به گزارش همشهری آنلاین، از اواسط دهه ۹۰ انتشار کتابهای زندگینامه در فوتبال اروپا رونق بیشتری گرفته است. از بکام و رونالدینیو و آنری و زانتی و اوون گرفته تا بازیکنان متوسط، شناختنامههایشان به قلم خود یا نویسندهای حرفهای منتشر شدهاند. به نظر میرسد این جنس کتابها هیچگاه مشتریان خود را از دست نمیدهند و هواداران هر باشگاهی دوست دارند از زندگی شخصی ستارههای تیم خود در قالب کتابی حجیم باخبر شوند. در واقع این مهمترین ژانر کتابهای فوتبالی است که در طول سال، هم آثار سطحی و هم عمیق به خود میبیند، اما بازارش هرگز خراب نمیشود. انتشار برخی از این کتابها مشکلاتی هم برای بازیکنان ایجاد کرده است. بیشک بهترین نمونه در میان زندگینامههای جنجالی، کتاب «رودررو» بود؛ کتابی که در اوج فوتبال یاپ استام منتشر شد و جزئیاتی که این بازیکن از مذاکرات غیرقانونیاش با آلکس فرگوسن برای پیوستن به منچستریونایتد روایت کرده بود، زندگی حرفهای او را تحت تاثیر قرار داد و منچستر را هم تضعیف کرد. فرگوسن که به ندرت در تاریخ حضور ۲۴سالهاش در اولدترافورد به بازیکنی باج داده، پس از انتشار کتاب یاپ استام، زمانی که مذاکره مستقیم و غیرقانونی سرمربی منچستر با مدافع آیندهوون فاش شد، بهترین مدافع میانی آن روزهایش را در لیست فروش گذاشت. استام که با منچستر قهرمان لیگ قهرمانان شده بود، ناباورانه این باشگاه را ترک کرد و یونایتد هم تا چند فصل نتوانست جانشین مناسبی برای استام پیدا کند تا جایی که ۲ سال پیش فرگوسن اعتراف کرد بزرگترین اشتباهش در مقام سرمربی یونایتد فروش این مدافع هلندی بوده. این تنها وجه مشکلساز کتاب «رودررو» نبود. استام در کتابش از حقهبازی برادران اینزاگی که همیشه دنبال پنالتی گرفتن و دایوینگ هستند، ابراز تنفر کرده بود اما پس از جدایی از منچستر، استام با هر ۲ برادر حقهباز همبازی شد. اول در لاتزیو با سیمونه و بعد در میلان با فیلیپو. هیچکس فکر نمیکرد انتشار یک زندگینامه، بتواند چنین تاثیر عمیقی روی زندگی حرفهای یک بازیکن و البته باشگاهش بگذارد. همین اتفاق اما باعث شد دیگر بازیکنانی که میخواستند اقدام به نگارش و انتشار زندگینامه خود کنند، با احتیاط بیشتری این کار را انجام دهند.
از برمنر تا رونالدو
حتی در دهه ۷۰ هم زندگینامه ستارههای فوتبال انگلستان بازار خوبی داشت. بیلی برمنر هافبک جنجالی لیدزیونایتد که اواخر دهه۶۰ با این تیم به افتخارات زیادی رسیده بود، زندگینامهاش توسط برنارد بیل منتشر شد. بازیکنی که در فیلم «یونایتد لعنتی» چهرهای کاملا منفی از او تصویر شده و تا حدودی ناکامی بریان کلاف روی نیمکت لیدز، به حساب کمکاری برمنر بداخلاق گذاشته شده بود. از برمنر تا کریس رونالدو، روند نشر بیوگرافی بازیکنان فوتبال در اروپا زنده مانده است.
قلمهای برجسته برای مربیان نابغه
اقبال نویسندگان برجسته فوتبال اروپا به نوشتن کتاب درباره مربیان بزرگ نیز در این سالها حسابی جلب توجه میکند. مورینیو، ونگر، کاپلو و فرگوسن مناسبترین سوژهها برای تهیه چنین کتبی هستند. پیتر بارکلی چند سال پس از آنکه کتابی در مورد زندگی و کار آلکس فرگوسن نوشت، «آناتومی یک برنده» را هم منتشر کرد که تلاشی است در راه کاویدن دلایل و جزئیات موفقیت مورینیو در مربیگری. گابریله مارکوتی نویسنده مشهور ایتالیائی نیز «پرترهای از یک برنده» را در سپتامبر ۲۰۰۹ یعنی یک سال پیش از افتضاح انگلیس در جام جهانی منتشر کرد که مربوط میشود به زندگی حرفهای فابیو کاپلو. مارکوتی چند سال پیش از این اثر، کتاب «شغل ایتالیائی» را با همکاری جان لوکا ویالی نوشته بود. خاویر ریواره هم کتاب «زندگینامه آزاد آرسن ونگر» را در سال۲۰۰۸ به جمع کتب فوتبالی اروپا اضافه کرد که مورد تمجید سرمربی آرسنال هم قرار گرفته است. بهترین مربیانی که در سالهای اخیر در انگلیس کار کردهاند، حالا به قلم بهترین نویسندگان ورزشی این کشور در قالب کتابهایی برجسته معرفی شدهاند و این عمیقترین زیرشاخه از کتابهای شناختنامه فوتبالی محسوب میشود.
کارلتو وارد میشود
یکی از بیوگرافیها در این حوزه، کتابی است که داستان حضور کارلو آنچلوتی در چلسی را روایت میکند. کتابی که گفته میشود لحنی طنزآلود دارد. «بازیهای زیبای یک نابغه معمولی» عنوان کتابی است که آلساندرو آلچاتو درباره آنچلوتی و جزئیات کار او در میلان و چلسی نوشته و پیشگفتار این کتاب نیز به قلم پائولو مالدینی است که چند نویسنده مشهور مثل هنری وینتر آن را مورد ستایش قرار دادهاند.
و کتابهای دیگر
در این صفحه تصویر جلد چند کتاب بیوگرافی یا اتوبیوگرافی دیگر از بازیکنان و مربیان فوتبال اروپا را میبینید. کتابهایی که انتشار هر یک از آنها نشانگر زنده بودن «صنعت» ژورنالیسم و نشر فوتبال در کنار پیشرفت این رشته در زمین مسابقه است.
نظر شما