادهاند.
میانگین طول این مار به ۸/۱ متر میرسد و در جزایر جنوبی دریای چین بیشتر از همه جا دیده شده است، جالب است بدانید که این مار غذای مورد علاقه چینیهاست؛ البته اگر شکارچی مولتی باند از دست او جان سالم به در ببرد!
مار ببری
این مار سمی خطرناک بیشتر از همه جا در استرالیا، تاسمانیا و گینه نو دیده شده و رکورددار گرفتن جان بسیاری از مردم قاره اقیانوسیه است. نوروتاکسین این مار که به سیستم عصبی حمله میکند، بسیار قوی است. مار ببری هم مثل بقیه مارها هنگام احساس خطر بدون کوچکترین درنگی گردن خود را به شکل نوار باریکی در میآورد و حمله میکند. میزان سم او ۳۵ میلی گرم بوده و تا ۱۸۰ میلیگرم هم ثبت شده است. مار ببری علاوه بر اینکه یکی از سمیترین مارهای دنیاست، یکی از زیباترین آنها هم به شمار میرود. رنگ پوست این مار از زیتونی تا قهوهای تیره متغیر است و روی آن علامتهای صلیبی شکل دیده میشود.
جارارارکوزو
دهمین آخرین مار سمی دنیا، جارارار کوزوست؛ ماری که میتواند تصمیم بگیرد تا چه اندازه زهر وارد بدن مهاجم بکند. میزان سم وارد شده به اندازه خود مار، جثه شکار و اینکه شکار پس از نیشزدگی قادر به فرار است یا نه، بستگی دارد و او در هر نیشزدگی ممکن است ۸۰۰ میلیگرم زهر وارد بدن بکند. جالب است بدانید زهری که از یک بار نیش زدن این مار بیرون میآید برای مرگ ۳۲ نفر کافی است. البته این بدان معنا نیست که هرچه شکار بزرگتر باشد میزان زهر هم بیشتر میشود. جارارار کوزو به رنگ سبز تیره یا روشن در بالاتنه و زرد در پایین تنه دیده شده است. این مار بیشتر به حالت حلزونی شکل از درخت آویزان میشود و تا طول سه متر هم میتواند رشد کند. محل زندگی این مار آرژانتین، بولیوی، برزیل و پاراگوئه است.
نظر شما