روزگاری منطقه ۱۱ در محله‌های مختلف خود دارای سینماهای متعدد بود، اما حالا این سینماها به تاریخ پیوسته‌اند.

سینما

همشهری آنلاین _الهام صالح: حالا سینما مرکزی، سینما پارس و سینما پردیس رازی در منطقه ۱۱ فعالیت می‌کنند. سینما مرکزی با ۵ سالن، سینما پارس و سینما پردیس رازی هر کدام با ۲ سالن، جمعاً تعداد سالن‌های سینمایی فعال منطقه را به عدد ۹ می‌رسانند که رقم قابل توجهی است، ۷ سالن از این ۹ سالن در میدان انقلاب قرار گرفته‌اند و سینما پردیس رازی هم که در محدوده خیابان هلال احمر واقع شده. این گزارش به بهانه ۲۱ شهریور، روز سینما نگاهی کوتاه دارد به سینماهایی که روزگاری فعالیت می‌کردند و حالا چراغ اکرانشان خاموش شده. اما قرار نیست کاملاً سیاه ببینیم، به همین دلیل امکانات سینمایی منطقه را هم برشمرده‌ایم.

روزگار گذشته بر سینماهای منطقه ۱۱ | ۷ سینما در یک میـدان

۱_سینما پارس
منطقه ۱۱ شهرداری تهران، هنوز از نظر سالن‌های سینما بضاعت خاصی دارد. این سالن‌ها اغلب در میدان انقلاب اسلامی قرار گرفته‌اند. سینما پارس که در سال ۱۳۴۲ افتتاح شد، یکی از این سینماهاست که در ضلع جنوب غربی میدان انقلاب واقع شده است.
سینما پارس، ۲ سالن دارد و توسط «خسرو مصلحتی» مدیریت می‌شود. این سینما در سالن یک، دارای ۲۶۶ صندلی و در سالن دو دارای ۳۷۲ صندلی است. مصلحتی درباره زمان بازسازی این سینما این‌طور توضیح می‌دهد: «آخرین بازسازی مربوط به سال ۱۳۷۹ است که در آن صندلی‌ها، سالن نمایش، دکور، سالن انتظار و سردر سینما مورد بازسازی قرار گرفت.‌»به گفته مدیر سینما پارس، به دلیل قرار گرفتن این سینما در میدان انقلاب اسلامی، مخاطبان آن از همه اقشار هستند.بلیت سینما پارس هر روز در ۲ سئانس اول نیم بها است و تا زمان تهیه این گزارش برای روز سینما برنامه خاصی برای آن در نظر گرفته نشده است.

۲-سینما مرکزی
سینما مرکزی که در ضلع جنوب غربی میدان انقلاب، ابتدای خیابان آزادی قرار گرفته، دارای ۵ سالن است و توسط «حسین مقیمی» مدیریت می‌شود. مقیمی درباره ظرفیت سالن‌های این سینما می‌گوید: «سالن یک؛ ۵۷۰ نفر، سالن دو؛ ۴۳۰ نفر، سالن سه؛ ۴۵۰ نفر، سالن چهار؛ ۴۵۰ نفر و سالن پنج؛ ۱۸۰ نفر ظرفیت دارد.‌»

روزگار گذشته بر سینماهای منطقه ۱۱ | ۷ سینما در یک میـدان


سینما مرکزی دارای درجه ممتاز است و خانواده‌ها و دانشگاهیان، مخاطبان آن را تشکیل می‌دهند. مقیمی درباره استقبال مخاطبان این‌طور توضیح می‌دهد: «۵۰‌درصد از استقبال مربوط به امکانات سینما است، ۵۰‌درصد بقیه به فیلم بستگی دارد. اگر فیلم خوب باشد، صددرصد از آن استقبال می‌شود، اگر هم فیلم خوب نباشد، استقبال ۶۰‌ـ۷۰‌درصد است.‌»بلیت این سینما هم مانند سایر سینماها سه‌شنبه هر هفته نیم بها است، ضمن اینکه بلیت ۲ سئانس اول هر روز هم به‌صورت نیم‌بها ارائه می‌شود.

۳-پردیس سینمایی رازی
شهریور ۱۳۸۶ بود که با حضور دکتر محمد قالیباف، شهردار تهران و برخی از مسئولان شهری و هنرمندان افتتاح شد. پردیس رازی که در خیابان هلال احمر قرار دارد، وابسته به مؤسسه تصویر شهر است و توسط «سید احد میکائیل‌زاده» مدیریت می‌شود.
سینما پردیس رازی، در مجموع ۲ سالن خود دارای ۲۳۰ نفر ظرفیت است و هر ۲ سالن به‌صورت دیجیتال به نمایش فیلم می‌پردازند.میکائیل‌زاده درباره فعالیت سینما پردیس رازی می‌گوید: «مؤسسه تصویر شهر، جذب مخاطب، ارائه کیفیت خوب نمایش فیلم و قرار گرفتن پردیس‌ها در ناوگان سینمایی کشور را در برنامه دارد. پردیس رازی، پیش از این با تأخیر فیلم‌ها را اکران می‌کرد، اما حالا در گروه قرار گرفته و مانند سینماهای دیگر به نمایش فیلم‌های روز می‌پردازد.‌»

روزگار گذشته بر سینماهای منطقه ۱۱ | ۷ سینما در یک میـدان

مؤسسه تصویر شهر، راه‌اندازی باشگاه فیلم شهر را در برنامه دارد که دبیرخانه این باشگاه در پردیس رازی قرار گرفته. باشگاه فیلم شهر، مؤسسه‌ای مطالعاتی پژوهشی در زمینه سینمای شهری است و ۳ کارگروه «مطالعات اجتماعی شهر و سینما»، «سبک زندگی ایرانی‌ـ اسلامی و سینمای شهر» و «منظر شهر و سینما» را دربرمی‌گیرد.

مدیر سینما پردیس رازی درباره برنامه‌های ویژه این سینما این‌طور توضیح می‌دهد: «یکی از برنامه‌های ما تکریم حضور شهروندان منطقه ۱۱ است. می‌خواهیم زنگ سینما را ویژه مهدهای کودک، مدارس و آموزشکده‌ها راه‌اندازی کنیم.‌»این‌طور که مدیر سینما پردیس رازی عنوان می‌کند همزمان با روز سینما، فعالیت کارگروه سبک زندگی در این سینما آغاز می‌شود.

روزگار گذشته بر سینماهای منطقه ۱۱ | ۷ سینما در یک میـدان

۴_باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب اسلامی


در دوره‌های پیشین باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب اسلامی، هر هفته یا هر ۲ هفته یک بار فیلم به نمایش درمی‌آورد، اما از سال ۱۳۹۱ این باشگاه فقط به اکران فیلم‌هایی در زمینه انقلاب اسلامی اختصاص یافت. «محمدرضا حبیب‌اللهی»؛ معاون آفرینش و اجرای فرهنگسرای انقلاب اسلامی در این باره می‌گوید: «در باشگاه فیلم انقلاب اسلامی، فیلم‌های برتری که پیام انقلاب اسلامی را منتقل می‌کنند، نمایش داده می‌شود. البته این پیام، فقط پیام انقلاب اسلامی نیست، بلکه هر چیزی را که به خوبی امر کند و بدی‌ها را نشان بدهد، شامل می‌شود.‌»

باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب اسلامی که توسط فرهنگسرای انقلاب اسلامی برگزار می‌شود و مکان برگزاری آن هم سینما فلسطین است، هم مخاطبان محلی دارد، هم مخاطبان غیرمحلی. معاون آفرینش و اجرای فرهنگسرای انقلاب اسلامی در این‌باره این‌طور توضیح می‌دهد: «مخاطبان ما از همه تهران هستند. این اتفاق هم به خاطر مأموریت‌کاری است که برای فرهنگسرای انقلاب اسلامی تعریف شده، ما برای همه تهران در زمینه انقلاب اسلامی برنامه تهیه می‌کنیم.‌»
حبیب‌اللهی ضمن تأکید بر این نکته که فعالیت‌های فرهنگسرای انقلاب اسلامی در مرزهای منطقه ۱۱ محدود نمی‌شود، به این موضوع اشاره می‌کند که برای مخاطبان منطقه ۱۱ تسهیلات ویژه‌ای در برنامه باشگاه فیلم در نظر گرفته شده است: «ما برای نمایش فیلم، سینما فلسطین را انتخاب کرده‌ایم تا دسترسی به آن برای مخاطبان سراسر تهران فراهم باشد. ضمن اینکه این سینما از منطقه ۱۱ هم دور نیست. ما برای مخاطبان منطقه ۱۱ هم تسهیلات ویژه‌ای در نظر گرفته‌ایم و آنها می‌توانند با اتوبوسی که برای آنها آماده شده به سینما فلسطین مراجعه کنند.‌»

در اکران فیلم در باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب اسلامی، در سالن شماره یک سینما فلسطین، ۵۵۰ مخاطب می‌توانند به تماشای فیلم بنشینند و ۲۰۰ نفر هم در جلسات نقد و بررسی فیلم شرکت می‌کنند.
باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب اسلامی که دوره جدید خود را از آذر سال ۱۳۹۱ آغاز کرد، دوشنبه هفته اول یا دوم هر ماه به نمایش فیلم می‌پردازد و دارای هزار عضو ثابت است.
«بوسیدن روی ماه»، «ملکه»، «تنهای تنهای تنها»، «خسته نباشید»، «شیار ۱۴۳» و «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو»، فیلم‌هایی هستند که تاکنون در باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب اسلامی به نمایش درآمده‌اند. «امروز» هم آخرین فیلم به نمایش درآمده در این باشگاه بود.


سینما ستاره

ستاره، هم یکی از سینماهای منطقه بود که بی‌فروغ شد. داستان، تکراری است، همان داستان ضرر دادن سینما و تغییر کاربری آن. حالا جای سینما ستاره در خیابان ولی‌عصر(عج)، محدوده خیابان شهید ژیان پناه، مجتمع بزرگ مسکونی و تجاری بنا شده است.

سینما شهر قشنگ

وقتی مردم به سینماها مراجعه نکنند، سینما از رونق می‌افتد. سینما شهر قشنگ که نام قدیمی آن «مهتاب» بود جزو سینماهایی است که در منطقه ۱۱ دچار همین اتفاق شد. این سینما که در خیابان ولی‌عصر(عج)، پایین‌تر از خیابان جمهوری قرار داشت، در رده سینماهای زیانده قرار گرفت و سرانجام هم در سال ۱۳۸۷ تعطیل شد.

سینما جمهوری

روزگار گذشته بر سینماهای منطقه ۱۱ | ۷ سینما در یک میـدان

یکی از آخرین سینماهای بازمانده در منطقه ۱۱ بود. این سینما که در محدوده سه‌راه جمهوری فعالیت می‌کرد، در سال ۱۳۳۷ راه‌اندازی شد. سینما جمهوری، قبل از انقلاب با نام سینما نیاگارا به نمایش فیلم می‌پرداخت. ۲۵ آبان سال ۱۳۸۷ بود که سینما جمهوری آتش گرفت. این سینما همچنان غیرفعال است.سینما آسیا
باز هم یک سینمای قدیمی دیگر که تعطیل و نیمه مخروبه است. سینما آسیا که در تقاطع خیابان‌های ولی‌عصر(عج) و جمهوری قرار دارد، در سال ۱۳۳۷ تأسیس شد. «هوشنگ سیحون» طراح این سینما است که حدود ۵۰ سال فیلم‌های سینمایی در آن به نمایش درآمد.

سینما فلور

سینما فلور، یکی از سینماهایی بود که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در خیابان امیریه راه‌اندازی شد. روزگاری دور، این سینما یکی از سینماهای پر رونق به حساب می‌آمد، اما مدت‌هاست که رونق از آن رخت بر بسته. ابتکاری هم که به خاطر پر رونق شدن آن صورت گرفت یعنی تماشای دو فیلم با یک بلیت نتوانست مردم را به سوی آن بکشاند. این سینما اکنون سال‌ها غیرفعال است.

سینما سعدی

این سینما با نام «ماژستیک» فعالیت می‌کرد. سینما سعدی که در خیابان جمهوری بین خیابان ۱۲ فروردین و خیابان اردیبهشت قرار دارد، در سال ۱۳۳۸ تأسیس شد و هم اکنون تعطیل شده است.به سینماهایی که دیگر فعال نیستند، سینماهایی مانند فرخ (خیابان قزوین)، شاهین (میدان قزوین، خیابان کارگر)، خیام (میدان قزوین، خیابان کارگر، محدوده خیابان شهید مدرس)، سینما تیسفون (خیابان قزوین نرسیده به پل امامزاده معصوم(ع))، لیدور (خیابان هلال احمر)، اورانوس (خیابان وحدت اسلامی ـ خیابان مختاری)، اروپا (خیابان جمهوری ـ نرسیده به تقاطع ولی‌عصر(عج))،پرسپولیس(ابتدای خیابان کارگر جنوبی)، ری (خیابان امیریه ـ خیابان امیربهادر ـ نبش خیابان قزوین) را هم اضافه کنید.

بر اساس سینماهایی که در منطقه ۱۱ غیرفعال است، می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که این منطقه از نظر سینما دچار کمبود است. برای آنهایی که به تماشای فیلم علاقه‌مند هستند، اما ترجیح می‌دهند در محدوده محل سکونت خود به سینما بروند، می‌توان سینماهایی مانند سپیده (خیابان انقلاب، نبش خیابان وصال)، بهمن (میدان انقلاب)، عصر جدید (تقاطع خیابان‌های وصال و طالقانی) و فلسطین (میدان فلسطین) را پیشنهاد کرد. هر چند که این سینماها در منطقه ۶ قرار گرفته‌اند، اما دسترسی به آنها برای ساکنان منطقه ۱۱ کمی آسان‌تر است.

روزگار گذشته بر سینماهای منطقه ۱۱ | ۷ سینما در یک میـدان

-----------------------------------------------------------------------------------------------

منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۱ در تاریخ ۱۳۹۳/۶/۱۱

کد خبر 770968

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha