همشهری آنلاین - فتانه احدی:رئیس گروه پارلمانی ایران در مجمع مجالس آسیایی APA گفت: مجمع مجالس آسیایی APA در هفته آینده در تهران برگزار میشود. برنامه بدین صورت است که از روز یکشنبه آینده هیاتها وارد کشور شده، دوشنبه برنامه های عمومی برگزار می شود و سهشنبه نشست رسمی است.
علی علیزاده گفت: تفاوت ویژه این نشست با بقیه نشستهای مختلفی که برگزار شده است، در سطح هیاتی است که در این نشست شرکت میکند.
دبیرکمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی افزود: روسیه در سطح بسیار بالایی با حضور نایب رئیس دوما و رئیس کمیسیون سیاست خارجی و ۵ نفر از اعضای هیات مشارکت میکند.. ترکیه در سطح بالایی که تا کنون سابقه نداشته شرکت کرده است، ۵ نماینده از اپوزیسیون و از دولت مشارکت دارند و بقیه هیاتها نیز به همین منوال است. عربستان تا کنون لیستی نداده است که در چه سطحی شرکت خواهد کرد، تنها اعلام آمادگی کرده است.
او با بیان اینکه ۱۵ کشور برای حضور در این اجلاس اعلام آمادگی کردهاند، گفت: کشورهایی همچون ترکیه، روسیه، چین، امارات، بحرین، قطر، عربستان، لبنان، عراق، اندونزی، مالزی و پاکستان برای حضور در این اجلاس اعلام آمادگی کردهاند. که در سطح بسیار بالایی شرکت دارند، رئیس پارلمان عربی آقای العسومی به عنوان مهمان ویژه شرکت دارد و در افتتاحیه سخنرانی میکنند. از ایران نیز آقای قالیباف در افتتاحیه سخنرانی خواهند کرد.
دبیرکمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره دستور کار این مجمع گفت: ایران رئیس کمیته اداری و مالی مجمع مجالس آسیایی APA است و نشست سالانه این کمیته در تهران برگزار خواهد شد. ارائه اسناد پایه و مسائل اداری و مالی مجمع مجالس آسیایی در دستور کار است. قرار است کارگروههایی هم در این اجلاس برگزار شود که از جمله آن کارگروه اداری بودجه و اسناد پایه است.
علیزاده درباره رهاورد این مجمع برای ایران گفت: در روابط بین دولتها عموما علاوه بر مجاری رسمی دولتها که از سوی وزارت خارجه پیگیری میشود، دیپلماسی پارلمانی به تازگی جایگاه مهم و ویژهای پیدا کرده است. مجالس آسیایی فرصت و بستر مناسبی برای ارتقای دیپلماسی پارلمانی است که توسط آن روابط رسمی دولتها تقویت میشود و مشکلاتی که از مجاری رسمی قابل پیگیری نیست، را بتوان از طریق دیپلماسی پارلمانی پیگیر کرد که این اقدام باعث گسترش و افزایش و تقویت روابط خواهد شد.
رئیس گروه پارلمانی ایران در ادامه گفت: ایران پایهگذار مجمع مجالس آسیایی بوده است. دبیرخانه این مجمع در ایران و دبیر کل ایرانی است. ایران قدیمیترین پارلمان آسیا را دارد و از این جهت ایجاد مجمع بوده است و نقش بسیار زیادی در تحکیم روابط کشورها دارد همانطور که تا کنون داشته است و وزارت امور خارجه در این مسائل نزدیکترین روابط را با مجلس دارد که بتواند از جایگاه دیپلماسی پارلمانی در جهت تقویت روابط خود با کشورهای منطقه استفاده کند.
او درباره حضور عربستان در این مجمع اضافه کرد: عربستان پارلمان رسمی مانند بقیه کشورها ندارد. یک پارلمان مشورتی دارد که عموما هم انتخابی نیست و انتصابی است. پارلمان جایگاهی که در عراق، ترکیه، سوریه، چین و پاکستان دارد در عربستان اینگونه نیست. با این همه یکی از ارکان حکمرانی در عربستان محسوب میشود.امیدواریم پارلمان عربستان هم جایگاه واقعی خود را در داخل کشور پیدا کند و نقشآفرینی ویژهای در سیاست خارجی پیدا کند.
نظر شما