همشهری آنلاین- مرضیه ثمرهحسینی: تسهیلات خرید مسکن در تهران برای املاکی که حداکثر تا ۲۵ سال عمر کردهاند به مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان و برای املاکی که ۲۵ تا ۳۰ سال عمر دارند، به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
طبق اعلام بانک مسکن، همچنین تسهیلات خرید مسکن انفرادی در مراکز استان و شهرستانهایی که بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارند به مبلغ ۳۲۰ میلیون تومان برای املاک ۲۵ ساله و ۲۴۰ میلیون تومان برای املاک ۲۵ تا ۳۰ سال افزایش یافت. این تسهیلات در سایر مناطق به ترتیب برای املاک ۲۵ و ۲۵ تا ۳۰ ساله به مبلغ ۲۴۰ و ۱۶۰ میلیون تومان تغییر پیدا کرد.
تسهیلات خرید مسکن برای زوجین نیز در تهران برای املاکی که حداکثر ۲۵ سال عمر دارند، ۸۰۰ میلیون تومان و برای املاکی که ۲۵ تا ۳۰ سال سن دارند، ۶۴۰ میلیون تومان شد.
گفتنی است زوجینی که در مراکز استان و شهرستانهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت زندگی میکنند از این پس میتوانند برای بناهای ۲۵ ساله ۶۴۰ میلیون تومان و برای بناهای ۲۵ تا ۳۰ ساله ۴۸۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند. این تسهیلات در سایر مناطق برای ساختمانهای ۲۵ و ۲۵ تا ۳۰ ساله به ترتیب به مبالغ ۴۸۰ و ۳۲۰ میلیون تومان تغییر یافت.
تسهیلات جعاله نیز بدون هیچ قید و شرطی در همه مناطق و برای همه املاک، ۱۶۰ میلیون تومان شد.
معاملات در بازار مسکن رونق میگیرد؟
رئیس انجمن انبوهسازان مسکن در گفتوگو با همشهری آنلاین در مورد تاثیر افزایش تسهیلات مسکن بر بازار مسکن گفت: افزایش تسهیلات در مناطق و شهرهایی که قیمت مسکن پایین است بیتاثیر نیست اما در مناطقی که قیمت مسکن بالاست تاثیر چندانی در بازار مسکن ندارد.
ایرج رهبر ادامه داد: بر این اساس، تسهیلات ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومانی برای کلانشهری مانند تهران که در حال حاضر قیمت هر متر مربع مسکن حداقل ۵۰ میلیون تومان است نمیتواند تاثیری در بازار مسکن داشته باشد.
رقم تسهیلات چقدر باشد جواب میدهد؟
بازار مسکن در شرایط کنونی در رکود به سر میبرد و میزان معاملات مسکن در شهرهایی مانند تهران کاهش یافته این در حالی است که پیشبینیها حاکی از تداوم رکود تورمی در بخش مسکن دارد. رئیس انجمن انبوهسازان در پاسخ به اینکه رقم تسهیلات چقدر باید افزایش پیدا کند تا شاهد رونق معاملات مسکن باشیم؟ گفت: اگر به دنبال برنامهریزی درست باشیم و بخواهیم الگوهای موفق کشورهای دیگر را در ایران پیدا کنیم در خیلی از کشورها، در بخش مسکن، بانکها تا ۹۰ درصد هم تسهیلات میدهند اما این شرایط در ایران به چند دلیل قابل اجرا نیست.
رهبر ادامه داد: دلیل نخست این است که قیمت مسکن در ایران خیلی بالاست و از طرف دیگر توان مردم برای بازپرداخت تسهیلات بانکی پایین است یعنی اگر حداقل حقوق یک فرد را ۱۰ میلیون تومان در نظر بگیریم اگر قسط تسهیلات پرداختی ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان باشد او هرگز از عهده بازپرداخت این اقساط سنگین برنمیآید به همین دلیل در اعطای تسهیلات ابتدا باید ارزیابیهایی صورت گیرد و به گونهای پرداخت شود که حداقل ۳۰ درصد حقوق یک فرد بابت بازپرداخت اقساط تسهیلات پرداخت شود؛ اگر بالاتر از این میزان باشد هیچ فرد حقوقبگیری از عهده آن برنمیآید.
رئیس انجمن انبوهسازان افزود: برای همین افزایش تسهیلات طبق قاعده صورت میگیرد و اگر بیشتر از آن باشد کارکرد خود را از دست میدهد ضمن اینکه معمولا بانکهای ما هم تمایل چندانی برای پرداخت تسهیلات بلندمدت ندارند.
راهکار چیست؟
رهبر با تاکید بر اینکه ما نباید فقط روی مسکن ملکی مانور بدهیم، گفت: برنامهریزیها باید طوری باشد که روی اجارهداری حرفهای هم کار بشود چرا که اگر اجارهداری حرفهای رواج پیدا کند و طرحهای دولت هم انگیزه سرمایهگذاران را جلب کند مثلا زمین و تسهیلات بانکی در اختیار سازندگان قرار گیرد شاید خیلی از مردم و خانوادههای ما بتوانند از این طریق در ۵ تا ۱۰ سال اول زندگیشان به صورت اجاره ای صاحب مسکن بشوند و بعد از آن به صورت تدریجی مسکن ملکی تهیه کنند.
رئیس انجمن انبوهسازان در ادامه با تاکید بر اینکه به دلیل کمبود مسکن باید حمایت از تولید مسکن در رأس قرار بگیرد، بیان کرد: تا تولید مسکن نباشد طرحهای این بخش به مشکل میخورند برای همین باید ابتدا چه به صورت استیجاری و چه به صورت ملکی مسکن تولید کنیم بر این اساس اجارهداری حرفهای باید مورد توجه قرار گیرد که این امکانپذیر است اما اگر غیر از این باشد باید روی همان طرحهای حمایتی مانند طرح نهضت ملی مسکن و جهش تولید مسکن و یا مسکن مهر که در سالهای قبل بود برنامهریزی شود و در کنار آن باید شرایط را یک مقدار آسانتر کرد تا دامنه افرادی که واجد شرایط استفاده از این طرحها هستند بیشتر شود.
نظر شما